Was het onverantwoord, die IronMan in Hoorn?

Foto: Rob Pauel

Was het onverantwoord, die IronMan in Hoorn?

Moet je dat nou wel doen, een evenement laten doorgaan als het bloedheet is?

‘Tientallen mensen onwel geworden bij IronMan Hoorn’, las ik als kop boven een bericht op de NOS-site. Wat volgde was een nogal onduidelijk bericht over de gebeurtenissen rondom het triatlon-evenement. Hoeveel mensen waren er precies onwel geworden? Hoeveel deelnemers en hoeveel toeschouwers? Wat waren precies de klachten? Hoe ernstig bleken die klachten te zijn na controle door de EHBO? Hoeveel mensen melden zich bij de hulpdiensten na een triatlon in iets lagere temperaturen? Niet een van deze vragen werd beantwoord.

Stukkie over de hitte

Hier had vermoedelijk een redacteur opdracht gekregen een stukkie te tikken over ‘de gevolgen van de hitte’. Een artikel met de strekking ‘niet veel meer mensen dan normaal meldden zich tijdens IronMan in Hoorn bij de EHBO’ is natuurlijk een stuk minder spannend. Natuurlijk, wat er in Hoorn gebeurde, leek heftig. Er kwamen ambulances aan te pas en dat ziet er altijd heftig uit. Het is voor deelnemers, publiek en organisatie op z’n zachtst gezegd niet fijn als het het op zo’n manier gaat.

Volgens sommige bronnen ging het om 90 mensen die ‘onwel’ waren geworden. Acht mensen moesten naar het ziekenhuis worden gebracht, van wie er twee waren gecrasht met de de fiets, zes gevallen waren warmtegerelateerd. Weer niet duidelijk of het hier om atleten gaat of om publiek

Bangmakerij

Maar goed, waarom zou je je druk maken over zo’n stuk over hitte en sport op een nieuwssite? Omdat dit soort artikelen zo nadrukkelijk de link legt tussen sport en gevaar. Dit soort berichtgeving werkt bepaald niet uitnodigend om mensen aan het bewegen te krijgen en dat is nu juist wat heel hard nodig is. Het gezondheidsrisico in ons land – en in vrijwel de hele wereld – is niet dat mensen gaan sporten in warm weer, maar dat mensen niet of veel te weinig aan sport doen. Prima dat je een stuk schrijft over mensen die onwel zijn geworden bij een triatlon, maar ik zou toch graag wat meer feiten lezen.

Is het gevaarlijk om te sporten in temperaturen van boven de 30 graden? Dat kan het zijn. Zouden organisaties evenementen moeten afgelasten als het zo warm is, zoals in verschillende nieuwsstukken wordt gesuggereerd? Ik vind van niet. Het is aan organisaties om een zo veilig mogelijk kader te bieden. Ze zouden moeten zorgen voor voldoende water langs het parcours, liefst ook mogelijkheden om wat af te koelen (sponsen, sproeiers, kouden baden bij de finish). Dat was zo in Hoorn. Vervolgens is het wat mij betreft aan de deelnemers om te beslissen of ze in zulk warm weer willen meedoen aan een wedstrijd. En als het antwoord ja is, bedenken wat een verstandige strategie is. Volle bak gas geven, heeft met 32 graden weinig zin. Dus een stuk rustiger opereren dan je zou doen bij frisser weer.

Het kan. Ook in de hitte

Sporten in de hitte kan best. Maar gebruik je gezonde verstand. Zorg dat je drinken bij je hebt, zorg dat je weet wat nodig is om actief te zijn bij warm weer, probeer voor of juist na de ergste warmte op pad te gaan en kort je training in als blijkt dat het toch te gek is.

Verreweg de meeste deelnemers aan het IronMan-evenement in Hoorn finishten en hadden een topdag. Daar ging het helaas niet over in de artikelen op de nieuwssites, geen enkele vermelding van het aantal finishers. Zo, wat hadden die het warm gehad! Maar ja, daar hadden ze van tevoren ook op gerekend. En daarom had de organisatie de start al vervroegd. Nu maar hopen dat die finishers hun omgeving aansteken met hun enthousiasme voor de sport. Dat het warm was, geeft hun medaille nog wat extra glans.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 reacties

 • Pierre Horsten

  Eens met het artikel, de Halve van de Haar werd om dezelfde reden ook afgelast na eerder in de voorgaande week twee keer op een vroeger tijdstip te zijn geplaatst!
  De weken ervoor dus bewust in warmte getraind en mijn vermogensdoelstelling sterk naar beneden bijgesteld, helaas voor niets!
  Uiteraard weet ook ik dat niet alle deelnemers zich goed voorbereiden of gefixeerd zijn op een PR waar natuurlijk risico wordt gelopen.
  En inderdaad is negatief nieuws wel het beste te verkopen!

