Kanker en hardlopen, deel 1

Eén van de lezers vroeg of wij iets wilden vertellen over kanker en lopen. Iets wat we natuurlijk graag doen, gegeven de ernst van de ziekte.

Een van de lezers vroeg of wij iets wilden vertellen over kanker en lopen. Iets wat we natuurlijk graag doen, gegeven de ernst van de ziekte. Kanker is n.l. in Nederland en andere westerse landen doodsoorzaak nr. 1. Sinds 2007 is de absolute sterfte aan kanker groter dan aan hart-en vaatziekten. 

Kanker is een complexe ziekte, waarvan we in het algemeen kunnen zeggen, dat iedereen de kans heeft ze te krijgen, of je nu in een goede of slechte conditie verkeert. Maar er zijn factoren, die het krijgen van kanker vergroten. De belangrijkste weten we allemaal: Roken verhoogt de kans op longkanker enorm. En een slecht eetpatroon, met weinig vezels in de voeding verhoogt het risico op darmkanker eveneens. Anderzijds blijkt er wel degelijk een relatie te bestaan tussen de mate van fitheid en de kans op overlijden aan kanker. Maar ook blijkt de kans op het krijgen van kanker te verminderen als je in een goede conditie bent, terwijl een goed trainingsschema bij kankerpatiënten de genezing kan versnellen. Reden te meer om eens te kijken naar de relatie tussen kanker en fitheid. In een latere aflevering meer over welke training aan te bevelen is bij verschillende typen kanker.

Een goede cardiovasculaire conditie verlaagt de overlijdenskans t.g.v. kanker
Een groot onderzoek uitgevoerd bij 38000 mannen (20-84 jaar) in de befaamde Cooper kliniek (Dallas, Texas, USA) liet zien, dat een hoger niveau van cardiovasculaire fitheid gepaard ging met een 52% verminderde overlijdenskans aan longkanker bij rokers en vroegere rokers {Sui, X et al. Med Sci Sports Exerc 42(5): 872-878, 2010}. Maar ook blijkt dat een goede conditie de kans op het krijgen van longkanker verlaagt, preventief werkt dus. Dit alles geldt ook voor prostaatkanker. Onderzoekers van diezelfde Cooper Clinics vonden dat de kans op deze vorm van kanker sterk vermindert in relatie tot de mate van cardiovasculaire fitheid. 

Tenslotte vond Williams {Med Sci Sports Exerc 46 (5): 927-932, 2014)}, dat de overlijdenskans aan een hersentumor duidelijk vermindert als je in een goede conditie bent. Zo was de kans daarop bij hardlopers en wandelaars met 42,5% afgenomen! Uit dit alles blijkt dus, dat je kanker gedeeltelijk kunt voorkomen door flink in beweging  te blijven. Echter, de kans wordt nooit tot nul gereduceerd. Zelfs topfitte mensen kunnen kanker krijgen.  

De grote vraag is natuurlijk waarom fitheid preventief werkt of het helingsproces versnelt. Of met andere woorden, wat is kanker?
Wat is kanker?
Hier zal ik slechts een heel summier en oppervlakkig overzicht geven van wat kanker eigenlijk is. Ten eerste omdat ik geen kanker expert ben en ten tweede omdat een uitgebreide beschrijving veel te ver zou gaan.
Alle cellen in ons lichaam, inclusief de spiercellen, worden continu vernieuwd en/of gerepareerd. Hierbij spelen groeifactoren een belangrijke rol. Dit vernieuwingsproces moet op een zeker moment beëindigd worden. Dit is van groot belang om de integriteit van een weefsel te behouden. Die beëindiging van groei komt tot stand door het afgeven van antigroei signalen. Tijdens het reparatiemechanisme moet in elk weefsel ook een signaal voor een betere doorbloeding gegeven worden. Ook dit signaal moet, als de reparatie voltooid is weer worden afgeremd. Al die processen zijn in een weefsel als het hart of de skeletspieren heel nauwkeurig op elkaar afgestemd: De cellen communiceren daartoe met elkaar. Als een cel tot kankercel wordt, onttrekt die zich aan die remmende signalen. Dit komt o.a. door een foute aflezing van het DNA of een verandering van het DNA. De cel gaat zich ongebreideld delen, trekt zich niets aan van andere cellen, die te gronde gaan. Maar er is een systeem dat eerste hulp kan bieden: Het immuunsysteem. In een vroeg stadium, wanneer er alleen maar sprake is van enkele kankercellen, kan ons afweersysteem die onschadelijk maken. En juist hier kan een goede conditie aan meehelpen! Door een goede (loop)training komt ons immuunsysteem op een hoger plan. Het werkt sneller en beter. Aan de andere kant zullen onvoldoende slaap, stress en teveel training juist omgekeerd werken. Dit in deel 2, waarin zal blijken dat goed getrainde spieren vooral van belang zijn voor ons immuunsysteem.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gezondheid