De Ode aan de Marathon van Dolf Jansen

Foto: Ben Stern

De Ode aan de Marathon van Dolf Jansen

Eerder dit jaar bracht Dolf Jansen live bij Beau een prachtige Ode aan de Marathon. Lees hier zijn tekst.

Eerder dit jaar zaten Michiel Butter en Björn Koreman bij Beau aan tafel om te praten over hun Olympische marathonambities.

Ook zat daar Dolf Jansen – met een mooi shirt van Mystical Miles – en bracht een prachtige Ode aan de Marathon.

In deze marathonmaand herplaatsen we de ode van Dolf Jansen:

MarathonOde

De marathon is eigenlijk gewoon te lang.

De marathon is ruim 42 kilometer lang, en dat is voor de meeste mensen een afstand die vraagt om een auto, of zo’n e-bike waarmee sinds een paar jaar elke senior, boomer of mens op leeftijd anderszins de vouwen uit je broek rijdt op nietsvermoedende fietspaden.

42 kilometer en 195 meter is gewoon te lang om hardlopend af te leggen. Kan ik u verzekeren, en ik weet waar ik het over heb. En de anderen aanwezigen in deze studio met ingevallen wangen denken er net zo over. En toch, en toch laten we ons elke keer weer overhalen.

Terwijl we heel goed weten dat het lichaam die eerste 30, soms zelfs 32 kilometer, best goed aankan. En vaak ook in het tempo dat we van tevoren hadden bedacht. Waarvoor we maanden en maanden trainden.

En dan zegt het goedgetrainde lijf op ongeveer elke manier: stop hiermee uitroepteken.

Het is mooi geweest.

Kijk daar, die boom, dat zachte gras, ga lekker zitten en hou op met deze onzin.

En dan… dan lopen we door. Want we moeten nog ruim 9 kilometer.

Negen kilometer pijn, op elke plek waar je pijn kunt hebben.

Negen kilometer in een stijl die even ver van Eliud Kipchoge afligt al Hugo de Jonge van doordacht coronabeleid. Elke spier die je gebruikt, doet pijn, aangevuld met een hele batterij aan spieren waarvan je niet wist dat je ze had.

Je maag krampt, de inspanning maakt je misselijk, botjes in je voeten lijken als mikado op elkaar gestapeld, zelfs je hoofd bonkt.

En je loopt door.

Want de meters, de kilometers tikken weg, en de finish kom dichter en dichter. Elke stap brengt je dichter bij iets dat je alleen op die plek kunt vinden.

Wij zijn allemaal lopers, in die wedstrijd, hier aan tafel, iedereen die nu kijkt. Ja, echt, iedereen.

Wij zijn allemaal lopers, tempo in overleg, maar de marathonloper is het meest loper van allemaal.

En de allermooiste meters, Dolf?

De allermooiste meters zijn de 42 duizend en 195 meters van de Olympische marathon. Waar historie, magie, sport op het hoogste niveau en de oerkracht die in elke mens zit samenkomen.

Ach, als je die marathon toch zou mogen lopen….

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

8 reacties

 • Janneke Raamsman

  ..de Moeder der Marathons gelopen afgelopen op 14 november 2021, geen snelle tijd maar met het doel: uitlopen, nadat ze vorig jaar niet doorging ivm corona, het 2e jaar op rij getraind hiervoor. De meest saaie, maar de ALLERMOOISTE, daar waar ooit de marathon begon.. kippevel als je het Panathinaiko stadion binnenloopt, de finish.. November 2023 ga ik m nóg een keer lopen! LOVE GREECE♥

 • Cock van Blerck

  Ele Marathon is voor de loper het zelfde!! Het is de mooiste afstand in de atletiek!! Maar men moet getraind zijn!! Ik liep mijn eerste Marathon in 1960 Med. Kampioenschap in Enschede, werd vijfde 1n 2.52 u. ben daarna 1x derde 3x vierde en 1x zevende . !x Militair kamp. Liep in Viareggio in Itali. Wereldkamp. Militairen, 1x Ned Ploeg. Aantal Marathons 28 maal, beste tijd 2.39 u. Liep Ploegendienst schoenen liep ik maken. Geen sponsor, Hebben een Docu.film gemaakt. getiteld: De wederopbouw in eigen persoon. Hij staat op Yotube.

 • Cock van Blerck

  De Marathon is de mooiste loopafstand in de atletiek!! EEN BROK GESCHIEDENIS!!!Daar iedereen weet, dat dit een grote opgave is om te lopen, dan moet men daar goed op voor bereiden. Men hoort vaak zeggen “ik ga de Marathon doen”. En dat zou dan over een maand of drie zijn!!! Dan denk ik , “hoe is het mogelijk!! Je moet daar echt wat voor doen!!!In mijn periode in de jaren 60. Slecht schoeisel, werken in ploegen dienst. Geen sponsor!! Maar wel veel trainen, veel kilometers lopen plus interval training. Na een jaar goed getraind plus minus 100 km in de week ,schreef ik m’n eigen in voor de Marathon in Eindhoven. Ik eindigde als vijfde in 2.52 uur. Was trots als een hond met 7 staarten!! Winnaar was Frans Kunen. daarna nog 27 Marathons gelopen !! Ik genoot van elke Marathon!! Elke Marathon is anders!! Andere omgeving warm of koud!! Ook regen , wind enz. Daarom een mooi avontuur, elke keer liep ik iets sneller, mijn laatste Marathon 2.39 uur. De mooiste tijd van mijn sport leven. Maar mijn advies is , je moet er goed voor trainen!! Groetend Cock van Blerck (nu 89 jaar )

 • Wannabe Olympian

  Heel mooi verwoord – herkenbaar en oh zo waar.

 • Elles van Dillen

  De marathon is gewoon gaaf .
  Oké je gaat naar de klote
  En na ruim 42 km ben je helemaal naar de klote
  Alles doet zeer .
  Maar het geeft een heel gaaf gevoel van een overwinning op je zelf .
  Jij en je lichaam hebben het samen geflikt
  Om deze bizarre afstand. Te volbrengen .

 • Simon Sirken

  Ik voel meteen mijn eerste marathon weer zo mooi beschreven door Dolf,maar het was het begin van mijn verslaving.Dank je Dolf

 • charles

  Mooi gezegd.
  Inderdaad 30 km hard lopen is behoorlijk te doen voor een geoefende loper.
  Die laatste 10-12 km kan je je als recreant die meer dan 3 uur doet over een marathon nooit echt op voorbereiden.
  Alles doet pijn, eten of drinken gaat niet meer binnen en het lichaam schreeuwt om te stoppen.
  De pas verkort, elke molshoop wordt een berg en iemand die maar iets sneller loopt dan jezelf kan je toch niet volgen…
  En je denkt, waarom doe ik dit opnieuw ? Waarom heb ik me niet ingeschreven voor de halve ?
  Het is wellicht net daarom, omdat de marathon té ver is, dat de marathon een mythische afstand geworden is.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer