RunCzech maakt topveld bekend voor Sportisimo Praag Halve Marathon

Op 6 april 2019 wordt de 21e editie gehouden van de Sportisimo Praag Halve Marathon, een IAAF Gold Label wegwedstrijd, met het sterkste veld aan elite atleten en het grootste aantal recreatieve hardlopers in zijn geschiedenis

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
RunCzech maakt topveld bekend voor Sportisimo Praag Halve Marathon
Op 6 april 2019 wordt de 21e editie gehouden van de Sportisimo Praag Halve Marathon, een IAAF Gold Label wegwedstrijd, met het sterkste veld aan elite atleten en het grootste aantal recreatieve hardlopers in zijn geschiedenis. Het complete aantal van 11.500 telt ook negen mannen met een persoonlijk record onder de één uur en twee van de snelste vrouwen uit de geschiedenis.

De snelste man ter wereld op de halve marathon dit jaar is RunCzech race alumnus, Stephen Kiprop. Hij is de verdedigend kampioen van de Mattoni Ústí nad Labem Halve Marathon 2018 en winnaar van de 2019 RAK halve in 58.42. Onder zijn uitdagers is de verdedigend kampioen en winnaar van de 2017 Birell Praag Grand Prix 10 km in 27.10, Bernard Kimeli. Maar ook een van de anderen uit het dozijn aan topatleten kan op het podium stappen na de wedstrijd.

Sondre Moen (Nor) keert terug naar Praag – een van de beste Europese lopers met een persoonlijk record van 59.48 (Valencia, 2017). Hij deed onder andere mee in de 2017 Birell Praag Grand Prix waar hij een persoonlijk record op de 10 km liep, 27.55. Daarna liep hij in december van 2017 een Europees record op de marathon van 2.05.48 in Fukuoka. In 2018 had hij last van blessures maar dit jaar in februari kwam hij terug en noteerde een nationaal record in een 5 km wedstrijd in Monaco. Hij finishte in 13.37. Ook twee van de besten uit de 2019 Napoli City Halve Marathon (ook een RunCzech wedstrijd) lopen mee. Moses Kemie en Ishmael Kalale noteerden een tweede en derde plaats in Napols in een lastige wedstrijd met veel wind. In Praag, treden zij misschien wel toe tot de ‘sub-één-uur-club’.

De wedstrijd krijgt ook twee van de snelste vrouwen uit de geschiedenis aan de start, de Keniaanse Fancy Chemutai (1.04.52, tweede tijd ooit) en Caroline Kipkirui, een Keniaanse die nu voor Kazachstan uitkomt (1.05.07, de zesde tijd ooit). Interessante uitdagers zijn de Israëlische Sportvrouw van het Jaar 2018, Lonah Chemtai Salpeter – 2018 Europees Kampioen op de 10.000m en nationaal recordhouder op de marathon. Ze heeft haar persoonlijk record op de halve marathon verlaagd naar 1.06.40 en won daarmee de Huawei RomaOsita halve marathon op 10 maart. Een loopster waar je ook op moet letten is de Amerikaanse Amy Cragg. Zij zal trachten haar persoonlijk record van 1.08.27 aan te scherpen en wil daarbij het nationaal record van 1.07.25 verbeteren. Zij liep een persoonlijk record op de marathon van Tokio in 2018 van 2.21.42. Ze liet zien hoe fit ze is toen zij de Road to Gold 8 mijl wegwedstrijd in Atlanta won op 2 maart met meer dan een minuut verschil op de nummer twee.

De beste Tsjechische atleten Jirka Homolá, David Vaš, Robert Mí en Jií Csirik komen vanuit hun trainingskamp in Kenia naar Praag. Zij moeten het opnemen tegen Europese concurrenten zoals de lopers uit de Oekraïne Sitkovskyy en Olefirenko, maar ook de Amerikaan Andy Wacker wordt in deze groep verwacht.

De beste Tsjechische atlete is Kristýna Dvoáková loopt mee. Zij noteerde een persoonlijk record van 1.16.44 in de Mattoni ?eské Bud?jovice Halve Marathon afgelopen jaar.

De 21e Sportisimo Praag Halve Marathon start op 6 april om 10.00 (CET) op het Jan Palach plein en wordt live uitgezonden en gestreamd (links worden geplaatst op www.runczech.com/). De wedstrijd is uitverkocht maar je kunt je inschrijven voor andere RunCzech wedstrijden, ook voor de 25e Volkswagen Praag Marathon en die vind je op www.runczech.com

Topatleten mannen

Topatleten vrouwen

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Born Runners