Snel de extra pondjes kwijt na de vakantie? Volg deze 7 tips!

Snel de extra pondjes kwijt na de vakantie? Volg deze 7 tips!

Vakantie voorbij, kilo’s erbij. Hoe raak je die ongewenste rondingen kwijt?

Iedereen kent het: na de vakantie sta je weer op de weegschaal en het is weer zover: je weegt een paar pondjes, misschien zelfs een paar kilo zwaarder. Je wist het eigenlijk al: de spiegel liet er geen misverstand over bestaan: rond je middel of heupen was je al een stuk zachter geworden. Al die uren training naar de haaien!
Niet getreurd: onder dat extra laagje zit nog steeds je met zorg opgebouwde strakke lichaam. En met deze tips ben je pijlsnel weer in je oude bloedvorm.
Tip 1:
Pak je training weer op. Net voor de vakantie heb je veel uren getraind om goed in vorm op vakantie te gaan, maar tijdens je vakantie heb je toch meerdere trainingen overgeslagen. Na een aantal weken minder trainingsuren is je conditie gelukkig nog niet verdwenen. Het kan zelfs zo zijn dat je lichaam tijdens deze weken echt goed is hersteld van kleine pijntjes en blessures. Het is echter wel aan te raden na de vakantie niet gelijk net zoveel uren te trainen als in je topweken. Geef je lichaam een paar weken de kans om weer op gang te komen, en voer het aantal trainingsuren geleidelijk op naar je oude niveau. Na een week of 3-4 kun je weer hetzelfde aantal uren trainen als in je topweken.
Tip 2:
Zet een nieuw, realistisch doel. Als je snel gewicht wilt verliezen dan kan dat met bijvoorbeeld een crash dieet. Echter dat zal je sportieve prestaties niet ten goede komen, en de kans is groot dat je na het crashdieet snel weer op je oude gewicht bent. Een realistisch doel om na te streven is een gewichtsverlies van een pond tot maximaal een kilo per week. Als je in totaal heel veel kilo’s kwijt wilt raken, breek je doel dan op in kleinere doelen. Stel dat je bijvoorbeeld 15 kilo wilt afvallen, dan kun je dat verdelen in 3 maal 5 kg gewichtsverlies. Voor elke 5 kilo neem je 6 weken de tijd.
Tip 3:
Gooi alle suikerhoudende dranken de deur uit. Ga voor water, water met een smaakje (met schijfjes citroen of limoen), koffie en thee zonder suiker.
Tip 4:
Trakteer jezelf af en toe. Alhoewel gezond eten absoluut lekker en afwisselend kan zijn, moet er ook ruimte zijn voor een ongezondere snack of maaltijd. Dit kun je bijvoorbeeld een keer per week doen, en dan zal het je doelstelling niet verstoren. Spreek met jezelf een moment in de week af waarop je jezelf dit gunt, en geniet er dan gewoon van. Daarna ga je weer fris verder met je voedingsschema. Heb je hier teveel moeite mee en kun je er niet van genieten? Kies dan zelf een gezond recept uit bijvoorbeeld de mediterrane keuken wat je nog nooit hebt gegeten. Kook en geniet!
Tip 5:
Bereid je voor. Met alle beste wil van de wereld is het niet mogelijk om goed, lekker en gezond te eten als je een lege of slecht gevulde koelkast hebt. Om te weten wat je moet kopen moet je weten wat je gaat eten. Bepaal dus van te voren hoe je eetpatroon eruit gaat zien de aankomende tijd, en zorg dat je hiervoor alles in huis hebt. Berg de ongezonde snacks uit het zicht op, en leg gezonde snacks zoals fruit in het zicht in de keuken.
Tip 6:
Altijd lastig, weg van huis of op bezoek bij familie of vrienden. Wat voor eten zal er zijn? Zorg er in deze gevallen voor dat je bent voorbereid. Als je langere periodes van huis bent, neem dan je gezonde, zelf gemaakte snacks of maaltijden gewoon mee. Gebruik een koeltasje indien nodig. Ga je op bezoek bij vrienden of familie? Informeer de gastheer/vrouw tevoren dat je probeert af te vallen, en dat de mogelijkheid er is dat je bepaalde hapjes niet zult eten. Dit voorkomt teleurstelling, en jij houdt controle over je eten.
Tip 7:
Zoek een partner in crime. Samen afvallen en trainen is veel leuker! Het maakt het ook makkelijker om je aan je schema te houden, en je kunt trainingstips en recepten uitwisselen.
Met deze tips moet het je zeker gaan lukken om snel op je streefgewicht te komen.
Succes!

De beste looptips en inspirerende artikelen elk vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gezondheid