Nu bewezen: hardlopen is besmettelijk

We zouden ons weleens meer door anderen kunnen laten beïnvloeden dan we vooraf zouden denken. Dat suggereert nieuw, grootschalig onderzoek. Reden voor the New York Times om hardlopen ‘besmettelijk’ te noemen.

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Nu bewezen: hardlopen is besmettelijk
Bestaat er een solistischer sport dan hardlopen? Het kan altijd en overal. Je hebt niemand nodig en hoeft geen eindeloze whatssapp-groepen in stand te houden om tot een gezamenlijke training te komen. Het is dan ook niet vreemd dat er relatief veel einzelgangers onder ‘ons lopers’ zijn. Lekker met niemand wat te maken hebben en met je kop in de wind de rest van de elementen trotseren.

Voor de echte ‘alleen-renners’ mag dit dan zo zijn, maar voor een hoop anderen lijkt dit niet te gelden. Sterker nog, we zouden ons weleens meer door anderen kunnen laten beïnvloeden dan we vooraf zouden denken. Dat suggereert nieuw, grootschalig onderzoek. Reden voor the New York Times om hardlopen ‘besmettelijk’ te noemen. En oh ja: wil je sneller worden, zorg dan dat je virtuele vriendschappen sluit met mensen die net iets langzamer zijn dan jij. 

Zijn onze vrienden verantwoordelijk voor welke en hoeveel trainingen we doen? Om hier achter te komen onderzochten wetenschappers duizenden en duizenden statussen en updates van een sociaal netwerk waarop mensen hun trainingen kunnen bijhouden (wegens contractuele overeenkomsten mochten de onderzoekers niet zeggen welk netwerk het is). Maar goeie kans dat het RunKeeper, Strava, TomTomSports of één van de vergelijkbare netwerken is. 

1,1 miljoen hardlopers
In totaal namen de onderzoekers uit Massachusetts maar liefst 1,1 miljoen hardlopers onder de loep. Gedurende 5 jaar liepen ze met elkaar bijna 400 miljoen kilometer. Ze konden precies zien hoe hard ze liepen, hoe vaak ze liepen en hoe snel ze liepen. Dat kan konden ze vergelijken met de loopresultaten van hun vrienden. De resultaten werden gepubliceerd in het gezaghebbende Nature. 

En daar zaten opvallende verbanden tussen. Zo bleken online-vrienden er opvallend vaak dezelfde trainings-routines op na te houden. Ook al woonden ze aan de andere kant van de wereld. Of het komt omdat ze elkaar nadeden of juist vrienden met hetzelfde trainingsritme zochten, weten de onderzoekers overigens niet.

Weer of geen weer
Maar er is meer. Zo beinvloeden mensen elkaar wel degelijk om echt te gaan rennen, ook als het slecht weer is. De onderzoekers kwamen hierachter door de gegevens van weerstations te vergelijken met de data van die ruim 1,1 miljoen lopers. Want voor elke 10 minuten die je online vriend rent, ren jij gemiddeld drie minuten langer. Ook als het slecht weer is. En als je ziet dat die vriend harder gaat, dan verhoog jij ook je snelheid. Dus zelfs als je alleen loopt, motiveert de prestatie van anderen je om net een tandje bij te zetten. 

Je raakt bovendien extra gemotiveerd als je ziet dat jouw vriend die altijd een beetje langzamer was, sneller dreigt te worden en je online in gaat halen. Dan reageer je hetzelfde als in een echte wedstrijd door je snelheid te verhogen om te proberen die tegenstander af te schudden. 

Mannen lieten zich vooral opjagen door mannen en een beetje door vrouwen, volgens de studie. Vrouwen trekken zich (heel verstandig) niets aan van de mannen in hun netwerk, maar dan alleen weer van de prestaties van hun vrouwelijke vrienden. Dus ja het is echt waar: Hardlopen is besmettelijk. 

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
STRYD V3: De ultieme footpod (vermogensmeter)

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Stryd V3: de ultieme footpod - Hardlopen op vermogen

Meer uit Born Runners