Sam Blom: Focus van start tot finish

Marathonlopers besteden veel tijd en aandacht aan trainingsschema’s. Maar mentale training blijft vaak onderbelicht.

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Sam Blom: Focus van start tot finish

Op dit moment lijken loopevenementen ver weg. Heel ver weg. Maar deze tijd van bezinning biedt wel de kans met aandacht een boek te lezen en kennis vergaren.

ProRun las het boek Van start tot finish over mentale training voor de langeafstandsloper.

Auteur Sam Blom schreef het boek samen met sport- en prestatiepsycholoog Rico Schuijers.

In het boeken delen Blom en Schuijers hun kennis over de psyche van een loper. Het boek wordt aangevuld met ervaringen van toplopers (o.a. Abdi Nageeye) en recreatieve lopers (o.a. Eva Lelieveld) en er staan veel praktische tips in. Na het lezen van Van start tot finish, weet je hoe je het stemmetje in je hoofd kan laten stoppen met twijfelen op weg naar een PR.

ProRun interviewde Sam Blom (via Skype). Blom liep in 1989 zijn eerste marathon in Berlijn meteen onder de 3 uur (2:58’04”). Vele marathons later liep hij in 2019 – dertig jaar later – opnieuw in Berlijn. In een tijd van 2:50’31”. Hardlopen zit deze snelle duizendpoot in het bloed en per jaar inspireert hij honderden (of duizenden?) lopers door zijn enthousiasme te delen. Met zijn bedrijf Run2Forty2 organiseert hij marathonreizen en hij is eigenaar van Run2day Haarlem.

Focus van start tot finish heeft als ondertitel: Mentale training voor de langeafstandsloper

En het boek leert je als loper iets wat je nergens anders leest. Hoe houd je 42 kilometer je focus? Zeker bij grote marathons is dat lastig. Duizenden deelnemers, tienduizenden mensen langs de kant, opzwepende muziek, heftige weersomstandigheden, drukte bij de waterposten, een opkomende blaar. Hoe ga je ermee om? Leidt het je af van je loopprestatie of blijf je met aandacht bij het lopen? De auteurs leggen uit hoe je brein werkt en komen dan uit bij de cirkels van Eberspächer. Deze Duitse hoogleraar heeft zes aandachtscirkels omschreven waarmee je inzicht krijgt in je focus en hoe je met aandacht bij je loopprestatie kunt blijven.

In het boek staan de cirkels uitgebreid omschreven met herkenbare voorbeelden voor lopers. De kunst is om gedurende een marathon (of halve marathon of tien kilometer) zoveel mogelijk in zone 1 te blijven. Dan loop je efficiënt en is de kans dat je in flow raakt het grootst. Niet teveel denken, je niet laten beïnvloeden door de omgeving maar met aandacht bij je techniek, je ademhaling en je taak blijven.

Blom geeft zijn lopers voor de marathon altijd een armbandje mee met daarop cirkel 1 als reminder voor de loper onderweg. Het werkt om bij de les te blijven.

‘Focus is voor mij: niet bang zijn. Geloven in jezelf’ – Abdi Nageeye

Na de uitleg over het brein en de aandachtscirkels komen de auteurs met een Mentaal Plan. Zodat je ondanks de stress in het startvak (die iedere loper ervaart) de juiste focus kunt vinden om toch goed te lopen.

Voor Blom zelf was zijn meest bijzondere marathon van Berlijn in 2019. Drie weken daarvoor overleed Stefan, een goede vriend. Een jonge vent nog, ook loper. Blom sprak op de uitvaart en het was een emotionele periode. Niet lang na de uitvaart was Blom in zijn winkel aan het werk toen de vrouw van Stefan in de winkel kwam. Ze kwam het loopbroekje brengen van Stefan: ‘Voor jou Sam, dan kun je er af en toe in lopen en Stefan herdenken.’ Blom besloot meteen om in dat broekje de marathon van Berlijn te lopen. Marathondag zelf bleek ook nog eens de verjaardag van Stefan te zijn en Blom stond met een brok in zijn keel op de verjaardag van zijn overleden vriend in zijn sportbroek in het startvak in Berlijn. Honderden mensen leefden met Blom mee. Genoeg emoties en gedachtes om van slag te raken en een moeilijke marathon tegemoet te gaan. Maar Blom liet zijn emoties de vrije loop en keerde kort voor de start terug naar cirkel 1. Hij liep in flow de marathon van Berlijn en de laatste kilometers realiseerde hij zich dat hij een toptijd liep. Een waardig eerbetoon aan Stefan in zijn broekje.

Dat is wat lopen zo mooi maakt. Alle emoties horen erbij en zijn welkom.

Wel fijn als je dan de instrumenten hebt om focus te hebben als het nodig is en de emoties op zijn beloop te laten als het kan.

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Born Runners