Trainen op vermogen: zinvol of onzin?

Trainen op vermogen: zinvol of onzin?

Is trainen met een vermogensmeter zinvol of is het onzin? Die vraag proberen Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen te beantwoorden in hun Slimmer Presteren Podcast. Ze bespreken voor- en nadelen. Een link naar de podcast vind je in ons artikel.

Het blijft voer voor discussie: hardlopen op vermogen. Kan je vermogen nu eigenlijk wel goed meten bij het lopen? In de Slimmer Presteren Podcast bespraken Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen de werking van vermogensmeters en natuurlijk de voor- en nadelen van het trainen en lopen op vermogen. Centrale vraag: is trainen met een vermogensmeter zinvol of is het onzin?

Kan het wel, lopen op vermogen?

Uit de wielrensport is de vermogensmeter niet meer weg te denken. En waarom zou je wel vermogen kunnen meten bij het fietsen, maar niet bij hardlopen? Critici van hardlopen op vermogen stellen dat dit eigenlijk niet goed kan, omdat bij het rennen je benen niet continu op de grond zijn en kracht leveren, terwijl bij het fietsen wel voortdurend kracht op de pedalen wordt uitgeoefend.

Dat maakt dat er om vermogen te meten bij het hardlopen, naast meetgegevens, gebruik gemaakt moet worden van berekeningen. Gerrit, in Delft geschoold als ingenieur, vraagt zich in de podcast dan ook af hoe het zit met de foutmarges bij al die berekeningen. Als er steeds foutje op foutje op foutje wordt gestapeld, hoe accuraat is zo’n apparaatje dan nog?

Theorie en praktijk

Vraag je dat aan de hardlopende wetenschappers Ron van Megen en Hans van Dijk, die eindeloos hebben zitten rekenen en testen met de Stryd-vermogensmeter, dan zeggen zij: bijzonder accuraat. De afgelopen jaren hebben zij hun theorieën regelmatig in de praktijk werkelijkheid zien worden. Onder meer bij Koen de Jong. De met behulp van hun berekeningen voorspelde prestaties bleken steeds te kloppen met wat er in het echt gebeurde. Zelfs tijdens een marathon waar Koen te maken had met windkracht 6 op sommige stukken, klopte het allemaal als een bus.

Ervaringen met de Stryd

Gerrit belde Koen om over diens ervaringen met de Stryd te praten.

Sportarts en trainer Guido Vroemen is dolenthousiast over trainen op vermogen. Vroemen traint veel lopers op afstand en volgens hem is er geen andere methode waarmee je je lopers zo precies opdrachten kan meegeven. Ongeacht wind, ondergrond of klimmen en dalen kun je die loper vertellen om drie minuten lang 300 Watt te lopen. Dat werkt volgens Vroemen veel beter dan sturen op hartslag of tempo. Hartslag hobbelt immers altijd achter de inspanning aan, tegen de tijd dat je hartslag op een bepaald niveau is, is de interval misschien al voorbij. Tempo wordt weer sterk beïnvloed door temperatuur, wind of ondergrond. Met een vermogensmeter die corrigeert naar hoogte, wind of temperatuur heb je die issues niet en het apparaatje reageert onmiddellijk op een verandering in inspanning.

Zinvol?

De centrale vraag in de Slimmer Presteren Podcast is zoals gezegd: is het onzin of zinvol? Wat betreft het trainen met de Stryd luidde het oordeel van Gerrit en Jurgen dat het zinvol is als je pr’s wilt lopen en minder zinvol als je gewoon lekker je rondjes wilt lopen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  • Erik

    Ik vind het zo wie zo zinvol. Als hardloper schaf je toch ook een hardloophorloge aan. Dat is toch ook zinvol, je wilt namelijk de data weten wat je gepresteerd hebt. Als je alleen maar lekker rondjes wil lopen en geen data wil hoef je ook geen sporthorloge te kopen. Iedereen die graag meer data wil hebben over zijn hardloop rondje kan ook een stryd aanschaffen.

    • john

      Het verzamelen van data om data te verzamelen lijkt mij een wat onzinnige actie. Je verzamelt data met een bepaald doel, in het geval van een vermogensmeter m.n. om jezelf te verbeteren. Waar het om gaat is dat je de verzamelde data moet interpreteren en vertalen in trainingen en schema’s. Als je dat laatste niet doet, is het een zinloze investering en zou ik het laten bij een sporthorloge dat je vertelt hoe ver en hoe hard je hebt gelopen. Leuk om te weten, maar ook niet veel meer dan dat. En er is helemaal niks mis met ‘alleen maar lekker rondjes lopen’. Lekker lopen is veel belangrijker dan welke data dan ook.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer