Hardlopen met reuma? Het kan!

Door
redactie Redactie
22 september 2017 07:00
Hardlopen met reuma? Het kan!
Het is 21 juni, half zeven ’s avonds. De zon schijnt nog volop in het Olympisch Stadion. Tussen de trainende topatleten en hardlooptalenten loopt een groepje dames en één heer met zichtbaar plezier over de snelle kunststof atletiekbaan. "Je kúnt het, hou vol!”, klinkt het enthousiast vanaf de zijlijn. En het volgende rondje wordt ingezet. Op zich niets bijzonders, zou je zeggen, heel veel mensen hebben hardlopen als hobby. Toch is dit groepje speciaal, want alle deelnemers hebben een vorm van reuma. Van reumatoïde artritis tot de ziekte van Bechterew, van artritis psoriatica tot SLE.

Het is de slotdag van een wereldprimeur: het project ‘Hardlopen met Reuma’ dat Reade in samenwerking met VUmc en atletiekvereniging Phanos heeft opgezet. Na een intensief trainingsprogramma van zeven weken zijn de deelnemers in staat om 20 minuten achtereen in eigen tempo te hardlopen. En ze bewijzen het! De één plakt er nog een rondje aan vast, de ander roept: "Nu begrijp ik waarom hardlopen verslavend is, wat een kick.” Atletiektrainer Gerard Bouwman en reumatoloog Irene Bultink, kijken vol trots naar de dames en heer. Irene: "Kijk, hier doe je het voor. Je bent als reumatoloog snel geneigd om te zeggen: ga maar zwemmen of fietsen, als het om sport beoefenen gaat. De veilige keuzes. Maar nu hebben we bewezen dat hardlopen ook een optie is. Daarmee bieden we de deelnemers het genot van lekker buiten in de natuur bewegen, de vrijheid en inderdaad de kick van het hardlopen. En als ik ze hier zo bezig zie… Ja dan geniet ik echt.”

Vraagbaak
Jelte Brontsema is namens Reade projectleider van Hardlopen met Reuma: "Het project is van alle kanten geslaagd. De deelnemers geven aan dat ze na dit trainingsprogramma ook zeker zullen doorgaan met hardlopen, een mooier resultaat kun je eigenlijk niet wensen. Het succes zit hem in de zorgvuldige en professionele opbouw van de training en het enthousiasme van de trainer en begeleiders. Die driehoek van trainer, reumatoloog en fysiotherapeut is heel belangrijk, zeker in de opstartfase.” Irene haakt hierop in: "Met name in het begin zijn de mensen onzeker. Dan krijgen ze bijvoorbeeld last van hun onderrug en gaan ze twijfelen. Is het de reuma die opspeelt of is het een blessure? Je kunt daar dan direct op inspelen en advies geven. Maar kijk nu: ik heb mezelf overbodig gemaakt in deze groep. Vandaag is er niemand bij me gekomen met vragen. Ze hebben geleerd om heel goed naar hun lichaam te luisteren en hun zelfvertrouwen is beduidend toegenomen.” Terwijl ze met een stralend gezicht naar de groep kijkt die bezig is met de cooling down, vult ze aan: "Kijk eens hoe technisch goed ze de oefeningen uitvoeren! Nee, ik ben hier niet meer nodig, mooi hè?” Samen met trainer Gerard – "Ik zal morgen in de groepsapp nog wel even informeren hoe het met de spierpijn is.” – sluit ze de sessie af met een dankwoordje en spreekt ze haar bewondering uit voor de deelnemers. Omdat ze de moed hadden om deel te nemen aan ‘dit experiment’ dat ze door hun volharding tot een succes hebben gemaakt."Ik ben duidelijk sterker geworden” 
Deelnemers Mascha en Mirjam zijn lovend over het programma en de begeleiding. Mirjam: "Dit is een verwennerijtje hoor, een supercadeau. Al die persoonlijke aandacht, het is heel erg een-op-een. Wat voor een vragen je ook hebt, je kunt bij iedereen terecht voor tips. Ze zijn zo geduldig en begripvol, echt heel fijn om mee te maken. En ook onderling in de groep is de sfeer geweldig.” Mascha: "Ja, grappig is dat. Ik weet eigenlijk niet eens wat iedereen precies mankeert, maar je voelt de saamhorigheid. Mensen onder elkaar die zich niet laten kisten door hun ziekte. Er hangt gewoon een heel veilige, prettige sfeer. Iedereen snapt het ook als iemand een off-day heeft, dat wordt zonder vragen geaccepteerd.” 

