Een marathon lopen, is dat magisch of waanzin?

Een marathon lopen, is dat magisch of waanzin?

Is het waanzinnig om een marathon te willen lopen? Of is het juist een magische gebeurtenis? Naar het antwoord op die schijnbare tegenstelling wordt gezocht in het boek De Marathon: magisch of waanzin?

De Marathon: Magisch of Waanzin? is een boek geworden waar de liefde voor het lopen vanaf spat. Volgens de samenstellers is het ‘een must read voor iedereen die wel eens nadenkt over 42,195 kilometer’. Benieuwd naar de conclusie op de in de titel gestelde vraag doken we daar eens in. Wij denken per slot van rekening zeker een paar keer per dag aan die 42,195 kilometers die samen een marathon maken!

In 20 weken naar de marathon

Aan de hand van een trainingsschema van 20 weken nemen Léandra Sprenkels, Femke van Eck, Joan Simon Artigas, Ilse van de Zande en Suzanne van Gaal zo’n beetje alle ins en outs van de marathon met je door. Dat gaat van allerlei voor de hand liggende onderwerpen rond training, zoals warming up, stretchen, krachttraining, taperen en hardloopspullen tot zaken als ‘onregelmatig werken’ en ‘de geschiedenis van de marathon’.

Het leukst om te lezen (vonden wij) zijn toch wel de verhalen die lopers over hun eigen marathonervaringen vertellen. Ook in de keuze van marathons zijn de smaken divers. Er komen (oud-)profs aan het woord zoals Wilma van Onna en Michel Butter en nog actieve toppers als Jill Holterman, Björn Koreman en Khalid Choukoud. En uiteraard heel veel lopers zoals jij en ik. In het kader van dit boek zijn dat uiteraard lopers die hun hart aan de marathon hebben verpand. Waar liepen ze hun eerste, wat was hun bijzonderste, welke lopen ze liefst elk jaar, hoe bereiden ze zich voor en wat zijn hun tips om succesvol de eindstreep te halen?

Magisch of waanzin?

Al die lopers zijn natuurlijk ook voor de keuze gesteld; is het nu magisch of waanzin om 42,195 kilometer hard te lopen? Je voelt het waarschijnlijk al aankomen, voor het grote merendeel van de marathonlopers die aan het woord komen, luidt het oordeel ‘magisch’. En eigenlijk geldt zelfs voor de ondervraagden die ‘waanzin’ zeiden, dat ze het stiekem toch ook magisch vonden.

Je kunt je afvragen of er überhaupt sprake is van een tegenstelling tussen ‘magisch’ en ‘waanzin’. De sfeer die ontstaat rond een marathon, bij deelnemers en toeschouwers, ja die kun je best magisch noemen. Er ontstaat een elektrische lading in de lucht die alleen kan ontstaan door het lopen en doordat zoveel mensen dat tegelijk doen, je kunt nog zoveel toeters, bellen en muziek langs de kant zetten, die energie kun je niet creëren, dat is magie die moet ontstaan. Maar dan hebben we het over de sfeer. Aan het lopen an sich is weinig magisch. Dat is uiteindelijk toch een kwestie van trainen en uitvoeren. Een beslissing, fitheid, wat wilskracht en doorzettingsvermogen.

Juist een goed idee!

En waanzin? Nee toch? 5000 kilometer lang rondjes van 800 meter lopen, dat is waanzin. Zonder parachute uit een vliegtuig springen, dat is waanzin. Op de bank blijven zitten met overgewicht een slecht humeur, dat is pas echt waanzin. Een marathon lopen is vooral een heel goed idee. En getuige de keur aan lopers die er jaarlijks in slaagt de finish te halen nog een goed uitvoerbaar idee ook!

Dat marathons lopen vooral een heel goed idee is, hebben de makers van De Marathon: Magisch of Waanzin? zeer fijn samengebald. Dus, wil jij de komende weken in de aanloop naar je marathon in Berlijn, Eindhoven, Amsterdam, Londen of elders nog lekker even inspiratie tanken en wat tips meenemen, ga dat boek lezen!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

 • Egon

  Een marathon is zeker magisch om te lopen mits je voldoende loopervaring hebt en goed getraind bent.
  Rond de 30 km kan het als waanzin aanvoelen maar hoe dichter bij de finish hoe magischer de 42,2 km wordt. Finishen is euforisch, zeker de 1e keer.

 • Pieter Servatius

  De vraagstelling suggereert een (valse) tegenstelling. Het één of het ander. Als marathon waanzinnige weet ik hoe geweldig de magie ook is. Bij mij kan het één niet zonder het ander. Ik heb heerlijke herinneringen en wil nu als tachtiger nog eenmaal New York lopen. Nogmaals de magie ondergaan, en ja, het is pure waanzin.

 • Nikodemus V.

  Met overgewicht gaan hardlopen is mss ook geen goed idee. Eerst de overtollige kilo’s eraf (fietsen, roeien, zwemmen) dan pas voorzichtig opbouwen. En: liever een snelle 5k dan een matige marathon. Ken uzelve…

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer