Running Blind

Je bent blind of slechtziend en wilt graag hardlopen. Sinds 2007 bestaat hiervoor Stichting Running Blind.

Running Blind

Tekst: Henri van Geffen. Foto: Janneke Poort – Sjansarazzi

Running Blind is een vereniging voor en door mensen met een visuele beperking en is inmiddels uitgegroeid tot een landelijke stichting met 14 afdelingen verspreid over het land. Het idee is ontstaan in 2007 in Rotterdam door een man, zelf visueel beperkt, in samenspraak met het Oogziekenhuis waar hij op dat moment onder controle was. Samen met de oogarts en een looptrainer van PAC werd het idee geboren om iets te ondernemen om als visueel beperkte loper deel te nemen aan hardloopwedstrijden.

Voor een ieder die goed ter been is, is het gemakkelijk om de deur uit te gaan en te wandelen of te rennen. Maar voor iemand met een visuele beperking is dit niet zo vanzelfsprekend. Hij of zij is bijna altijd afhankelijk van een mede-loper of buddy.

Zelf zijn wij in Den Haag pas in 2011 in contact gekomen met deze mooie vereniging. Via de Koninklijke Visio, een expertisebureau voor mensen met een visuele beperking waar mijn vrouw zelf cliënt is, werd ons gevraagd of wij iets met sport deden. We vertelden daar dat wij gemiddeld 3x per week samen van Scheveningen naar Kijkduin liepen. Ik als buddy vóór mijn eigen vrouw hardlopend om haar de obstakels te melden welke wij onderweg tegenkwamen.

Er werd door deze Koninklijke Visio in samenwerking met de HALO, opleidingsinstituut voor lichamelijke opvoeding, een sportdag georganiseerd in het sportpark Laan van Poot waar ook Haag Atletiek is gehuisvest.

Na een jaar lang samen met mijn vrouw op en neer gereisd te hebben naar Rotterdam om met deze groep mee te trainen bedachten wij dat we in Den Haag ook wel zoiets konden opzetten. Via een oproep bij Omroep West in Den Haag om buddies te werven voor mijn vrouw om samen met haar de CPC te lopen kreeg ik contact met een gepensioneerde politieagent waar ik in het verleden mee gevoetbald heb in Leiderdorp. Hij was aan het eind van zijn voetbalcarrière toen ik begon in het eerste elftal. En dan kom je elkaar na 30 jaar op zo’n manier weer tegen.

Mijn vrouw begon met 1x per week samen met hem te lopen om aan elkaar te wennen. Het was voor hem namelijk geheel nieuw om met een visueel beperkte loper te hardlopen. Je moet toch goed opletten met de verschillende ondergronden en obstakels die je tegenkomt onderweg.
En verbaal communiceren is dan van essentieel belang: “kijk uit een tak, een hobbel op de weg of een kuil”. In het begin ging dat best nog wel eens fout, gelukkig niet met ernstige gevolgen.

Na gesprekken met de vereniging uit Rotterdam besloten wij zelf een groepje te formeren met enkele mensen die vanuit Rotterdam een paar keer met ons mee kwamen trainen. We begonnen bij een vriend van ons in Scheveningen in een kapperszaakje waar we verzamelden en na afloop een bakkie koffie dronken. Al snel na het zien van het lopen van mijn vrouw tijdens de CPC in 2012 werden we gebeld of gemaild met de vraag of er nog meer buddies nodig waren om mijn vrouw te begeleiden. Dit kon natuurlijk wel, maar we waren eigenlijk meer op zoek naar mensen die ook blind of slechtziend zijn om bij ons aan te sluiten.

Toen kwamen via Koninklijke Visio de eerste mensen die zich aanmeldde om te ervaren hoe dit allemaal in zijn werk gaat. Ook zij hadden van ons bestaan gehoord via de radiouitzending.

In september 2012 werd zo Running Blind afdeling Den Haag geboren. En toen ging het snel. De Telegraaf en het Algemeen Dagblad wilde een artikel over ons schrijven, en ook de plaatselijke weekkrant De Posthoorn zag hier iets in.

Zoals het een sporter betaamd wil hij/zij meer en dat meer werd de vervolg stap: het lopen van een marathon met een visuele beperking. Kan dit? Jazeker kan dit, maar hoe ga je dit organiseren?

Het zou de marathon van Rotterdam moeten gaan worden. Waarom deze marathon? Hier hadden we al zoveel mooie verhalen over gehoord van mensen die deze marathon hadden gelopen, dat dit toch wel de mooiste moest zijn op Nederlandse bodem.

Na diverse goede trainingen en duurloopjes met wisselende buddies en kortere afstanden in wedstrijdverband gelopen te hebben kwam dus de datum van de eerste marathon in zicht. Rotterdam we komen eraan. Meerdere lopers van de Stichting hadden zich al ingeschreven om de hele, de halve dan wel de estafette te lopen. Daags ervoor liep ikzelf een paar keer als buddie mee met de minimarathon voor de mensen die nog niet zulke grote afstanden in de benen hadden. Via de Dirk Kuyt foundation werden we als Running Blind benaderd om hier een bijdrage in te leveren.

Dan de marathon van Rotterdam.

Het was een warme zondag in april, eigenlijk te warm. Als je niet goed was voorbereid kon je weleens heel snel de man met de hamer tegenkomen. Gelukkig overkwam het mijn vrouw niet, maar het was wel zwaar, vooral het laatste stuk vanaf het Kralingse Bos. Gelukkig stond daar nog een buddy die de laatste 7 km ervoor heeft gezorgd dat niet de pap in de benen kwam.

We kunnen nu nog steeds terugkijken op een mooi evenement. Voor velen geldt het als een sportief hoogtepunt maar voor iemand met een beperking is het echt een bijzondere gebeurtenis.

Zelf ben ik niet meer aan het hardlopen, ik hoop het in de toekomst wel weer op te kunnen pakken. Door een tumor in mijn rug die goedaardig bleek – maar wat is goedaardig als je 5e ruggenwervel geheel weg is door de tumor – is het plezier mij ontnomen door de heftige pijnen om te gaan rennen. Dus besloot ik een paar jaar geleden om binnen onze organisatie ook een tak van wandelen en Nordic walking op te zetten voor mensen met een visuele beperking. Op deze manier kunnen de hardlopers die geblesseerd zijn toch de affiniteit met de groep behouden en elke zaterdag meewandelen of Nordic walken en na afloop met elkaar napraten.

We hopen nog steeds dat meer mensen met een beperking die dingen doen die ze graag willen doen en we blijven ze ook van harte ondersteunen om hun dromen werkelijkheid te maken. We kunnen als Stichting Running Blind deze mensen helpen met het oprichten van een eigen afdeling voor hardlopers of wandelaars. We kunnen voorzien in het faciliteren en het helpen aansluiten bij reguliere sporters binnen een vereniging.

Zelf gaan wij in september aansluiting vinden bij Haag Atletiek en worden binnen de reguliere sporters daar een onderdeel van deze grote vereniging.

Running Blind is een grote happy family waar niet je beperking voorop staat, maar wat je wel kan de boventoon voert. Kortom, Running Blind is toegankelijk voor iedereen. We proberen zo laagdrempelig mogelijk te blijven.

Kom ook bij een van onze gezellige sportieve families in jouw regio. Voor meer informatie is er een website: www.runningblind.nl.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer

Advertentie