Paradox van de Marathon: avonturen en lessen van Aart Stigter

Aart Stigter, Westland Marathon 1996

Paradox van de Marathon: avonturen en lessen van Aart Stigter

Aart Stigter, Nederlands marathonkampioen van 1994, bracht onlangs zijn boek Paradox van de marathon uit. Aart schrijft over zijn vele ups en downs en deelt eenvoudige lessen.

Volgens WikiPedia is Aart Stigter (1956) langeafstandsloper, gespecialiseerd in de marathon. Al in het voorwoord van zijn nieuwste boek “Paradox van de marathon” schrijft Aart zich geen echte marathonloper te vinden. Liever liep hij afstanden tot en met de halve marathon. Desondanks volbracht hij 34 marathons, met een persoonlijk record van 2:15.14 en werd hij in 1994 Nederlands marathonkampioen.

In Paradox van de marathon beschrijft Aart in 42 (niet toevallig) hoofdstukken zijn 34 marathons, steeds vanuit een andere invalshoek. Er komen ook enkele marathons van zijn levenspartner Ellen en zoon Bas voorbij. Met uitzondering van de laatste 3 hoofdstukken spelen alle verhalen zich af in de periode tussen 1984 en 2003.

Elk hoofdstuk begint met een aanloop naar de dag van de marathon: de aanleiding van Aart Stigter om deel te nemen en zijn voorbereiding. Daarna volgt er een kort wedstrijdverslag en zijn gedachtes na de marathon. Je wordt als lezer meegenomen in het mentale proces wat het lopen van een marathon met zich meebrengt. Een hoofdstuk wordt afgesloten met één of meer eenvoudige lessen. Geregeld deelt Aart passages uit zijn logboek en vult hij zijn teksten aan met anekdotes over zichzelf en andere atleten. Deze opbouw zorgt ervoor dat je vlot doorleest van het ene naar het andere hoofdstuk, waarbij met name de anekdotes en citaten uit Aarts logboek vermakelijk zijn. De paradox van de marathon is gedurende het hele boek aanwezig. De pijn en teleurstelling die het lopen van 42,195 kilometer met zich meebrengt wordt afgewisseld met succes en euforie.

In een tijd waarin er nog werd getraind zonder horloges en allerlei meters is het interessant om te lezen hoe een wedstrijdatleet als Aart Stigter – met daarnaast een fulltime baan – zich voorbereid op een marathon en hoe hij de wedstrijd zelf indeelt. Zijn tijden, veelal onder de 2:20, zijn voor het gros van de lezer ondenkbaar, maar veel recreatieve (marathon)lopers zullen zich herkennen in de verhalen van Aart. Twijfels over de vorm, overmoedigheid, te hard starten, te weinig drinken, te warm weer. Maar ook het plezier in het hardlopen, de voldoening van het finishen, euforie na een nieuw persoonlijk record en het sociale aspect van de hardloopwereld.

Na het lezen van Paradox van de marathon is de kans groot dat een beginnend hardloper er niet aan moet denken ooit een marathon te lopen. Waarom zou je die lijdensweg – zoals Aart het noemt – ondergaan? De loper die al eens de magische afstand heeft volbracht zal zich regelmatig herkennen in de verhalen. Hij of zij zal de lessen van Aart ter harte nemen bij zijn of haar volgende marathon. Of niet natuurlijk, want hardlopers zijn nu eenmaal eigenwijs.

Het boek is voor € 19,95 te bestellen via aart@hardloopcentrumaartstigter.nl. Eerder schreef Aart Stigter de boeken “Hardlopen, mijn leven” en “Hardloopgids voor de trainer”.

Paradox van de marathon door Aart Stigter

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 reacties

 • Paul Markus

  Deken van zijn trainingsschema volg ik samen met delen van de souplessemethode van Klaas Lok. ik ben met 58 begonnen met lopen, en nu met 65 maak ik nog steeds progressie. Marathons blijven wel een lastig dingetje: de eerste keer (Amsterdam) dronk ik te veel, stootte mijn hoofd bij het verlaten van de dixy aan een boomtak, de tweede keer (Rotterdam) zette ik aan tegen het eind en het schoot in mijn hamstring. De derde keer (Curacao) kramp, de vierde keer (Brugge) had het moeten worden, en pats een bloeduitstorting in mijn voet. De vijfde keer (het Gooi) gelopen na ziekte, dus dat werd een rustige loop. Daarom ik ga dit boek kopen. Ik weet dat het me moet kunnen lukken vet onder de 3 uur.

  • Egon

   Zo te lezen veel pech gehad met jouw marathon avonturen.
   Als ik jouw was dan zou ik het tijdsdoel nog even loslaten.
   Uiteraard moet je wel serieus trainen voor een marathon maar haal die druk van tijd eraf.
   Probeer eerst een marathon redelijk ontspannen te lopen, in iedergeval t/m 35 km want daarna wordt het sowieso afzien.
   Een tijd onder de 3 uren is voor 65+ ers praktisch onhaalbaar of je moet een aangeboren talent hebben.
   Nb. Klaas Lok was geen fan van de marathon afstand.

 • Bert

  Het persoonlijk gesigneerd boek is binnen. Tussen de marathon trainingen door laten we ons meenemen met de reizen van Aart.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer