RunTech

Review: Kalenji Run Light

Door
Andrea van Lieshout
2 november 2015 21:59
Review: Kalenji Run Light
Ieder jaar moet ik weer even wennen aan die wintertijd. Zodra ik vanuit mijn werk naar huis rijd is het ineens donker. En dat zal de komende maanden zo blijven. Toch wil ik hardlopen, dus iedere winter zoek ik weer de lampjes en reflecterende hesjes op, zodat ik veilig de straat op kan. Nog niet in het bezit van een handig lampje? Misschien is de Kalenji Run Light van Decathlon dan wat voor je!

Safety first!
Ook al heb je het zelf misschien niet in de gaten, als je in het donker gaat hardlopen ben je nauwelijks zichtbaar voor het overige verkeer. Hoe vaak ik nog hardlopers zonder enige vorm van reflectie of lampjes zie lopen is ongelooflijk! Op dit punt heb je je eigen veiligheid (en die van je medeweggebruiker) in de hand: zorg dat je zichtbaar bent. Dit kan door middel van reflecterende hesjes of door het gebruik van lampjes. Liefst allebei. Gelukkig begrijpen steeds meer hardlopers dat dit onmisbare items van je hardloopoutfit zijn en komen er ook steeds meer lampjes en hesjes op de markt. 


Kalenji Run Light
Ik testte de Kalenji Run Light van Decathlon, waarbij je zowel op de borst als op de rug een lampje draagt.  De Run Light zorgt niet alleen dat jij zichtbaar bent voor de andere weggebruikers, maar verlicht ook de directe weg voor je. 


Middels een strap-systeem, waarbij je een band om de borst en over een schouder draagt, stel je de bandjes zo in dat de lampjes goed zitten. Tevens loopt er van het ruglampje een energiekabeltje naar de borstlamp, die je net als de strap over de schouder draagt. 


Mijn eerste reactie bij het openen van het doosje is dat hij nogal zwaar aanvoelt. Dat komt met name door de accu, die in het kastje zit dat op de rug gedragen wordt. Middels een kabeltje brandt op deze accu ook het lampje op de borst. Ondanks het gewicht voel ik er niets van als ik het om heb. Ook het kabeltje hindert me niet. Het is even passen, meten en de straps op maat maken, maar dan zitten de lampjes goed en heb je er geen last van tijdens het lopen. Ze schudden niet en verschuiven niet van plek. Wel moet je even de straps goed plaatsen: een hartslagmeter onder het lampje op de borst zit niet lekker en bij het dragen van een capuchon dien je het lampje op de rug even naar onder te verschuiven. Doordat de straps in te stellen zijn kan dit allemaal. Al vraag ik me hierbij twee dingen af: geven de straps wel genoeg ruimte bij mensen met een grote borstomvang en hoe duurzaam zijn de straps (want het elastiek in de banden voelt niet strak en stevig)?


Tevens is de lamp niet makkelijk te dragen als je een rugzakje draagt. Bij mij lukt het wel om de straps en het energiekabeltje om de rugzak te dragen, maar ben je groter van omvang of heb je een volle rugzak, dan is dat lastig. De ruglamp onder de rugzak dragen zou ik niet aanraden: de accu kan de warmte niet kwijt en je rugzak gaat er ook niet fijner door zitten.Verrassing

