Hardlopen met inlegzooltjes: nut, aanmeten en vergoeding

Heb je regelmatig last van pijnlijke voeten tijdens of na het hardlopen? Dan heb je wellicht baat bij speciale inlegzolen

Heb je regelmatig last van pijnlijke voeten tijdens of na het hardlopen? Dan heb je wellicht baat bij speciale inlegzolen voor je hardloopschoenen. Deze helpen bij tal van voetproblemen en kunnen blessures voorkomen. De zooltjes geven een goede demping bij het neerkomen en afzetten van de voet. Bij allerlei loopbewegingen krijgen je voeten de nodige steun. Zogenaamde sportinlays voor je schoenen zijn ideaal als runningschoenen te weinig steun bieden aan jouw voeten. Met op maat gemaakte inlegzooltjes zullen je sportschoenen weer als gegoten zitten.

Het nut van zooltjes
Inlegzolen zorgen voor een juiste ondersteuning van je voeten. Samen met je hardloopschoenen vormen ze de basis voor het plezier tijdens je favoriete sport. Sportzooltjes verdelen de druk en voorkomen pijnlijke drukpunten. Tijdens het hardlopen belast je je voeten immers meer dan normaal en dan hebben je voeten extra steun nodig. In veel gevallen zijn de zooltjes die standaard in je hardloopschoenen zitten niet geschikt voor jouw voeten. Overweeg daarom op maat gemaakte exemplaren als je regelmatig voetproblemen hebt.

Schoenen, inlegzooltjes en voetklachten tijdens het hardlopen
Hardlopen kan een aantal typische voetklachten opleveren. De hielblessure komt nogal eens voor, bijvoorbeeld hielspoor. Hierbij heb je pijn aan je hak tijdens of na je hardlooptraining. De oorzaak is veelal overbelasting en te weinig rust. Ook het lopen op verkeerde of oude schoenen kan achter je probleem zitten. Verder is het mogelijk dat je last hebt van platvoeten of holvoeten. Neem je pijnklachten serieus. Bij allerlei voetproblemen kunnen goede schoenen en steunzooltjes een oplossing zijn. Inlegzolen geven steun aan de gewrichten, de kapsels en de banden in je voeten. Dit zorgt voor een betere stand van je voet, een hogere demping en een betere stabiliteit. Drukpunten worden ontlast. Je voeten landen zachter en dit voorkomt pijn. Veel professionele hardlopers hebben baat bij op maat gemaakte inlegzolen.

Het aanmeten van sportzooltjes voor hardlopers
De specialist, een zogenaamde podotherapeut, kan sportinlays speciaal voor jouw voeten maken. Via een voetonderzoek bekijkt deze professional wat je klachten zijn, welk voettype je hebt en hoe je looppatroon eruitziet. Drukpunten en afwijkingen van je voeten komen boven water. Met de verzamelde informatie is de therapeut in staat inlegzooltjes op maat voor je te maken. De kosten van het aanmeten van speciale sportzolen liggen rond de 200 euro. De prijs is afhankelijk van de materialen en je voeten.

Vergoeding zorgverzekering inlegzolen sport
De kosten van inlegzooltjes krijg je niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel is het mogelijk een vergoeding uit een aanvullende verzekering te krijgen. Bespaar kosten en ga je huidige zorgverzekering vergelijken met andere verzekeringen. Verschillende verzekeraars vergoeden het aanmeten en de aanschaf van sport steunzolen. Ook krijg je veelal de kosten van reparaties terug. Het gaat meestal om een vergoeding van 50 tot 100%, mits je gebruikmaakt van een zorgverlener die een contract heeft met je verzekeraar. Soms is de vergoeding beperkt tot maximaal één paar inlegzolen per jaar. Erkende zorgverleners zijn: een podotherapeut, een podoposturaal therapeut of een orthopedische schoenmaker cq werkplaats.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gezondheid