Lopen met hooikoorts: een crime of tóch mogelijk?

Lopen met hooikoorts: een crime of tóch mogelijk?

We weten allemaal wat hooikoorts is en hoe vervelend de bijverschijnselen zijn.

Slecht nieuws voor mensen met hooikoorts. Die ‘periode van het jaar’ begint weer te komen. Dat is vervelend nieuws voor een heleboel hardlopers, want de benauwdheid, lopende neus, jeuk en prikkende ogen kunnen je behoorlijk belemmeren tijdens het trainen.

Of kun je je er voldoende tegen wapenen en hoeft die hooikoorts helemaal geen probleem te zijn? Hieronder een aantal tips!

  • Vaseline op je neus

Door vaseline op je neusvleugels te smeren, zullen pollen eerder op je neus blijven plakken en er dus minder snel in verdwijnen. Ook dat scheelt een heleboel.

-Was je kleding

Mocht je dat normaal niet doen, is het verstandig om je loopkleding nu in ieder geval wel zo snel mogelijk na een training te wassen. Die vervelende pollen hebben namelijk de neiging om zich aan bezwete kleding te hechten en dit moet je hoe dan ook voorkomen.

  • Was je haren (extra)

Naast het wassen van je loopkleding doe je er verstandig aan om ook je haren extra goed te wassen. Pollen blijven vaak tussen de haren zitten en ook daar word je niet gelukkig van.

  • Hou de televisie en radio in de gaten

Dankzij de media kun je zowel op de televisie als op de radio een weer- en pollenbericht volgen. Teletekstpagina 709 van NOS is bijvoorbeeld vanaf halverwege mei beschikbaar om je op de hoogte te stellen van de huidige omstandigheden.

  • Hou voldoende rust

Hardlopers worden er mee doodgegooid: het advies om voldoende rust te nemen. Toch kunnen we daar in het geval van hooikoorts opnieuw niet omheen. Door goed te rusten verbetert je weerstand tenslotte en dankzij die betere weerstand heb je minder last van de hooikoortsverschijnselen.

  • Plan je trainingen verstandig

Mijdt zoveel mogelijk de droge, zonnige en winderige dagen. Het is verstandig om in de ochtend te trainen óf na een regenbui. Je zult dan veel minder last hebben van al die vervelende hooikoortssymptonen.

  • Kies een geschikte locatie

Naast het plannen van een goed tijdstip, kan het ook helpen om een andere locatie te zoeken. Wist je bijvoorbeeld dat er aan zee en in de bergen veel minder stuifmeel in de lucht zit? Wanneer je de mogelijkheid hebt, zijn dit dus perfecte trainingslocaties! Daarentegen is het verstandig om bosrijke gebieden, parken en/of gras zoveel mogelijk te vermijden.

  • Draag een zonnebril

Heb je last van prikkende/geïrriteerde ogen? Dan ligt de oplossing eigenlijk voor de hand. Door een zonnebril te dragen voorkom je tenslotte al een groot gedeelte van dit probleem!

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gezondheid