Toch ben ik positief verrast door de Kalenji Run Light als het op het gebruik aan komt. Naast dat de Run Light comfortabel zit en je hem niet voelt is hij namelijk makkelijk te bedienen. Met een knopje op de borstlamp, zet je zowel de borst- als ruglamp in één druk aan. Het knipperende rode lampje op de rug bestaat uit drie ledlampjes, die meteen de resterende energie in de accu weergeven: bij een volle accu branden alledrie de lampjes en bij een bijna lege accu brandt er een enkel lampje. De lamp op de borstzijde kent drie lichtsterktes: 250 lumen (2 uur brandtijd bij volle accu), 180 lm en 90 lm (5 uur brandtijd bij volle accu) en schijnt hiermee tot 20 meter voor je op de weg. Handig dus, want je kan de sterkte van de lamp dus aanpassen aan het omgevingslicht. Loop je in een nagenoeg donker (onverlicht) gebied, dan is de sterkste stand voor mij voldoende om de weg voor me te kunnen zien zonder mijn tempo aan te hoeven passen. Omdat het lampje op de borst zit en je tijdens het hardlopen toch meestal een lichte rotatie van de romp hebt, is de lichtbundel geen stabiele straal recht vooruit. De lichtbundel schudt heen en weer. Nu is dat op een vlakke weg niet zo’n probleem, maar ik zou hiermee toch niet snel onverharde paden opzoeken. De kans dat je een boomwortel over het hoofd ziet is best aanwezig. Het lichtje zelf is trouwens niet te richten, je moet dus middels de straps het lampje zo plaatsen dat ie optimaal voor je uit schijnt. En ook niet onbelangrijk: je tegenliggers niet verblindt. 

Ik heb hiermee wat zitten passen en meten en ben tot de conclusie gekomen dat je lichaamsbouw hier nogal bepalend in is. Ik heb een niet al te grote voorgevel en kan het lampje precies onder de borst dragen. Hierdoor wordt het lampje door mijn voorgevel al schuin naar de grond gericht en heb ik de lichtbundel perfect voor de voeten schijnen. Bij vrouwen met een grote voorgevel zal dit een ander verhaal zijn. Zij zullen het lampje vaker op de borst dragen waarbij de kans bestaat dat het lampje omhoog gaat schijnen. Ook voor mannen is het voor mij nog een vraag of door de rechte borst de lamp niet te recht vooruit schijnt. Iets om dus even op te letten.

Opladen
Opladen gaat makkelijk via het bijgeleverde USB kabeltje. De accu volledig opladen kost ongeveer 5 uur en hij kent een levensduur van ongeveer 500 laad- en ontlaadmomenten. 
Best een behoorlijke levensduur dus!

Conclusie

De Kalenji Run Light is een comfortabele en goede lamp en heel makkelijk in gebruik. Als je deze vergelijkt met andere (hoofd)lampjes is de prijs-kwaliteit verhouding absoluut goed te noemen. Het ligt wel aan je lichaamsbouw (voor vrouwen zal met name de voorgevel bepalend zijn) of de lichtbundel van de lamp optimaal voor je uit schijnt. Dat geldt ook voor wie een grote rotatie in het bovenlijf heeft tijdens het hardlopen.


Leuke kortingsactie voor ProRun lezers
De Kalenji Runlight is verkrijgbaar bij Decathlon voor een prijs van € 39,95. Tijdelijk ontvang je 800 punten op je klantenkaart ter waarde van 12 euro bij aankoop van een Runlight! Deze actie is geldig van 5 november t/m 6 december 2015.

 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
Andrea
Andrea van Lieshout
Andrea  van Lieshout

Andrea van Lieshout

redacteur

Is blogger (RunAndreaRun.nl, looptrainer en bovenal sporter. Haar voorliefde ligt vooral bij trailrunning en obstaclerunning en ze nam in 2014 en 2015 deel aan het WK OCR en WK Spartan Race in de Verenigde Staten. Met haar brede interesse, haar passie voor hardlopen en jarenlange ervaring in de loopschoenen werpt ze een kritische en objectieve blik op alles wat er op de hardloopmarkt verkrijgbaar is. 

