Training

Hoe train je het beste in de warmte?

Door
redactie Redactie
1 juni 2019 00:00
Hoe train je het beste in de warmte?
Het wordt dit weekend warm in Nederland en met name zondag lopen de temperaturen op. Hardlopen in deze warme omstandigheden kan uiteraard, maar je moet wel enige voorzorgsmaatregelen nemen om vervelende gevolgen te voorkomen. We geven je een aantal tips.

1. Train bij voorkeur 's morgens of 's avonds en probeer de hete middag te vermijden. Als je een prestatieloop of wedstrijd wilt gaan doen, train dan op het tijdstip van het komende evenement. Daardoor kan je lichaam zich aanpassen aan de weersomstandigheden van dat tijdstip. Als de trainingen niet lekker gaan, wees dan zo verstandig om niet deel te nemen.

2. Draag luchtige kleding die verdamping van zweet mogelijk maakt, zodat de huid kan afkoelen. Ook de kleur van de kleding is belangrijk. Lichte kleuren zullen de zonnestralen weerkaatsen en daardoor minder warmte opnemen. Donkere kleuren daarentegen absorberen de zonnestralen waardoor ze juist warmte opnemen. 

3. Probeer geleidelijk te acclimatiseren als het weer plotseling omslaat. Loop in hitte in een lager tempo dan gebruikelijk en loop minder kilometers. Dit is vooral belangrijk wanneer je niet zo goed getraind bent.

4. Loop op bosgrond of gras. Dit is aanzienlijk koeler dan lopen op asfalt waar de warmte wordt teruggekaatst.

5. Las bij warm weer regelmatig drinkpauzes in, zelfs wanneer u geen dorst heeft. Dorst treedt namelijk pas op als uw lichaam al (te) veel vocht heeft verloren. Wel of geen dorst hebben is dus een slechte graadmeter.

6. Een loper zal zich moeten aanleren om tijdens lange duurlopen regelmatig te drinken en niet te wachten tot het dorstgevoel optreedt.

Trainen met een hartslagmeter

Bij warm weer liggen de individuele hartslagzones hoger dan normaal. Dit effect is behalve temperatuurafhankelijk, ook afhankelijk van de luchtvochtigheid. Hoe hoger de luchtvochtigheid, des te groter het verhogende effect op de hartslag. Door de hogere lichaamstemperatuur gaan de bloedvaten in armen en benen meer openstaan. Hierdoor verplaatst een deel van het totale bloedvolume zich naar de ledematen. Dit geeft een verminderde vulling van het hart, waardoor vervolgens per hartslag ook minder bloed wordt rondgepompt. Om dit te compenseren stijgt de hartfrequentie zodat de hoeveelheid bloed die rondgepompt wordt, gelijk blijft.

Bovendien treedt bij warm weer sneller uitdroging op doordat veel vocht wordt verloren door een toegenomen zweetproductie. Hierdoor daalt het bloedvolume waardoor de hartslag ook stijgt.

Het effect van de warmte op de hartslag is niet bij iedereen even sterk. Sommige lopers zullen nauwelijks verschil opmerken, terwijl bij anderen sprake is van een 10-15 slagen hogere hartslagzone. Bij koud weer bestaat er een tegenovergesteld effect.

Mogelijke gevolgen van trainen bij warm weer:

Kramp

Pijnlijke samentrekkingen van de skeletspieren veroorzaken kramp, meestal in de kuitspier. Dit is het gevolg van extreem vochtverlies, waardoor de balans tussen de zouten in de lichaamscellen (natrium, kalium, calcium) verstoord raakt.

Collaps

Een tijdelijk, gedeeltelijk (flauwte) of totaal bewustzijnsverlies (collaps) wordt veroorzaakt door de ophoping van bloed in de onderste extremiteiten. Hierdoor daalt de bloeddruk en volgt verlies van bewustzijn. Personen die gedurende langere tijd in de hitte onbeweeglijk stilstaan, zoals lijnrechters en toeschouwers, lopen risico op deze aandoening.

Zonnesteek

Symptomen van een zonnesteek (heat exhaustion) zijn ernstige vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn en een huid die kletsnat is van het zweten. Hart en circulatie hebben het zwaar te verduren. Dit komt doordat de huidcirculatie wordt verhoogd om warmte af te kunnen geven, terwijl het circulerend volume verminderd is door het vochtverlies van het zweten.

Hyperthermie

Hyperthermie (heat stroke) is een levensbedreigende toestand. Bij het aanblijven van de warmte en het vochtverlies neemt de huidcirculatie af ten gunste van de centrale circulatie. De lichaamstemperatuur kan dan extreem oplopen. Symptomen zijn een hete, droge huid, een snelle pols en irrationeel gedrag. Soms kan het zelfs leiden tot stuiptrekkingen en fatale schade aan het zenuwstelsel en de inwendige organen.
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
redactie Redactie
Verplicht Verplicht
Verplicht
 • jan bogaard
  Hoi leuk stukje alleen mis ik iets over zonnebrand,dat lijkt mij toch ook wel belangrijk.
  Reactie geplaatst op 02/06/19 om 10:31 uur
 • Rob Jodies
  Beste redactie, Dank voor deze info, de belangrijkste lijkt mij dat je je (snelheids) doelen bijsteld. Overigens jammer van het achterhaalde statement dat dorst een slechte geleider voor drinken zou zijn. Dr Noakes en diverse anderen hebben dit door Gatoraid bedachte statement eind vorige eeuw begin deze eeuw al ontzenuwd, overigens na diverse sterfgevallen ten gevolge van water intoxicatie ten gevolge van drinken op instructie en niet op dorst. Gevaarlijk statement en achterhaald in een goed bedoeld advies.
  Reactie geplaatst op 29/05/18 om 15:40 uur
 • piet van oosterom
  voordat je aan de trim/loop/wedstrijd/training begint> met een washand of kleine dunne handdoek, doordrenkt van koud water het voorhoofd,schedel,gezicht,hals,ogen, oren en neus geheel nat maken, dan zal er binnen en buiten dat hoofdig gebied verkoeling optreden. onderweg kan een paar iets koud water boven op het hoofd gieten (speicaal trooi flesje) voor het zelfde effect zorg dragen. kortom>houd(t?) het hoofd koel....
  Reactie geplaatst op 27/05/18 om 11:03 uur
 • Tine
  super advies
  Reactie geplaatst op 14/09/16 om 10:39 uur
 • Ben
  Het artikel: \"trainen in de warmte\" is mi niet volledig genoeg. 1) \"draag luchtige kleding\", bij voorkeur van katoen. Een katoenen shirt helpt het lichaam bij het afkoelen omdat katoen vocht vasthoudt. 2) \"veel drinken tijdens de loop\". Drink, behalve water, ook isotone sportdrank. Dit bevat noodzakelijke zouten en mineralen die je lichaam goed kan gebruiken tijdens de loop.
  Reactie geplaatst op 20/07/16 om 12:51 uur
 • arjen
  zz
  Reactie geplaatst op 20/07/16 om 11:34 uur

Loopkalender

19
augustus