 • Jenny Nguyen

  Wow helemaal mee eens!! Wat heb je mooi beschreven!! Ik was laat in de middag ook ziek geworden, zonnesteek!! Maar dat heb ik mezelf aangedaan… Ik was veel te enthousiast om mijn vrienden en familie aan te moedigen!!

 • Erik Schippers

  Hier ook een deelnemer aan de 70.3. En ook ik herken me totaal niet in de negatieve berichtgeving. De organisatie had voldoende verzorgingsposten, waar steeds voldoende water en electrolyte dranken waren. Door de benodigdheden voor triathlon (fiets, helm, wetsuit, etc), in samenwerking met het inschrijfgeld van € 350, zijn er naar mijn mening in verhouding veel minder mensen die in een opwelling “het wel een keertje willen proberen”. En dat bedoel ik in vergelijking met een reguliere hardloopwedstrijd.
  Het valt me erg op, dat bij de tendentieuze berichtgeving over dit evenement, veel negatieve reacties zijn van de niet-sporters (die sowieso niet snappen dat je dit soort dingen leuk vindt), en dat juist de deelnemers het opnemen voor de organisatie.

 • Eddy bakker

  Klaas, dank voor dit artikel. Voorzitter Stichting Westfriesland Events / IRONMAN Westfriesland

 • Linda Bleeker

  Dank voor dit mooie stuk. Ik heb zelf meegedaan afgelopen zondag en ja het was best warm maar de organisatie had er echt alles aangedaan om het goed te laten verlopen. Er stonden mega veel vrijwilligers water etc. uit te delen. Het is en blijft je eigen verantwoordelijkheid. Denk na, stel je PR bij, zwem, fiets en/of loop wat rustiger. Stop bij alle drinkposten etc. Ik heb genoten van dit mooie sportevenement.

 • Zoe

  Super goed en duidelijk stuk! Zelf ook mee gedaan en klopt helemaal zo

 • Sergio

  Ik had Zondag ook aan een 1/8 triatlon meegedaan en zelfs sneller gefietst als een week ervoor met een andere 1/8 triatlon. Tijdens het lopen was het wel warm maar het parcours was van twee rondes naar 4 kortere rondes gebracht zodat we vaker langs de drink en 🧽 post kwamen. Gewoon een geweldig evenement gehad zonder bijzonderheden. Je moet uiteraard wel op jezelf letten en de mogelijkheid benutten omtrent de watervoorziening.

 • Alco

  Heel mooi stukje als tegenhanger van al het negatieve! Ik heb ook meegedaan, en heb een geweldige dag gehad. Net als je zegt geeft de warmte een extra randje aan de prestatie.
  Wel is het zo dat ze niet een uur eerder zijn begonnen, maar een half uur later.
  De start tijd 7:00 uur was al lang van te voren bekend. Er werd steeds gezegd dat we nog niet konden starten vanwege een veiligheid check.
  Zwemmen was uiteraard niet te warm. Fietsen was een hele mooie ronde met een beetje wind, heb ik het ook echt niet warm gehad. Wel veel blijven drinken zodat je gehydrateert aan de halve marathon begint. Bij de halve stonden veel mensen met tuinslangen je nat te maken, dit heeft mij enorm geholpen. Ook hier was het blijven drinken water en iso drank.
  Als het goed is heb je dit ook in de trainingen ervaren de laatste weken dat lang hardlopen en niet goed drinken niet werkt in de warmte.

 • Robert Kloek

  Dank voor je artikel Klaas. Verfrissend om te lezen. 👍

 • Jan Klein Poelhuis

  Het kan inderdaad, maar dat vereist wel een deelnemersveld dat heel goed weet hoe hydratatie werkt. Dat je er alleen met water niet bent en dat je echt heel goed op je electrolyten moet letten naast het prioriteren van koelen bij elke verzorgingspost. Bij heet weer zie je zelfs de triathlonprofs de aid stations vaak wandelen om maar genoeg te drinken en te koelen. De gemiddelde triathleet die een (halve) Ironman als bucketlist vinkje ziet loopt in mijn ogen een hoger risico.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer