Spiertrekkingen: 8 oorzaken

Foto: Janneke Poort | Sjansarazzi

Spiertrekkingen: 8 oorzaken

Heb je wel eens last van spiertrekkingen? Sander geeft 8 veelvoorkomende oorzaken.

Bij spiertrekkingen (fasciculaties) trekken je spieren onwillekeurig samen, zonder dat je een ledemaat beweegt. De spiertrekkingen kunnen zich overal in je lichaam voordoen, maar meestal voel je ze in je armen, benen of gezicht (bijv. trillend ooglid).

Spiertrekkingen zijn vaak onschuldig, maar ze kunnen ook een symptoom zijn van een neurologische aandoening. Enkele bekende voorbeelden hiervan zijn het benigne fasculatiesyndroom (BFS) en amyotrofische laterale sclerose (ALS).

Zoals ik eerder beschreef trekken bij spiertrekkingen je spieren lokaal onwillekeurig samen. Zonder dat je een ledemaat beweegt en deze spiertrekking is mogelijk zichtbaar onder de huid. Een bekend voorbeeld is de trekkende kuit na hardlopen. Een spiertrekking kan zichtbaar zijn onder de huid en meestal zorgt een bewuste beweging van de betreffende spier ervoor dat de fasciculaties (kleine spiertrekking) onmiddellijk stoppen maar ze kunnen terugkeren zodra de spier weer in rust is, bijvoorbeeld als je in bed ligt.

Spiertrekkingen of spiertrillingen hebben te maken met kleine spiercontracties in het lichaam. Je spieren bestaan uit spiervezels en zenuwvezels. Zenuwen kunnen die spieren prikkelen tot samentrekken. Stimulatie of beschadiging van een zenuw kan ertoe leiden dat je spiervezels gaan trillen. De meeste spiertrillingen blijven onopgemerkt en zijn alleen bij uitzondering reden tot bezorgdheid.

Veelvoorkomende oorzaken van spiertrekkingen

Er zijn verschillende omstandigheden die spiertrekkingen kunnen veroorzaken. Lichte spiertrekkingen zijn meestal het gevolg van minder ernstige, leefstijl gerelateerde oorzaken. Meer heftige spiertrekkingen zijn echter vaak het gevolg van een ernstige aandoening. Mogelijke oorzaken van spiertrekkingen zijn onder meer;

1. Lichamelijke activiteit
Trekkingen kunnen optreden na lichamelijke activiteit doordat tijdens inspanningen met hoge intensiteit zich melkzuurvorming in de spieren vormt. Het is meestal van invloed op de armen, benen en rug. Na een zwaardere looptraining waarbij je langer of sneller dan gewend je spieren hebt belast kun je last krijgen van deze trillingen. Vaak zijn ze een voorbode van kramp (In rust/vaak ‘s nachts) en waarschuwen ze dus ook voor kwetsbaarheid voor blessures. De spier is namelijk overmatig gespannen en heeft moeite met het herstel. Je bent dus ook gevoeliger voor spierscheuringen en andere langdurigere spierellende….

2. Stress en angst
Spiertrekkingen veroorzaakt door stress en angst worden vaak een tic of zenuwtrek genoemd. Het kan zich voordoen in elke spier van het lichaam. Fasciculatie komt ook vaak voor tijdens een rustperiode na aanhoudende stress en deze wordt veroorzaakt door onbewust gespannen spieren.

3. Cafeïne
Het consumeren van te veel cafeïne (in koffie en energiedrankjes) en andere stimulerende middelen kan ertoe leiden dat spieren in een deel van het lichaam gaan trillen. Je kunt er bijvoorbeeld een trillende lip van krijgen.

4. Voedingstekort
Tekorten aan bepaalde voedingsstoffen kunnen spierspasmen veroorzaken, vooral in de oogleden, de kuiten en de handen. Veelvoorkomende soorten voedingstekorten zijn vitamine D-tekort, vitamine B-tekort, magnesiumtekort en calciumgebrek.

