Stukje hardlopen? Pas op voor de processierups

Last hebben van jeuk van de processierups is heel vervelend. Wat kan je doen?

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Stukje hardlopen?  Pas op voor de processierups
Als je looproute langs paden met eikenbomen gaat of je rent door gebieden met veel eikenbomen dan heb je een grote kans dat je langs bomen loopt die vol zitten met de processierups. Het kan goed maar het ook flink fout gaan en de kans dat je dan met een groot aantal jeukende bultjes thuiskomt is zeker aanwezig.  De flinterdunne brandhaartjes van de rups vliegen namelijk overal heen én hechten zich op je huid en kunnen ook door je loopkleding heen met als gevolg een flinke jeuk die wel een aantal dagen kan aanhouden.
Wat kun je er tegen doen?
Jammer genoeg niet veel, maar je looproute  aanpassen (waar mogelijk) is een goed begin. Vermijd bijvoorbeeld bosrijke omgevingen en plekken waar veel eikenbomen staan.
Heeft de processierups jou te pakken gekregen, dan zijn dit een aantal tips om de ‘pijn’ te verzachten:
1. Spring bij thuiskomst meteen onder de douche en spoel je zelf goed af. De haartjes die op je huid zitten en die zich nog hebben vastgehecht spoel je zo goed weg.
2. Wat ook schijnt te helpen is op de jeukende plekken met plakband je huid te strippen en zo de haartjes te verwijderen.
3. Gebruik een menthol zalf zoals ‘Purigel’  het werkt verkoelend en verdrijft die jeuk (zelf goede ervaring mee)
4. Ander tip die we tegen komen is ‘ after bite gel. Dit type gel bevat o.a. eucalyptus, limoengras en echinacea en het werkt daardoor verkoelend en rustgevend.
5.  Geen after? gel in huis? Gebruik dan aftersun, Aloë Vera geeft namelijk ook verlichting tegen de jeuk. Andere cremes met menthol, calendula of Aloë Vera kunnen ook helpen.
6.  Was je kleding direct
Ben je tijdens je rondje rennen eikenbomen tegen gekomen? Of heb je direct last van rode bultjes? Dan zitten de brandharen ook op je kleding. Trek deze bij thuiskomst meteen uit (liefst uit de buurt van andere kleding) en was ze direct om de brandharen te verwijderen. Het advies is om kleding op 60 graden te wassen, maar dit is helaas bij hardloopkleding niet mogelijk. Als extra maatregel kan je daarom je kleding nog ‘afrollen’ met een kledingroller of plakband om op die manier overgebleven haartjes weg te krijgen.
Huisarts
Is de jeuk echt ondragelijk? Of krijg je last van allergische klachten, zoals dikke lippen, een opgezwollen tong of problemen met de luchtwegen? Dan is een bezoek aan de huisarts aan te raden. Je kan je huisarts vragen om een ontstekingsremmende zalf, zoals een corticosteroïd zalf en bij ernstige klachten kunnen hooikoortstabletten helpen.
Veel loopplezier!
Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gezondheid