Trails in de heuvels: wat kun je met Polar Grit X?

Trails in de heuvels: wat kun je met Polar Grit X?

Ideaal voor de Trails: navigatie en hill splitter van Polar Grit X.

Om in de stemming te komen kijk ik Unbreakable: The Western State 100*. 

Een documentaire over een loodzware trail van 160 kilometer in Amerika. Het kwartet toptrailers van dat moment strijdt om winst, voldoening, eer en glorie in een decor van overweldigende natuur, zware beklimmingen, mooie afdalingen en onvergetelijke vergezichten.

Niet dat ik zo’n heldendaad ga verrichten als Hal Koerner, Geoff Roes, Anton Krupicka en Kilian Jornet (dé ultralopers die trailrunning naar een nieuwe dimensie tilden).

Maar ik ga wél trailen in de heuvels van Limburg. Op zoek naar stijgingspercentages van 20% en zware, beeldschone routes.

Om de Polar Grit X te testen

Een nieuwe hartslagmeter van Polar, gericht op trailers, mountainbikes en avonturiers. Ik ben nieuwsgierig naar de navigatie, de vermogensmeter en de Hill Splitter: een nieuwe techniek om klimmetjes en afdalingen nauwkeurig te meten.

Als ik de Polar uit de doos haal ben ik aangenaam verrast: het horloge ziet er errug mooi uit en heeft meer weg van een stoer horloge dan van een hartslagmeter. Maar mijn enthousiasme is van korte duur. Want dan bedenk ik me dat ik morgen al een route wil lopen op navigatie. Deze Polar heeft meer functies dan dat er personages zijn in Oorlog en vrede van Tolstoj. En techniek is niet mijn sterke kant en gebruiksaanwijzingen lezen al helemaal niet.

Binnen tien minuten is het echter allemaal gelukt en heb ik mijn nieuwe hartslagmeter gekoppeld aan mijn Polar Flow en heb ik gevonden waar ik routes kan uploaden.

Het was nog wel even zoeken naar GPX bestanden van mooie routes. Eerst had ik MTB-routes ingeladen, omdat dat de eerste routes waren die ik vond, maar mij werd afgeraden om hard te lopen op een MTB-pad.

Twee trails sprongen eruit: de Bemelerbergtrail (20% stijging aan het eind) en een trail vanuit Epen met veel hoogtemeters

Even twijfel ik nog of ik moet wachten met deze test tot er een coronavaccin is. Hardlopen is toegestaan, maar we worden ook verzocht om zoveel mogelijk thuis te blijven. En Limburg is voor mij niet naast de deur. Maar ik besluit toch te gaan en alle coronaregels in acht te nemen en extra voorzichtig te doen onderweg.

Op een verlaten parkeerplaats begint de trail. Normaal is hier een terras waar trailers en wandelaars genieten van koffie vooraf, en een biertje achteraf. Nu is het stil. De navigatie blijkt ideaal. Op onbekend terrein liep ik spectaculair mooie trails zonder verkeerd te lopen. Polar wees me de weg als een gids die overal de weg kent.

Smalle, lege paadjes.

Weilanden omringt met prikkeldraad waar alleen een roestig draaihekje een teken is dat je er wél mag lopen.

En klimmetjes. Korte steile klimmetjes afgewisseld met vals plat en langere beklimmingen met lagere stijgingspercentages.

De eerste etappe (15,51 km) was mooi. Groen, mergelgrotten, vogels, bos, weilanden met verdwaalde bomen en vergezichten met dorpjes en kerkjes in de verte. De route was vrij vlak met de Bemelerberg als uitschieter. Tijdens een sprint op de Bemelerberg haalde ik een maximaal vermogen van 486 Watt.

Na de eerste etappe met de Bemelerberg als hoogtepunt, bleek de tweede etappe (12,68 km) met 313 hoogtemeters een nog mooiere test voor de Hill Splitter.

Hoogtemeters, stijgingspercentages en totale klimkilometers versus afdalingen werden keurig bijgehouden.

Of de wattages vergelijkbaar zijn met de betrouwbare Stryd, kan ik nog moeilijk inschatten. Daarvoor moet ik wat vaker lopen op bekend terrein. Maar de Hill Splitter lijkt erg nauwkeurig als ik de Polar-waarden vergelijk met de kaarten (en de verzuring in mijn bovenbenen). Helemaal mooi is het overzicht van alle gelopen heuvels, inclusief afstand en hoogtemeters.

Na mijn eerste loopdag met de Polar Grit X krijgen de Hill Splitter en de navigatie een dikke 9. Het vermogen krijgt een vervolg en ik ben nieuwsgierig geworden naar nog 2 functies op de Polar. Strava Live Segments is een functie waarmee je live segmenten kunt zien op je horloge. Dat lijkt me een leuke toevoeging voor als ik een rondje Vondelpark ga lopen om een PR neer te zetten. En ik ben benieuwd naar de slaapmeter op de Grit X.

Mijn vrees dat lopen in Limburgse heuvels overvleugeld zou worden met gehannes met mijn horloge en de route, bleek ongegrond. Ik kon heerlijk genieten van de omgeving en de schitterende route en ná de loop kon ik nog even nagenieten van de mooie dag met de interessante data en leuke weetjes.

Wordt vervolgd.

Meer weten over de Polar Grit X? Klik hier.

*Wil je de documentaire zien? Dat kan gewoon via youtube.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gadgets & Gear