Kun je hardlopen combineren met afvallen?

Kun je hardlopen combineren met afvallen?

Hardlopen is een sport waarbij veel energie verbrand wordt. Het ligt daarom voor de hand om hardlopen te combineren met gewichtsverlies. Indien dit energieverbruik niet wordt gecompenseerd, is het mogelijk om op deze manier af te vallen.
Dit is echter de theorie, in de praktijk loopt het vaak anders. Door lichaamsbeweging krijg je namelijk zin in eten, de behoefte naar het compenseren van reserves lijkt onweerstaanbaar. Alleen als je dit onder controle krijgt, is het mogelijk om door middel van hardlopen energie te verbranden.
 
Hardlopen in de ochtend
 
Een veelgebruikte truc: hardlopen in de ochtend. Door op een nuchtere maag hard te lopen, dwing je jouw lijf om uit eigen reserves te putten. Houd er rekening mee dat jouw reserves daardoor beperkt zijn. Langer dan een half uur tot een uur hardlopen zit er meestal niet in.
 
Gewicht verliezen met voeding en sport
 
Lichaamsbeweging is uitstekend te combineren met een gezond voedingspatroon. Ook kun je sporten wanneer je aan het afvallen bent. Houd er echter rekening mee dat het lichaam grotendeels op haar reserves zal teren. Omdat er veel minder gegeten wordt, kun je jezelf slapper of zelfs lusteloos voelen. Het is belangrijk om lichaamsbeweging daarop aan te passen. Gelukkig is dit goed te doen, zeker wanneer je gaat hardlopen. Je kunt het tempo aanpassen, de afstanden en frequentie. Ben je moe en lusteloos? Lukt het niet om naar buiten te gaan? Dan kun je best een dagje overslaan. ?

Voordelen van hardlopen
 
Naast het verbruiken van energie en het opbouwen van conditie, zitten er nog veel meer voordelen aan hardlopen. Zo zal jouw lichaam meer gelukshormoon aanmaken. Je kent dit waarschijnlijk wel van het hardlopen, je voelt je fijn. Dit lekkere gevoel draagt bij aan jouw mentale gesteldheid en maakt het mogelijk om er volledig voor
te gaan. Je voelt je onoverwinnelijk.
 
Afvallen zonder hardlopen of sporten

Je kunt afvallen zonder hardlopen of sporten. Zo vreemd is dat niet, uit onderzoek blijkt immers dat ons voedingspatroon een veel grotere invloed heeft op het lichaamsgewicht. Lichamelijke beweging en voldoende rust zijn factoren die een veel kleinere invloed hebben.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gezondheid