Je zult ze vast wel voorbij hebben zien komen tijdens warme zomerse dagen: fanatieke lopers die het niet konden laten om hun hardlooprondje over te slaan. Begrijpelijk natuurlijk, want het is fijn om een paar keer per week je favoriete sport te beoefenen. Wel vereist hardlopen tijdens een hittegolf (of dagen waarop het warmer is dan gebruikelijk) de benodigde voorbereidingen en maatregelen voor tijdens het rennen. Je wilt koste wat het kost voorkomen dat je je niet lekker voelt tijdens het sporten!
Langzaam opbouwen
Is het ‘s ochtends vroeg al zowat 30 graden, maar sta je toch te springen om een rondje te gaan rennen? Bereid je dan goed voor en wees je bewust van de gevaren van hitte. Ga niet gelijk all-in, maar bouw je tempo langzaam op. Zo is het verstandig om de eerste paar kilometers iets onder je normale snelheid te zitten, om het vervolgens op te voeren naar hoe hard je gebruikelijk rent. Je lichaam moet wennen aan de warme temperatuur buiten en het zal als een schok voelen als je meteen het maximale van je lichaam vraagt. Als je klaar met de ronde bent, raden we aan om nog even een stukje te lopen voordat je bijvoorbeeld naar binnen gaat, zodat je alvast wat kan afkoelen. Hier is het vaak veel koeler dan buiten en dit kan nadelig zijn voor je spieren.
Thuis blijven
Als het mooi weer is, krijgen we bijna allemaal de neiging om naar buiten te gaan en allerlei activiteiten te ondernemen. Soms moeten we even wat rustiger aan doen, want door warmte kun je je wat slomer worden en je vermoeider voelen. Hardlopen op een snikhete dag is dan niet aanbevolen, maar actief bezig zijn tot zekere mate wel. Zo hoef je niet per sé naar buiten te gaan, maar kun je ook in een koele omgeving rennen. Bijvoorbeeld door loopbanden te gebruiken. Deze kun je zowel kopen om thuis te plaatsen als gebruiken in de sportschool. Met loopbanden is het mogelijk om je training gewoon voortzetten binnen in plaats van op straat. De ideale oplossing dus om actief te blijven en de warmte te vermijden!
Route plannen
Het is niet altijd even makkelijk om een route met voldoende schaduw te plannen, echter belangrijk is het wel. Daarom raden we je aan om voordat je van huis weg gaat, goed na te denken over waar je naartoe wilt rennen. Woon je vlakbij een bos? Ga dan ook, misschien zoals gebruikelijk, hardlopen door dit gebied. De kans op schaduw is groot en je beschermt jezelf goed tegen de zon. Helaas is dat niet voor iedereen mogelijk. Woon je in een stad? Verzin dan een route door parken, langs fonteinen en als het even kan door straten met hoge gebouwen. ‘s Ochtends heb je sowieso het minste last van de zon, omdat hij nog laag staat en minder fel is. In de morgen rennen is voor velen het beste om te doen.
Naar je lichaam luisteren
Warm weer is een aanslag op je lichaam. Je gaat veel transpireren, verliest zout en vocht en kunt je minder goed voelen. Vul deze tekorten daarom goed aan met voldoende water en voedingsrijke maaltijden. Als het echt te heet is om te hardlopen, doe dit dan niet voor je eigen gezondheid.