Een deel van de hardloopbevolking weet het zeker: als het kouder is dan 10 graden Celsius, moet je niet in een korte broek gaan hardlopen. Een ander deel verwisselt de korte broek pas voor een tight als het onder nul is en de wind streng uit het noordoosten blaast. De keuze voor de tight bij kouder weer wordt deels bepaald door comfort (lekker warm) en deels door het geloof dat hardlopen in de kou met blote benen blessures kan veroorzaken. Is dat zo en hoe risicovol is rennen met blote benen in de wintermaanden?
Voer voor discussie
Wij leven hier in de Lage Landen in een klimaat dat bovenstaande discussie volop in leven houdt. Zelfs de meest verstokte kortenbroekendrager zal bij -7 en een snijdende oostenwind de tight uit de kast trekken. Maar goed, temperaturen onder de nul graden maken we nu al niet al te vaak mee en het ziet ernaar uit dat dit in de toekomst alleen maar minder wordt. Het is in de winter eerder ergens tussen de 5 en 10 graden en dat is nu precies een zone waarover wij hardlopers het niet eens lijken te worden over de juiste kledingkeuze.
Kwetsbaar door kou
We beperken ons in dit artikel nadrukkelijk tot ons onderstel: lange of korte broek. De reden waarom sommige lopers ervan overtuigd zijn dat lang beter is bij kou, is omdat dit helpt blessures te voorkomen. Waarom? Koude spieren en pezen zijn minder goed doorbloed en daardoor eerder overbelast en kwetsbaarder. Een lange broek, of een tight zoals de meeste lopers dragen, biedt een beschermend laagje tegen kou van buitenaf. Dus ja, de langgebroekten hebben een punt.
Waterig zonnetje
Maar! Stel, de temperatuur ligt net boven, of zelfs net onder, het vriespunt en het waait nauwelijks. En er schijnt misschien zo’n mooi waterig, winterzonnetje, dan kun je prima in een korte broek lopen. Dat lees je goed. De warmte die je genereert met hardlopen en die als een kacheltje je spieren verwarmt, biedt dan heus voldoende bescherming tegen de kou van buiten. Als jij je eerste kilometers niet te hard van stapel loopt, je lijf dus rustig laat opwarmen, is het onder zulke omstandigheden echt niet ‘gevaarlijk’ om in een korte broek hard te lopen. Worden die spieren steeds fors afgekoeld doordat er een flinke bries kou tegenaan wordt geblazen, dan is dat een ander verhaal.
Gevoelstemperatuur is in dit verhaal belangrijker dan de temperatuur die de thermometer of je weer-app aangeeft. Het maakt, qua comfort, maar zeker ook voor de staat van je spieren nogal wat uit of het 6 graden Celsius en windstil is of dat het 8 graden Celsius is met een oostenwind en regen. In dat laatste geval is het een stuk harder werken om de boel op temperatuur te houden en ligt afkoeling en verstijving van je spieren op de loer.
Als het echt niet anders kan
Persoonlijk loop ik het liefst zoveel mogelijk in korte broek, ook als het ‘koud’ is. Bij mij komen eerder de handschoenen en zelfs de muts uit de kast dan de tight. Maar die laatste gaat zeker aan als de temperatuur onder het nulpunt komt en zeker ook als we in de wintermaanden zitten en wind en neerslag daar aanleiding toe geven.
Albert
Ik maak wel onderscheid in trainingen en wedstrijden. Bij trainingen hanteer ik ook de ’10-graden-regel’ (al speelt de gevoelstemperatuur ook wel een rol), omdat ik dan ook weleens wandel of stil sta. Bij een wedstrijd loop ik in een korte tight, ook al vriest het licht.
Simon
Mooie gelegenheid om mijn probleem voor te leggen:
Tijdens het hardlopen raak ik blijkbaar erg lastig m’n van m’n warmte af. Ik loop nagenoeg altijd (uitzondering is begeleiden beginnersklasje) in een korte broek; zelfs bij temperaturen onder nul begin ik enorm te zweten en m’n loopcomfort neemt exponentieel af als ik in een tight ren.
De eerste kilometer heb ik ’t fris – en soms koud – maar daarna loop ik leeg. Ik besef dat een tight beter is voor spieren en pezen, maar vind dit voordeel niet opwegen tegen MIJN nadelen. Ben erg benieuwd naar reacties.
Youri
Ik heb dus hetzelfde. Ik heb een fantastisch fijne tight van odlo, ik zou die het liefst met 30 graden nog dragen. Maar ik heb het simpelweg snel te warm, ook rond het vriespunt. Ik weet het niet voor hoger liggende spieren, maar las laatst een artikel (misschien ook wel hier) dat vooral wat hogere sokken dan wel belangrijk zijn in verband met je achillespees en andere pezen rond je voet.
Denk dat er toch altijd een discussie zal blijven, maar wat je zegt mijn comfort gaat ook boven wat mogelijk beter is. Zolang ik geen wetenschappelijke onderzoeken om mijn oren krijg die stellen dat je minimaal 20% meer kans op blessures hebt, loop ik lekker in waar ik me goed in voel;)
Pieter
Dat heb ik ook. Ik loop en fiets het heel jaar door in korte broek. Na mijn mening went je lichaam ook de kou waardoor je nergens last van hebt. Ik bescherm alleen de dele die niet echt bewegen dus handschoenen aan en muts op
Leo
Er kan dus een nadeel zitten aan hey dragen van een korte broek bij te koud weer.
Maar heeft het dragen van een tight ook een nadeel als het niet koud genoeg is?
Zoniet dat is het een beetje non discussie en wordt het meer religie.
(Ik ben zelf een aanhanger van de 10 graden regel)
Egon
Beneden de 10 graden doe ik graag een lange tight aan of een iets lossere lange broek. Ik loop wel lang, tot bijna vriespunt, door met 1 laags shirt met korte mouw zonder muts en geen handschoenen. Een loopjack heb ik alleen aan als het én koud, flink waait én regent
Ik ben geen koukleum maar mijn beenspieren moeten altijd op temperatuur komen.
Youri
Ik heb laatst uit comfort tegen beter weten in een tight aangetrokken met 5 graden en een beetje wind, omdat ik geen zin had in die eerste kou. Had er na 3km alweer spijt van🥵 ik ben echt team korte broek, al probeer ik met hele nare natte omstandigheden wel voorkeur te geven aan stox om op die manier de boel toch een beetje te beschermen.
Maar ik zie soms met 10 graden en windstil mensen volledig ingepakt lopen, ik krijg het al warm als ik ernaar kijk, niet voor mij