Hardlopen tijdens je menstruatie: 5 tips

Hardlopen tijdens je menstruatie: 5 tips

Voel je je tijdens ‘die tijd’ van de maand zo lamlendig dat je echt geen zin hebt om te gaan hardlopen? We hebben tips!

Voel je je tijdens ‘die tijd’ van de maand zo lamlendig dat je echt geen zin hebt om te gaan hardlopen?
Dan is het juist goed om je hardloopschoenen aan te trekken. Sporten kan klachten die samenhangen met je menstruatie zoals hoofdpijn, buikpijn, prikkelbaarheid en vermoeidheid namelijk verminderen.
De endorfine die je tijdens het hardlopen aanmaakt werkt als pijnstiller en vijzelt je humeur weer op.
De invloed van hormonen op prestaties
Je hormonen kunnen invloed hebben op je prestaties en loopbeleving, maar omdat de hormoonschommelingen per vrouw verschillen en ook andere factoren zoals gewicht, voeding en leefstijl meespelen, is het lastig om algemene conclusies te trekken. Verschillende onderzoeken tonen aan dat de meeste atletes geen negatieve invloed ondervinden van hun cyclus op hun prestaties. Een deel van de atletes zegt het beste na de menstruatie te presteren, terwijl sommige atletes zeggen beter te presteren tijdens de menstruatie. Om uit vinden wanneer jij het beste presteert moet je weten hoe je eigen cyclus verloopt. In dit artikel  lees je hoe je dat kunt bepalen.
Hardlopen en PMS
Er zijn ook vrouwen die last hebben van het premenstruele syndroom (PMS). Veel voorkomende klachten zijn stemmingswisselingen, pijnlijke borsten, een opgeblazen gevoel en vermoeidheid. Deze klachten beginnen doorgaans één of twee weken voor de menstruatie en verdwijnen vaak na de tweede dag van de maandelijkse periode. Ook deze klachten kunnen verminderen door te gaan hardlopen. Het geeft afleiding en nieuwe energie en de endorfine die vrijkomt verlicht niet alleen pijn, maar heeft ook een positief effect op je gemoedstoestand.
Tips
Hardlopen kan klachten die samenhangen met je menstruatie of PMS dus verminderen. Overwin je jezelf om toch te gaan hardlopen, dan kunnen deze vijf tips een bijdrage leveren aan je loopplezier:
  1. Draag een stevige sportbeha die je borsten goed op hun plaats houden. Omdat je borsten vaak extra gevoelig zijn in deze periode hebben ze die steun hard nodig.
  2. Tampons zijn vaak comfortabeler tijdens het hardlopen dan maandverband. Bovendien kunnen maandverband en inlegkruisjes vaginale schimmelinfecties in de hand werken.
  3. Via zweet tijdens het sporten en via je menstruatiebloed verlies je ijzer. Het is dan ook verstandig om ijzerrijke voeding zoals groente, rood vlees en volkoren producten te eten. Vitamine C bevordert de opname van ijzer uit plantaardige bronnen, vandaar dat wordt aanbevolen om bij elke maaltijd fruit en groente te eten die rijk zijn aan vitamine C.
  4. Pas je training aan als je je echt niet fit voelt. Kort je training in en kies voor een minder intensieve training. Loop bijvoorbeeld een rustige duurloop in plaats van een intensieve intervaltraining.
  5. Luister naar je lichaam. IJzertekort kan ervoor zorgen dat je je duizelig en slap voelt. Neem even pauze en stop als het echt niet gaat. Morgen is er weer een dag en dan gaat het vast beter.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gezondheid