Lijstrekkers langs de sportieve looplat

Deze column is voor alle lopende zwevers en voor alle kiezende lopers. Hij is voor iedereen die deze dagen op zoek is naar zijn politieke GPS.

Deze column is voor alle lopende zwevers en voor alle kiezende lopers. Hij is voor iedereen die deze dagen op zoek is naar zijn politieke GPS. Voor al die mensen is er nu de sportieve kieswijzer: de Sportiefwijzer! 

Want waarom luisteren naar politici die je vertellen dat ze minder asfalt willen? Je zult maar wegwedstrijden lopen. Of dan die politici die je ervan proberen te overtuigen dat je koopkracht erop vooruitgaat als je op hen stemt? Ja, wie wil er geen geld om zich ieder seizoen in de laatste hardloopmode te steken? Als antwoord op al die mooie praatjes, is er de Sportiefwijzer. De Sportiefwijzer laat je zien welke partij de sportiefste lijsttrekker heeft. 

Maar liefst 11 van de in totaal 28 lijsttrekkers waren bereid iets over hun sportief-factor prijs te geven. Hieronder volgt een opsomming van ‘s lands sportiefste lijsttrekkers. Ze staan in volgorde van het de huidige aantal zetels in de Tweede Kamer.  

Mark Rutte – Lijsttrekker VVD
Mark Rutte heeft zich in 2016 door partijgenoot Fred Teeven laten overhalen om de Nadine OK Run te lopen. Hij wilde niet laten weten waarmee hij zich heeft laten overhalen door Fred, maar naar verluidt had het iets met eten te maken (een Indische rijsttafel?). Over zijn eindtijd zei hij – geheel in politieke stijl: “Daarover doe ik geen uitlatingen.” Een beetje onsportief. 
Lodewijk Ascher – Lijsttrekker PvdA
Lodewijk Ascher weet nog net dat een bal rond is, maar daar houdt zijn sportiviteit wel mee op. Hij heeft wel een keer een balletje getrapt met de jeugd van Oudeschoot, maar dat was ‘een verkiezingsstunt’ voegde hij er zelf aan toe. Op de vraag of het hem zetels zal gaan opleveren, antwoordde hij: “Zetels misschien niet meteen, maar dat potje voetbal heb ik mooi wel gewonnen. Ik ben sindsdien in de ‘winning mood’”. 

Emile Roemer – SP
“Als je naar uitslagen.nl gaat en je toetst daar mijn naam in de zoekbalk, dan zie je mijn uitslag van de Bosloop in Malden”, zegt Emile Roemer, glimmend van trots. Natuurlijk heeft de Sportiefwijzer dat even gecheckt. En ja hoor, Emile noteerde een mooie 31.05 op de 5 kilometer. Of dat ook een PR is? Dat wist hij niet meer. Zijn vorige tijd stamt uit de vorige eeuw.  

Sybrand Buma – CDA
Een Fries in hart en nieren, zoals hij zelf gniffelend aangeeft. Het kan dan ook niet anders dan dat schaatsen hem in het bloed zit. En jawel! Sybrand Buma laat weten dat hij in 1986 de tocht der tochten heeft geschaatst. Hij voegt daaraan toe: “Als er geen ijs ligt – en dat is best vaak in de zomer, dan stap ik op de fiets.” (Wel altijd in pak natuurlijk, zegt hij daarbij). 

Geert Wilders – PVV
Geeft Wilders wilde aanvankelijk geen reactie geven. Uiteindelijk gaf hij toe wel van polonaise te houden. 

Alexander Pechtold – D66
Je had het misschien niet meteen van hem verwacht, maar voordat Alexander Pechtold lijsttrekker van D66 werd, had hij al een lange carrière achter de rug. Zo was hij van 1997  tot 2003 wethouder in Leiden met in zijn portefeuille ‘Sport en Cultuur’. Als dat hem niet in de Sportiefwijzer doet stijgen? Verder wilde hij over deze periode niet veel kwijt. 

Gert-Jan Segers – ChristenUnie
Gert-Jan Segers – PSV-supporter – verwijst me lachend naar een interview dat hij onlangs gaf voor Voetbal International. Voor iemand voor wie voetbal lange tijd de ‘verboden vrucht’ was, is het op zich al heel sportief om dat toe te geven. 

Jesse Klaver – Groenlinks
Jesse Klaver is graag buiten als hij niet in de Tweede Kamer zit. Voor hem zijn de campagneweken heerlijk. “Lekker buiten zijn en bewegen. Daar hou ik van”, aldus een uitgelaten Klaver. Hij oogt als een jonge hond. Voor ik hem een volgende vraag heb kunnen stellen, rent hij al achter een kat aan. 
 
Kees van der Staaij – SGP 
“Ik hou niet van sport.” Daarmee is Kees van der Staaij in ieder geval eerlijk. “Wel van wandelen, telt dat ook?” De Sportiefwijzer keurt het goed. Daarmee is Kees van der Staaij zeker niet de onsportiefste van het stel. 

Marianne Thieme – PvdD
Marianne Thieme laat aan de Sportiefwijzer weten dat het al een sport op zich is om als enige vrouw de hele dag op te moeten boksen tegen al die mannen. Ze stroopt haar mouwen nog verder op. Hier scoort ze ongetwijfeld punten mee.

Henk Krol – 50-plus

“Politiek is topsport op mijn leeftijd”, zucht Henk Krol. Tot zover zijn commentaar. 
 

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Born Runners