Bewegen helpt
Beide dames hadden al ervaring met hardlopen, maar moesten er door blessures mee ophouden. Mascha: "Ik heb vaak last van mijn aanhechtingen. Dat zorgde er ook voor dat ik om de haverklap blessures had. De langzame opbouw van deze training, het aanleren van de juiste looptechniek en de krachttraining hebben ervoor gezorgd dat ik nu veel minder last heb van de aanhechtingen. En ook mijn conditie is weer op peil, dus ik ben helemaal enthousiast.” Mirjam deelt haar enthousiasme: "En dat je in zo’n korte tijd zo ver kan komen! Ik ben duidelijk sterker geworden en je leert je lichaam en je grenzen veel beter kennen. Dat geeft je zoveel meer zelfvertrouwen! Als iemand met reuma ook maar een beetje twijfelt of hij moet beginnen met zo’n training, zeg ik uit de grond van mijn hart ‘doen!’.” Mascha: "Bewegen helpt gewoon, hoeveel pijn je ook hebt. Je boekt telkens weer een beetje winst, dus ja, het is echt een aanrader. Vrijwel iedereen in de groep wil in september ook weer door met de tweede trainingsserie, dat zegt genoeg.” "En natuurlijk meedoen met de VondelGames!”, sluit Mirjam lachend af.Trainingsprogramma vrij beschikbaar
Het ‘Hardlopen met Reuma’-programma is een trainingsprogramma waarbij deelnemers zeven weken trainen aan de verbetering van hun looptechniek, spierkracht en conditie. Er is één vaste groepstraining in de week. Daarnaast zijn er facultatieve ‘huiswerktrainingen’ en worden adviezen gegeven over kracht- en coördinatie oefeningen. Uitgangspunt bij dit trainingsprogramma voor mensen met een inflammatoire reumatische ziekte is dat individuele aanpassing van het programma voorop staat. Ook adviseren professionals over het juiste sportschoeisel en -kleding. De deelnemers betalen € 49,50 voor het totale programma.

De hardlooptrainingen worden gegeven door zeer ervaren atletiektrainers, die voorafgaand aan de trainingen zijn geschoold door Wilfred Peter (fysiotherapeut en onderzoeker Reade) en Irene Bultink (reumatoloog VUmc). Samen met Jelte Brontsema (projectleider Hardlopen met Reuma, tevens atletiektrainer en ervaren hardloper) begeleiden zij de trainers en deelnemers tijdens de trainingen. 

Het begeleidingsteam is zo enthousiast over de behaalde resultaten dat ze graag hun ervaringen delen met andere fysiotherapeuten en reumatologen, in de hoop dat dit programma landelijk navolging krijgt. Om niet steeds het wiel opnieuw te hoeven uitvinden, wordt het trainingsprogramma graag ter beschikking gesteld. Meer informatie? Zie: hardlopenmetreuma.nl.

Voor meer informatie en links: www.hardlopenmetreuma.nl
Dit artikel werd aangeboden door Amsterdam Rheumatology & immunology Center
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
redactie Redactie
Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Edith
  Beste, wat fijn om te lezen over het hardlopen met reuma. Zelf heb ik Bechterew , heb altijd veel hardgelopen maar sinds een paar jaar kan ik het niet meer ,vanwege veel pijn in heup en onderrug. Maar het blijft trekken om toch weer te gaan doen. Heeft u voor mij een hardloop schema? Groet Edith
  Reactie geplaatst op 08/01/19 om 22:47 uur
 • Anja
  Ik zou graag het hardloopschema willen ontvangen heb ook artritis psoriatica
  Reactie geplaatst op 12/03/18 om 08:22 uur
 • Jelte Brontsema
  Beste Trea, We hebben nu nog geen groepen voor de Zaanstreek. Wel in Amsterdam en Haarlem. Misschien dat Purmerend of Alkmaar een logische volgende stap zou zijn. Je kunt ons op verschillende manieren volgen: op www.hardlopenmetreuma.nl, daar vind je ook een link naar de Nieuwsbrief. Ook kun je lid worden van deze FB groep: KLIK Je bent natuurlijk welkom om in Amsterdam of Haarlem mee te doen. Haarlem begint volgende week. Eventueel ergens later instromen is mogelijk. Je kunt ook altijd bellen of mailen voor info. De cursus is ook open voor mensen die geen reuma hebben.
  Reactie geplaatst op 02/10/17 om 10:43 uur
 • Trea Hillebrinn
  Beste, graag zou ik meer willen weten over de inhoud en opzet van deze training. Voor de Zaanstreek. Groet Trea Hillebrink.
  Reactie geplaatst op 01/10/17 om 20:50 uur

Loopkalender

21
juli