5 tips voor goede hardloopkleding in de winter

Foto: Janneke Poort

5 tips voor goede hardloopkleding in de winter

Hardlopen in de kou vraagt om de juiste keuze voor hardloopkleding. We geven 5 tips.

Als we de weermannen en experts moeten geloven, staat ons de koudste winter sinds jaren te wachten. Daarom is het aan te raden om je goed aan te kleden wanneer je in het winterse seizoen buiten wilt hardlopen. In dit artikel geven we je vijf tips voor de juiste hardloopkleding in de winter.

1. Maak altijd gebruik van laagjes in de winter

De winter in Nederland is vaak heel divers. De ene dag kan het heel koud zijn, terwijl het de andere dag juist heel nat is. Ga dus altijd goed voorbereid op pad met meerdere laagjes. Dat werkt qua warmte en comfort altijd beter dan één laag. Je bent jezelf heel dankbaar als het ineens gaat regenen en je een waterdicht laagje over je sportoutfit aan hebt. Kies altijd voor een functionele basislaag, warme middenlaag en waterdichte bovenlaag die idealiter ook nog eens winddicht is.

2. Houd je hoofd en handen goed warm

Waar je ook op moet letten tijdens het hardlopen in de winter is dat je je hoofd en handen goed warm houdt. Dat zijn dé onderdelen van je lichaam die snel kou vatten in de winter. Dat is niet heel gek; de warmte in je lichaam begint en eindigt als het ware bij je hoofd, je handen en je voeten. Trek daarom een lekkere warme muts op je hoofd en draag speciale outdoorhandschoenen. Onze tip? Bekijk het aanbod van Vrijbuiter eens voor dergelijke outdoorgear voor het koude seizoen. Bij de Vrijbuiter reviews lees je meer over welke producten wel of niet worden aangeraden hiervoor.

3. Kies voor winterproof hardloopsokken

Het zijn niet alleen je handen en je hoofd waar je op moet letten. Tijdens het hardlopen in de winter krijgen je voeten het nogal te verduren. Daarom is het aan te raden om op zoek te gaan naar hardloopsokken die winterproof zijn. Een normale katoenen sok is echt een no go wanneer je gaat hardlopen in de winter. Ga liever voor een goede sportsok met vochtregulerende eigenschappen en een groot ademend vermogen. Ook mogen deze sokken best lekker warm zijn, zodat je voeten goed beschermd zijn op een koude winteravond.

4. Bescherm je hals en nek in de winter

Iets wat veel mensen nogal eens vergeten wanneer ze in de winter gaan hardlopen, is bescherming voor de hals en nek. Dit kan van alles zijn, maar het meest handig is een zogeheten buff. Een buff is een naadloze sjaal die heel weinig weegt en op een comfortabele manier te dragen is. Dit soort sjaals zijn speciaal bedoeld voor buitensporten en hebben een heel snel drogend karakter. Dat is ideaal in de winter. Buffs shop je bij een wintersport- of sportwinkel. Check bijvoorbeeld de sportkledingspecialist.nl reviews om te zien welke buff het beste scoort.

5. Zorg altijd voor goede verlichting

Let er tot slot op dat je altijd goed zichtbaar bent in het donker. In de winter hebben we te maken met korte dagen waarin het snel donker is. Besluit je om na het eten nog even te gaan hardlopen dan doe je dit waarschijnlijk in het donker. Daarom is het van groot belang om goed zichtbaar te zijn tijdens het hardlopen door bijvoorbeeld een extra jasje met reflectie te dragen of een lampje op je muts of hoofdband te bevestigen. Er zijn ook al hardloopjasjes en -shirts te koop met reflectie. Denk hier écht goed aan, want een ongeluk zit in een klein hoekje op dit soort donkere dagen in de winter.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gezondheid