Boek tip: Het geheim van hardlopen

Alle facetten in ‘Het Geheim van Hardlopen’

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Boek tip: Het geheim van hardlopen
Het overkomt mij niet zo vaak, dat ik een boek over hardlopen te beoordelen krijg, dat mij zoveel leesplezier heeft verschaft als ‘Het Geheim van Hardlopen’ van Hans van Dijk en Ron van Megen. Het boek behandelt vrijwel alle facetten van het lopen op een populair wetenschappelijke manier.

Het boek is verdeeld in 3 delen: 1. De basis van hardlopen. 2. De wetenschap van hardlopen en 3. De mythes van hardlopen. Door de kern van elk onderdeel samen te vatten in kaders, die er duidelijk uitspringen, wordt de leesbaarheid van hun boek sterk vergroot. Bovendien zijn de vele grafieken heel verhelderend en zijn daardoor een uitstekende en duidelijke aanvulling van de tekst.
Goed beknopt uitgelegd

In het eerste deel worden o.a. de sportfysiologie en energiesystemen, de basisprincipes van de VO2 max, training en voeding behandeld. Weliswaar zijn de allernieuwste bevindingen betreffende de energieleverantie van de spier nog niet in het boek verwerkt, maar dat doet weinig afbreuk aan de waarde van het boek. Ook de invloed van de ondergrond, de schoenen, omgevingstemperatuur komen op een goed onderbouwde en begrijpelijke en manier aan bod. De auteurs zijn er heel goed in geslaagd om de basis van de sportfysiologie en trainingsadaptatie beknopt uit te leggen. 

Maar de grootste waarde van het boek ligt in het feit, dat de auteurs bewezen wetenschappelijke aspecten hebben doorgerekend naar de hardlooppraktijk.
Koppeling gezondheid

In deel II, de wetenschap van het hardlopen, komen vele fysiologische aspecten van het hardlopen aan bod. Echter, al deze aspecten worden ook gekoppeld aan gezondheid. Hoe te trainen om een hogere VO2 max te krijgen, wat moet je doen om je cholesterolwaarden te verlagen. Hoe zit het met je BMI en loopprestaties, en nog veel meer.

Praktijkgericht
Het interessante is, dat de auteurs in staat zijn om deze aspecten op een unieke manier te vertalen naar de praktijk. Ze komen dan uit op formules, die de lezer voor zijn/haar eigen training kan gebruiken. Om het voor hen makkelijker te maken kunnen ze inloggen op de site van de auteurs om met die formules te werken.

In hoofdstuk 45 van deel II bijvoorbeeld hebben ze de relatieve bijdrage van alle factoren die effect kunnen hebben op de marathonprestatie berekend. Dit is werkelijk uniek en erg verhelderend. In deel III worden de mythen in de sport belicht. Ook hier weten de auteurs het kaf van het koren te scheiden.

Voor lopers en trainers
Kortom, dit boek is een aanrader voor elke serieuze lo(o)p(st)er, maar ook voor elke trainer.

Prof. Dr. Hans Keizer

Het Geheim van Hardlopen bestellen

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training