Wat gebeurt er met je voeten tijdens het hardlopen?

Je voeten hebben heel wat te stellen tijdens het hardlopen. Al die duizenden klappen op het asfalt worden door jouw frêle combinatie van spieren, botten, tenen, huid en nagels opgevangen.

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Wat gebeurt er met je voeten tijdens het hardlopen?
Hardlopen mag voor jou als geheel dan een pretje zijn, dat is het lang niet altijd voor al je ‘onderdelen’, En dan hebben we het specifiek over je voeten. Want die hebben heel wat te stellen tijdens het hardlopen. Al die duizenden klappen op het asfalt worden door jouw frêle combinatie van spieren, botten, tenen, huid en nagels opgevangen. En je kunt je voorstellen dat dit tot zekere ongemakken kan leiden.

Kracht
Het gewicht dat op je voeten landt tijdens het hardlopen is hoog. Zelfs een stuk meer dan je lichaamsgewicht. Dat komt doordat je met een ‘klap’ op het asfalt landt en met heel veel kracht weer afzet. Sara Birnbaum zette een aantal onderzoeken hiernaar op een rij.

Zo beweert schoenenfabrikant Saucony dat ongeveer driemaal je lichaamsgewicht op je voeten neerkomt. De grootste krachten ervaar je overigens in je voorvoet. Daar komt bij de afzet (dus juist niet bij het dalen) heel veel kracht vrij. Dat kan oplopen tot zeven keer. Een vergelijkbaar onderzoek door de Z-Tech schoenenfabrikant kwam tot circa 3,5 keer je lichaamsgewicht.

Dus de voeten van een persoon van 80 kilo krijgen zo’n 250 kilo per keer te verwerken. Als je dat eens vermenigvuldigt met de duizenden en duizenden stappen die je nu eenmaal zet tijdens een potje rennen en je ‘voetvoelt’ aan dat dit om enorme krachten gaat.

Zweet, eelt en andere vieze dingen
Al die kiloknallers zorgen niet alleen voor een belasting voor pezen en botten, maar zeker ook voor andere ongemakken. Zo ben je pas een echte hardloper als je flinke eeltknobbels hebt. Dat is niet vies, dat is iets om trots op te zijn. Dat betekent dat je flink hebt getraind en dat zie je. Maar het is ook iets om te onderhouden en af en toe een beetje bij te werken. Kijk dus ook eens onder je voeten, koop een eeltrasp en hou de boel een beetje in toom.

Hetzelfde geldt voor je teennagels. Het kan ontzettend pijnlijk zijn als een slecht afgeknipte teennagel tijdens het rennen in een andere teen prikt. Dat kan letterlijk een bloedige bedoening worden. Hardloopnagels zijn korte nagels. Zo voorkom je scheuren, kloven en ellende. Voor nagels aan je handen geldt iets heel anders. Dat bewijst deze Olympisch Kampioene.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over zweetvoeten. Ook die horen bij hardlopen. Het is niet anders. Hoewel. Zweten kan, maar aan stinkend zweten kun je wel wat doen. Bij veel mensen helpt het vooral om nooit en te nimmer met blote voeten in je schoenen te lopen. Dat begint het zweten en stinken om nooit meer uit je schoenen te gaan. Daarvoor zijn hardloopsokken (altijd speciale hardloopsokken gebruiken) uitgevonden.  

Hardlopen brengt dus niet per se het beste in je voeten naar boven. Maar laat dat vooral geen reden zijn het te mijden. Onze voorvaderen draafden al blootsvoets over de eindeloze vlakten. En wordt het medelijden met je voeten te groot? Er is altijd wel een pedicure of voetmasseur in de buurt. Kun je je voet-schuldgevoel weer een beetje goedmaken.
Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
STRYD V3: De ultieme footpod (vermogensmeter)

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Stryd V3: de ultieme footpod - Hardlopen op vermogen

Meer uit Gezondheid