Belgen leveren een monsterprestatie tijdens WK Backyard Ultra

Belgen leveren een monsterprestatie tijdens WK Backyard Ultra

Twee Belgische ultralopers wisten van geen ophouden tijdens het WK Backyard Ultra. De mannen meldden zich 101 keer aan de start van steeds weer hetzelfde rondje van 6,7 kilometer lang!

We schreven hier eind vorige week over het WK Backyard Ultra als een race waarvan we alleen wisten wie er meededen, wanneer ‘ie zou starten en dat de meeste mensen gegarandeerd niet zouden finishen. Hoe lang de race zou duren, was volkomen onzeker. Inmiddels is die laatste onzekerheid ingevuld, maar goede genade, wat moesten de volgers daar lang op wachten!

Wereldwijd startten op 15 oktober landenteams bestaande uit 15 lopers aan het WK Backyard Ultra. Bij dit buitenissige wedstrijdconcept beginnen de deelnemers ieder uur aan een ronde van 6,7 kilometer. Je doet mee aan de wedstrijd zolang je, nadat je die ronde hebt gelopen, bij het begin van het volgende uur weer in het startvak meldt. Wie het langst aan de startstreep blijft verschijnen en die rondjes blijft lopen, wint de individuele strijd. In de opzet met landenteams mocht het team dat samen de meeste rondes wist te verzamelen zich wereldkampioen noemen.

Historische prestatie

De Amerikanen wonnen met een teamtotaal van 860 rondes overtuigend het kampioenschap. Zij hadden vijf lopers die 70 of meer rondes liepen. Maar wat er gebeurde in België is eigenlijk veel interessanter. Zuiderburen Merijn Geerts en Ivo Steyaert presteerden iets volkomen onvoorstelbaars. Zij voltooiden beiden maar liefst 101 rondes. Laat het even bezinken; deze mannen hebben 101 uur lang, ieder uur de ronde van 6,7 kilometer gelopen. Zij legden dus meer dan 676 kilometer af. Omdat de heren na die 101 uur samen besloten niet aan ronde 102 te beginnen, kwam er in België niemand als winnaar uit de bus. Bij de Backyard pakt de laatst overgebleven loper namelijk pas de winst als hij in z’n uppie nog een rondje binnen het uur weet te finishen.

Het idee van de Backyard Ultra kan haast niet anders dan uit de koker komen van Gary Cantrell, alias Lazarus Lake, het creatieve en licht sadistische brein achter onder meer de Barkley Marathons. Tot nu toe stond het wereldrecord Backyard Ultra op 90 rondes, ook al gevestigd door de Belg Geerts. Het knapste aan zo’n prestatie Is misschien wel het immense slaapgebrek waar deze ultralopers mee te maken krijgen. Omdat de rondes op een niet al te hoog tempo gelopen worden – hard lopen zou niet verstandig zijn – blijft er na ieder rondje een minuut of 10 over om voldoende brandstof binnen te krijgen. Hooguit is er een minuut, misschien twee de tijd om een ultrakort slaapje te doen. De Belgen Steyaert en Geerts hebben presteren zonder slaap overduidelijk tot kunst verheven.

Nederland 15e van 55

Het Nederlandse team eindigde op een verdienstelijke 15e plek van de 55 deelnemende landen. Onze beste loper werd Roman Packbier. Hij streed tot en met ronde 40 met Hinke Schokker en won met 41 rondes. Het is overigens niet zo dat de laatste loper alleen verder mag gaan om te zien hoe ver hij of zij nog kan komen. Als de een na laatste loper is gestopt, wordt er door de laatste nog maar 1 ronde gelopen en dan is het over. Van de 15 Nederlandse lopers, liepen er 13 dertig rondes of meer door het Lingebos.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer