Borsten onder controle

Een goede sportbh is eigenlijk net zo belangrijk als goedpassende hardloopschoenen! Maar waarom zou je een sportbh aanschaffen en waar moet je dan op letten?

Steeds meer vrouwen ontdekken het belang van een goede sportbh. Gelukkig maar, want een goede sportbh is eigenlijk net zo belangrijk als goedpassende hardloopschoenen! Maar waarom zou je een sportbh aanschaffen en waar moet je dan op letten?

Over borsten


Borsten bestaan uit vet- en klierweefsel en dit wordt door de huid en banden die uit bindweefsel bestaan bij elkaar gehouden. Die banden zitten aan de onderliggende borstspier vast. De banden zijn best wel rekbaar, waardoor naarmate je ouder wordt de borsten kunnen gaan hangen. Ook sport kan invloed hebben op deze natuurlijke ondersteuning. 
Neem nou hardlopen, een sport met een hoge impact voor het lichaam. Niet alleen voor spieren, pezen en gewrichten, maar óók voor borsten. Borsten bewegen tijdens het hardlopen niet alleen op en neer of heen en weer, ze maken eigenlijk een soort van achtjes. De banden en de weefsels krijgen het dus zonder extra steun van een goede sportbh heel zwaar te verduren. De banden kunnen beschadigen, oprekken, met als gevolg dat de borsten op den duur gaan hangen. En schuddende borsten kunnen ook nog eens zeer doen. Een goede sportbh reduceert de beweging van de borsten, zodat pijnklachten voorkomen kunnen worden en de kans op beschadiging van het weefsel en de banden afneemt.
Het is trouwens een fabeltje dat alleen vrouwen met grote borsten een sportbh moeten dragen. Ook met een kleine cup is het belangrijk om ze extra steun te geven, want ook de banden van kleine borsten kunnen beschadigen door high impact sporten.

Kies je sportbh


Dat dus over de borsten. Maar hoe weet je nu welke sportbh geschikt is? Er zijn zoveel soorten, maten en merken dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Een goede sportbh moet minstens over de volgende eigenschappen beschikken:

1.De maatvoering moet volgens de bh-maattabel zijn. De borstmaat wordt berekend door de omvang van je torso direct onder de borstaanzet te meten en de omvang van de borst op het breedste punt te meten. Deze twee cijfers geven een omvangsmaat en de cupmaat. 
2.Een sportbh voor het hardlopen moet geschikt zijn voor ‘high impact’ sporten en veel steun bieden. Vaak is dit per merk terug te vinden in een tabel of in de naam of op de verpakking van de sportbh. Twijfel je? Vraag het de verkoper of check het even online.
3.Net als schoenen is het belangrijk dat een sportbh lekker zit. Neem er dus de tijd voor om er eentje aan te schaffen, pas er verschillende, stel ze goed af en ook niet onbelangrijk: beweeg! Ga even helemaal los in het pashokje, spring op en neer, dribbel op de plaats, buig even helemaal voorover om te checken of ook dan de borsten op de plaats blijven.


Anita Active


Zelf ben ik fan van het merk Anita. In hun Active lijn hebben ze meerdere sportbh’s die geschikt zijn voor high intensity sporten én verkrijgbaar zijn in maten AA tot en met cup H! Hun nieuwste model, de Air Control Deltapad  heeft ook nog eens een paar hele handige foefjes: zo zijn de cups voorgevormd, waardoor je geen tepeldoordruk meer door je t-shirt ziet. Maar de meeste sportbh’s met voorgevormde cups zijn slecht ademend. Deze niet. Het materiaal is net nieuw ontwikkeld en voert vocht af, zodat de huid droog blijft. Bijkomend voordeel: het materiaal voelt superzacht aan! Deze sportbh heeft onlangs niet voor niets een award op de ISPO gewonnen! 

De Air Control Deltapad is verkrijgbaar voor een adviesprijs van € 72,95. Dat klinkt best prijzig. Maar een goede sportbh is even belangrijk als goede schoenen! Dat is best een investering waard. 


Promotie actie!


Ter promotie van deze nieuwe sportbh heeft Anita een ultieme #bounzyourbodynotyourboobs workout georganiseerd op 1 april in Amsterdam! Ooit al eens een bootcamp workout op trampolines gedaan? De beste manier om een sportbh te testen!

Samen met de ambassadeurs en andere Anita fans werk jij je helemaal in het zweet. Geniet na afloop van een drankje en een hapje en deel je ervaringen met elkaar.


Hoe kom je voor deze workout in aanmerking?


1. Koop bij één van de speciaalzaken de nieuwe Anita Active Air Control Deltapad en bewaar de bon.


2. Check je agenda en blok alvast 1 april van 17.30 tot ongeveer 20.00 uur (locatie Amsterdam).


3. Meld je aan via dit formulier en vergeet niet: hoe origineler, hoe beter! 

Het aantal plekken is beperkt, dus be original! De winnaars worden op 26 maart 2017 op de facebookpagina van Anita 

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gadgets & Gear