Verplicht Verplicht
Verplicht
 • michel neerinck
  Mijn vrouw gebruikt al 2 jaar de Run Light 250 Lumens,maar vinden de gebruikshandleiding niet meer. De vraag is, wanneer is het toestel volledig opgeladen, als alle lampjes branden of gaan alle lampjes uit na een tijd ??.
  Reactie geplaatst op 16/08/18 om 16:00 uur
 • Redactie ProRun
  Graag een korte reactie over de inhoudelijkheid van de test. Wij testen wel degenlijk zelf de materialen. Indien een product op aspecten niet goed scoort wordt dat vermeld. Ook als we tevreden zijn melden we dat. De testen zijn 'eerlijk en betrouwbaar'. Bedrijven die door ons een test laten uitvoeren betalen hiervoor een vergoeding waarmee we de kosten die hiermee gepaard gaan worden afgedekt. Testverslagen worden in de regel vooraf opgestuurd naar de leverancier. In een enkel geval komt het wel eens voor dat we de technische specificaties niet goed hebben weergegeven. Indien een leverancier het niet eens is met onze conclusie en hij van mening is dat we er volkomen naast zitten doen we test over. Mochten dan de resultaten exact hetzelfde zijn dan blijven we bij ons standpunt. We hebben tot nu toe dit al twee keer meegemaakt. Deze verslagen zijn wel gepubliceerd.
  Reactie geplaatst op 10/11/15 om 22:31 uur
 • Geert
  Dit is geen test maar pure reclame voor een niet specialistische supermarkt voor sportspullen wat levert het prorun ( jullie ) op ? Wat een farce !
  Reactie geplaatst op 05/11/15 om 20:22 uur
 • Leo van Avendonk
  Ik ben er zeer positief over, ik gebruik de Run Light voor training van een hele groep. Het helpt de andere lopers om veiliger te lopen op de donkere weg.
  Reactie geplaatst op 05/11/15 om 15:34 uur
 • Rob Geurtsen
  Overigens... het lampje schijnt prima recht naar voren op mijn kippenborst, en dat is ook de bedoeling, de grond bijschijnen is onzin, het gaat om veiligheid, en daar levert dit lampje een goede bijdrage aan.
  Reactie geplaatst op 05/11/15 om 14:32 uur
 • Rob Geurtsen
  ai ai ai, kan ik materiaaltests van Pro Run geloven en vertrouwen, of is het platte sponsoring. En trouwens de kortingsbon is een kado achteraf, voor de volgende aankoop. Ook dat mag helderder. Strafpunten voor ProRun.
  Reactie geplaatst op 05/11/15 om 14:30 uur
 • redactie ProRun
  Theo, We hadden eigen foto\'s maar die waren niet echt goed genoeg. Derhalve voor de decathlon foto\'s gekozen. Wat betreft je opmerking met de vergelijking heb je heb dele gelijk. Andrea heeft hiervoor nog een andere lamp getest. Dat was voor deze test haar referentie punt.
  Reactie geplaatst op 04/11/15 om 19:36 uur
 • Theo
  Een lampje getest? Dit is een reclame, inclusief aanbieding onderaan. Kom op, ProRun. Doet dit eens serieus. Dat je er ook echt mee loopt en daar foto's van maakt, in plaats van de kalenji reclame foto's te gebruiken. En een uitgebreide test en vergelijking van meerdere modellen / merken zou beter zijn.
  Reactie geplaatst op 03/11/15 om 15:55 uur
 • J.M.Masrom
  Leuk artikel! Ik ga zeker er eentje aanschaffen. Veiligheid voor alles.
  Reactie geplaatst op 03/11/15 om 14:07 uur
 • Redactie ProRun
  De kortingsbon ontvang je bij je aankoop bij de kassa.
  Reactie geplaatst op 03/11/15 om 13:29 uur
 • Ingrid
  Een of twee keer 'voorgevel' gebruiken is genoeg. Er is niks mis met het woord 'borsten'
  Reactie geplaatst op 03/11/15 om 08:26 uur
 • Diana braaksma
  Waar kan ik die kortingsbon vinden voor de Kalenji runlight?
  Reactie geplaatst op 03/11/15 om 08:16 uurLoopkalender

21
juli