Pijn rondom de knieschijf tijdens of na het lopen

Door
Train ExeciseRecover
6 maart 2019
Pijn rondom de knieschijf tijdens of na het lopen
Veel lopers hebben tijdens of na het lopen pijn in hun knie. Deze pijn rondom de knieschijf, ook wel patellofemoraal pijnsyndroom genoemd, kan meerdere oorzaken hebben.

Anatomie
Om een idee te krijgen waar deze klachten vandaan kunnen komen zullen wij kort de anatomie doornemen.


Beeld: OCON.nl

Op het plaatje is te zien hoe de knieschijf op het bovenbeen rust. De knieschijf zit in de pees van de spier die over het bovenbeen tot aan het onderbeen loopt en heeft een werking als een katrol. Als het bovenbeen strekt, glijdt de knieschijf over het bovenbeen en zorgt ervoor dat de kracht vanuit de spier op de juiste manier wordt doorgegeven op het onderbeen.
Als de knie beweegt en vooral gebogen wordt onder druk, hoort de knieschijf dus netjes over het bovenbeen te glijden. 

Klachten
De voornaamste klachten komen voor bij:
Pijn bij traplopen (vooral trap op) 
Fietsen tegen een zware weerstand 
Knielen 
Hardlopen 
Pijn bij lang zitten met de benen gebogen

In rust en bij onbelast bewegen nemen de klachten weer af. 

Oorzaken
Als er klachten ontstaan in deze beweging komt dit vaak door een overbelasting. Deze overbelasting kan onder andere komen door;
Spierzwakte in het bovenbeen
Verstoring van de samenwerking van de spieren in het bovenbeen
Veranderd looppatroon
Te snelle opbouw van belasting
Ander schoeisel
Trauma aan de knie of knieschijf

Testen
Omdat de klachten verschillende oorzaken kunnen hebben is er geen eenduidige test of diagnose voor het patellofemorale pijnsyndroom. Meestal wordt het verholpen door rust te houden of oefeningen te doen via een fysiotherapeut. 

Gevolgen
De gevolgen van deze klachten zijn over het algemeen onschuldig. Omdat er geen schade is in de knie is herstel bijna altijd volledig. Omdat de pijnklachten erg heftig kunnen zijn is deze aandoening over het algemeen "self limiting”. Dat houdt in dat mensen sowieso al minder gaan doen waardoor de knie rust krijgt en kan herstellen. Zodra de klachten minder worden is het echter wel zaak om rustig de belastbaarheid weer op te bouwen.

Op de lange termijn gaan de klachten veelal vanzelf weg.  Na 6 tot 12 maanden zijn de klachten meestal helemaal weg zonder verdere gevolgen.

Behandeling
Het is in eerste instantie belangrijk om de knie de kans te geven om te herstellen en daarna weer zo sterk te maken dat hij niet opnieuw overbelast raakt.
Volgende week zullen wij het uitgebreid hebben over de behandeling van deze klachten om het herstel te bevorderen en het hardlopen zo snel mogelijk te kunnen hervatten.

 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Train
Train ExeciseRecover
Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Johan Izaks
  Het artikel "pijn om de knieschijf" heb ik gelezen.Ik heb hier wel enig houvast aan,. Het artikel om herstel te bevorderen i.v.m. het hardlopen heb ik niet gevonden. Waar vind ik dat?
  Reactie geplaatst op 12/09/19 om 13:56 uur
 • Randy
  Wat hier boven beschreven wordt dat heb ik dus vanaf januari. Gelukkig door goede fysio gaat het weer de goede kant op. Gisteren 7km pijnvrij gelopen, nadeel is wel dat ik weer moet opbouwen. Maar zo zie je maar dat het belangrijk is om ook krachttraining te doen.
  Reactie geplaatst op 08/03/19 om 15:10 uur
 • Megan
  Ik ben geopereerd na een scheen,kuitbeen breuk. Ze zijn via mijn knie naar binnen gegaan en hebben zo de pinnen geplaatst. Er zit nog littekenweefsel en vocht in mn been terwijk ik vorig jaar zomer voor t laatst ben geopereerd omdat mijn pinnen eruit konden. Ik heb tot op heden nog veel last van de knie en hardlopen kan ik niet meer want dat doet teveel zeer op mn knie en net onder mn knie waar het scheenbeen begint doet enorm veel zeer en straalt na een tijdje uit naar beneden. Veel fysio gehad, maar klachten komen continu terug. Wat kan ik nu nog doen?? En waar komen mijn klachten vandaan? Groetjes
  Reactie geplaatst op 29/09/17 om 08:24 uur
 • TrainExerciseRecover
  Beste E.J. de Jong, Wat vervelend om te lezen dat je veel problemen hebt ervaren met je knie. Boven staand artikel richt zich op klachten waarbij er geen echte schade in het knie gewricht zit. Soms zit er wel een ontsteking en of irritatie. In jou geval gingen de problemen duidelijk gepaard met schade binnen in de knie. Daarom is het belangrijk om bij uitblijven van herstel contact op te nemen met een fysiotherapeut of huisarts om het probleem zo snel mogelijk te tekkelen. Wat ontzettend balen dat je hebt moeten stoppen met hardlopen. Ik hoop dat je toch veel plezier beleeft in het zwemmen. Vriendelijke Groet TrainExerciseRecover.
  Reactie geplaatst op 17/03/16 om 21:15 uur
 • joaney
  Lees hier over jouw knieklachten Guus.
  Reactie geplaatst op 16/03/16 om 22:44 uur
 • E.J. de Jong
  De klachten zijn meestal moeilijk te diagnosticeren. In mijn geval was op een MRI een scheur in de meniscus zichtbaar. Na operatie ging het in eerste instantie prima maar na enkele weken weer pijn. Een daaropvolgende MRI toonde littekenweefsel in een scheurtje in het vlies van het dijbeen. Het proces is door diverse deskundigen begeleid. Uiteindelijk met advies niet meer te hardlopen. (Ik zwem tegenwoordig.)
  Reactie geplaatst op 16/03/16 om 14:28 uur

Loopkalender

18
september