Minder blessures door meer wisselen van schoenen

Minder blessures door meer wisselen van schoenen

Mensen die verschillende paren sportschoenen afwisselen, hebben minder blessures dan mensen die op één paar hardloopschoenen

Hardlopers kunnen blessures voorkomen door regelmatig van schoenen te wisselen, en ook door een andere sport ernaast te doen. Dit is de conclusie 
uit een promotieonderzoek van  Robert Mann (Universiteit van Maastricht) 

Ongeveer de helft van alle hardlopers loopt jaarlijks een blessure op. Mann onderzocht de oorzaken daarvoor met de zogenaamde ‘runalizer’, een instrument dat bijvoorbeeld de verhouding tussen ‘zweeftijd’ en ‘grondcontact’ kan meten, maar ook heel gedetailleerd de ‘grondimpact’ per deel van de voet.  Hieruit bleek dat vooral de herhaling van steeds dezelfde belasting op het lichaam voor blessures zorgt. 
 
Mann analyseerde twee groepen hardlopers: mensen die in het afgelopen jaar een blessure hadden gehad, en mensen die blessurevrij waren geweest. 

Uit het onderzoek bleek dat lopers die verschillende paren sportschoenen regelmatig afwisselen, minder blessures hebben dan mensen die op één paar hardloopschoenen sporten – ongeacht de kwaliteit van die hardloopschoen.

Mann vond nog een relatie: mensen die andere sporten beoefenen naast het hardlopen, zijn eveneens minder gevoelig voor blessures. Ook hier is het verband de afwisseling tussen de verschillende belastingen van het lichaam, aldus Mann. Het maakt eigenlijk niet uit welke sport je naast het hardlopen beoefent, de blessuregevoeligheid gaat naar beneden.

Dat laatste is een opvallend gegeven, omdat veel hardlopers juist hun andere sport hebben opgegeven. Veel mensen kiezen voor hardlopen omdat het moment van sporten flexibel is, wat beter te combineren valt met variabele werktijden en andere activiteiten. Daar zit dus ook een gezondheidsrisico in.

Mann promoveert op 6 juli op zijn onderzoek aan de Universiteit van Maastricht. 

Bron.Nd.nl

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gezondheid