Hoera! Bronzen 12 Provincies Medaille voor 10 km-wedstrijden

Foto: Barbara Kerkhof/All4Running

Hoera! Bronzen 12 Provincies Medaille voor 10 km-wedstrijden

Je hoeft er geen jaren naartoe te trainen en daarmee is het ook voor beginnende lopers een haalbare afstand. Voor meer ervaren lopers biedt deze klassieker een mooie en pittige uitdaging; een goeie 10 kilometer lopen, dus op het scherpst van de snede, is ontzettend lastig. Zoals je aan onze stukken op ProRun wel kunt lezen, zijn wij groot fan van de marathon, maar vergis je niet; ‘de tien’ treden we met gepast respect tegemoet.

Toen we vorig jaar onze 12 Provincies Medaille in het leven riepen, dachten we in eerste instantie aan twaalf marathons in twaalf provincies. Niet zo vreemd, want we wilden een leuke, Nederlandse tegenhanger presenteren voor de Six Star Medal, de medaille die je kunt krijgen als je alle World Major Marathons uitloopt: Tokio, Boston, Londen, Berlijn, Chicago en New York. Toen we het idee voor die twaalf Nederlandse marathons publiceerden, kregen we meteen het vriendelijke, doch dringende verzoek ook een medaille voor halve marathons aan te bieden.

Medailles om de nek

Zo geschiedde. Inmiddels hebben de eerste lopers hun medailles al om de nek of aan de muur hangen. De uitreikingen aan lopers die de medaille in een jaar bij elkaar liepen, leverden mooie en feestelijke momenten op, die ons als Team ProRun ook weer de nodige mooie loopjes opleverden. We reisden naar en liepen in Klazienaveen, Gaasterland, Spijkenisse en Delfzijl. Het allermooiste van die hele 12 Provincies Medaille is toch wel dat wij en alle honderden deelnemers heel anders naar de hardloopkalender zijn gaan kijken. Waar kunnen we nog eens leuk een provincie afvinken? Waarheen kunnen we een leuk tripje maken om een mooi hardloopavontuur te beleven?

Dat is in sommige provincies nog best even zoeken. Daar is het speuren naar halve marathons, om van hele nog maar te zwijgen. Maar als er één afstand die eigenlijk in iedere provincie zeer regelmatig op de hardloopkalender staat, is het wel de 10 km. Zonde om daar niet ook een medaille voor te hebben! Dus, dames en heren lopers, vanaf 1 januari van dit jaar kun je gaan verzamelen en je missie starten om in iedere Nederlandse provincie een 10 km te lopen. Onze ICT-tovenaar Mark heeft er weer een mooi programmaatje voor gemaakt, dus als je nog geen Twaalf Provincies-account hebt aangemaakt op onze site: hop, aan de slag!

Een 10 is een 10

Voor halve en hele marathons mag je ook langere afstanden meetellen. Dus een 25 of een 30 km mag je meerekenen voor je halve marathon-medaille en een 44 of een 60 km kun je toevoegen aan je lijstje marathons. We hebben daarvoor gekozen omdat het anders ontzettend lastig wordt in sommige provincies. Dat gaan we voor de 10 km niet doen. Daar telt alleen een ‘zuivere’ 10 km. Dat betekent dat we ook die vreemde ‘kwart marathon’ niet gaan meetellen; een 10 is een 10 en geen 10,55. Van 10 km-wedstrijden zijn er in iedere provincie genoeg.

Hierbij nodigen we jou van harte uit om mee te doen. Het maakt niet uit hoe lang je er over doet. Zodra je in elke provincie een 10km, hele of een halve marathon hebt gelopen kun je de medaille aanvragen. Om de kosten te dekken vragen we voor de medaille een vergoeding van € 10,00, plus € 5,95 verzendkosten.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer