5 redenen waarom je oud(er) kan worden door hardlopen

5 redenen waarom je oud(er) kan worden door hardlopen

Een meerderheid van de Nederlanders wil de focus op een gezonde leefstijl en willen zelf gezonder leven, blijkt uit onderzoek van Zorginstituut Nederland. Hoe kun je dat beter doen dan door te (beginnen met) hardlopen?

Een meerderheid van de Nederlanders wil de focus op een gezonde leefstijl en willen zelf gezonder leven, blijkt uit onderzoek van Zorginstituut Nederland. Hoe kun je dat beter doen dan door te (beginnen met) hardlopen?

Hardlopen is goed voor je, ook wanneer je al wat ouder bent en je bij wijze van al met een uitvaart verzekering op zak klaar bent voor het laatste deel van je leven. Het zorgt er onder andere voor dat je gezonder ouder kunt worden. In dit artikel lees je daar meer over.

1. Versterk je spieren door regelmatig hard te lopen

Wanneer je ouder wordt, verliezen je spieren aan kracht. Dat gebeurt al vanaf je 30e levensjaar. Om je fit en sterk te voelen, is het daarom nodig om te trainen en om eiwitten te eten. Doe je dat niet dan verdwijnen de spieren die je niet gebruikt al gauw. Hardlopen kan je helpen bij het behouden en versterken van deze spieren. Wanneer je dat in combinatie met spierversterkende oefeningen (krachttraining) doet zul je sterk blijven.

2. Sterkere botten door beweging en vitamine D

Daarnaast is hardlopen ontzettend goed voor het behoud en de stevigheid van je botten. Door regelmatig hard te lopen, verhoog je namelijk je vitamine D en dat is onmisbaar voor gezonde botten. Dat komt onder andere door het feit dat je lekker buiten bent en zonlicht een belangrijke rol speelt bij de productie van vitamine D. Door dat te combineren met hardlopen versterk je je spieren, afweersysteem en ga je botontkalking tegen.

3. Hardlopen is ook goed voor gezonde hersens

Natuurlijk heeft hardlopen ook geestelijk gezien de nodige voordelen. Bewegen is namelijk hartstikke goed voor je hersenen. Hardlopen zorgt bijvoorbeeld voor een goede doorbloeding van je brein en heeft zelfs invloed op het tegengaan van dementie. Door regelmatig te bewegen, bijvoorbeeld in de vorm van hardlopen, verbeter je je geheugen en je concentratievermogen. Daarmee kun je gezonder oud(er) worden!

4. Op gewicht blijven door hard te lopen

Ons lichaam verandert als we ouder worden. We krijgen over het algemeen meer vet en minder spieren. Je merkt het misschien zelf wel dat je wat kilootjes zwaarder bent in vergelijking met tien jaar geleden. Daar moet je je eetpatroon en bewegingspatroon op aanpassen. Door gezond te eten en te beginnen met hardlopen zorg je ervoor dat je op gewicht blijft; dat is gezonder voor je oude dag.

5. Positief door het leven door hardlopen

Wat tot slot mooi meegenomen is, is dat je door hardlopen positiever door het leven gaat. Regelmatig buiten bewegen zorgt ervoor dat er geluksstofjes in je hoofd vrijkomen. Deze stofjes geven je een fijn gevoel. Positieve mensen leven doorgaans langer dan mensen die veel klagen, dus alleen daarom is beginnen met hardlopen al de moeite waard. Wil je ook beginnen met hardlopen? Neem dan hier een kijkje voor trainingsschema’s en kijk welk schema bij je past. Daarmee is de kans groter dat jij gezonder oud(er) wordt en kun je fit én gelukkig door het leven.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gezondheid