Wil jij afvallen? Train dan in de ochtend

Wil jij afvallen? Train dan in de ochtend

Last van de wintertijd? Ga om 13:00 uur een rondje lopen.

Trainen kun je de hele dag door doen, maar wat is de beste tijd om een rondje hard te lopen?
Dat hangt volledig af van de doelen die jij hebt. Heb je last van de wintertijd die afgelopen is ingegaan? Dan is het slim om ‘s middags te lopen. Maar als je wat kilo’s wilt afvallen, is het juist beter om ‘s ochtends te lopen.
Veel lopers trainen echter vooral om hun eigen prestaties te verbeteren.
Misschien wil je ooit een marathon lopen, misschien wil je je persoonlijk record op de halve marathon verbeteren of misschien wil je ooit eens een echt snelle tien kilometer lopen. Als jij zo’n loper bent, iemand die zijn of haar prestaties wil verbeteren, maakt het niet heel erg veel uit op welk tijdstip je gaat trainen. Wel is het belangrijk dat je in dit geval regelmaat inbouwt. Routine. Probeer je trainingen altijd rond hetzelfde tijdstip in te plannen en stem daar je eetgewoonten op af. Leef zo regelmatig mogelijk.
Een andere grote groep lopers traint vooral om af te vallen. Hardlopen is natuurlijk een ideale manier om die overtollige kilo’s kwijt te raken. Behoor jij tot die groep, dan is het verstandig om ‘s ochtends te trainen.
Als jij voor het ontbijt een rustige of matige training afwerkt, zal je zien dat je vervolgens minder honger hebt en dus ook minder eet. Daarnaast verbrand je gedurende de dag meer calorieën. En dan is het ook nog eens zo dat als je zo gezond aan de dag begint, het makkelijker wordt om later op de dag gezondere keuzes te maken.
Nog een groep lopers die er verstandig aan doet om in de ochtend te trainen, is de groep lopers die traint om daardoor beter te kunnen slapen
Als je vroeg in de morgen je hardloopschoenen aantrekt, hebben je hersens direct door dat je wakker bent. Een mooie prikkel voor het begin van de dag. Daardoor zijn je hersens dus eerder actief en zullen ze in de avond eerder een signaal geven dat je moet gaan slapen. Daarnaast zal je bloeddruk dalen na een workout in de ochtend, dus zal je in de avond eerder een dipje krijgen. En dus verlangen naar je bed.
Wanneer je sterker wil worden door hard te lopen, raden we je aan om in de late namiddag of in de vroege avond te gaan trainen. Dankzij het hormoon testosteron heb je tussen 2 uur ‘s middags en 6 uur ‘s avonds de meeste energie. Dat merk je meteen terug tijdens je training. Omdat je lichaam dan ook nog eens de hoogste temperatuur heeft, voel je je sterker en flexibeler en zullen je longen beter werken. Ideaal voor een goede prestatie.
Heb jij last van de wintertijd die is ingegaan en is je slaapritme in de war? Probeer dan rond 1 uur ‘s middags een rondje te gaan lopen. Je interne klok wordt op die manier het best gereset en dus zal je ook weer sneller rond de normale tijd kunnen slapen.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Training