5. Tekort aan magnesium
Een ontoereikende inname van magnesium kan fasciculaties veroorzaken, vooral na een magnesiumverlies als gevolg van ernstige diarree. Overmatige inspanning (zwaardere training) en zwaar alcoholgebruik zijn ook risicofactoren voor magnesiumverlies. De behandeling van een tekort bestaat uit een verhoogde inname van magnesium uit voedingsbronnen zoals noten (vooral amandelen), bananen en spinazie. Magnesiumsupplementen of farmaceutische magnesiumpreparaten kunnen ook worden ingenomen. Te veel magnesium kan echter diarree veroorzaken, resulterend in uitdroging en verlies van voedingsstoffen (inclusief magnesium zelf, leidend tot een netto verlies, in plaats van winst). Magnesiumsupplementen moeten tijdens de maaltijd worden ingenomen, en niet op een lege maag.

6. Uitdroging
Uitdroging of dehydratie kan spiercontractie en spiertrekkingen veroorzaken, vooral in de grotere spieren van het lichaam. Deze omvatten de benen, armen en romp.

7. Nicotine
Nicotine in sigaretten en andere tabaksproducten kan spiertrekkingen veroorzaken, vooral in de benen.

8. Oogirritatie
Spierspasmen kunnen optreden in het ooglid (trillend ooglid) of in het gebied rond het oog wanneer het ooglid of het oppervlak rond het oog geïrriteerd is en of zwaar vermoeid.

Spiertrekkingen als bijwerking van medicijnen

Bijwerkingen op bepaalde geneesmiddelen, waaronder corticosteroïden en oestrogeenpillen, kunnen spierspasmen veroorzaken. Ook kan het als na-effect blijven na behandeling met chemotherapie na kanker. Het trillen kan zich voordoen in de handen, armen of benen.

Hoewel de meeste spiertrekkingen het gevolg zijn van relatief onschuldige factoren, kunnen sommige spierkrampen worden veroorzaakt door meer ernstige oorzaken. Deze aandoeningen zijn vaak gerelateerd aan problemen met het zenuwstelsel, waaronder de hersenen en het ruggenmerg. Het gaat om aandoeningen die de zenuwen die verbonden zijn met je spieren kunnen beschadigen, wat kan leiden tot spiertrekkingen. Bij aanblijvende klachten ondanks rust en hydratatie en voedingssupplementen aanpassing en uitsluiten andere bovenstaande oorzaken is contact opnemen met arts verstandig.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

48 reacties

 • anonimus

  Stop aub met magnesium supplement te slikken neem beter een voetbad tussen 35 a 45 minuten in magnesium zout 1.5 grote koffiemok in 4lt water oplossen in warmwater tussen 35 en 38 graden het neemt via je huid meer magnesium op dan oraal met het voordeel je maag heel te houden bovendien droogt je huid niet in plaats daarvan hydrateerd het

 • Henk

  Beste Sander,

  Haal dat stukje ALS even van je site af, er zijn honderden soorten fasculaties en neurologische aandoeningen (ik heb er zelf ook een) en je noemt gelijk de ergste .

  • Jelle

   Waar heb jij dan last van ?

   • Ellentine Broerse

    Onwillekeurige spiersamentrekkingen van buik en maag

 • Caroline

  Ik heb sinds zondagavond een trilling in mijn onderbuik en herken veel van jullie klachten. Het is om gek van te worden, alsof er een worm beweegt in je lijf. Heeft magnesium kopen doel? En nee ik rook niet en drink weinig koffie. Hoor jullie graag!

  • Anoniem

   Ik heb dat al 35j in mijn middenrif,een tikje en mijn hart slaat dan over,kan geen kwaad zegt men,moet yoga doen,is mjjn stress die daar samenkomt.

 • Rik

  Ik heb nu meerdere dagen dat mijn bovenkant van mijn oog trilt na een tijd stopt het en gaat het weer door nu is het gestopt bij mijn oog en begint het bij mijn rechterkant van mijn bovenlip
  Zou ik hier voor naar der dokter moeten gaan

 • Izaak

  Op verpakking van mijn magnesium supplement staat dat het op een nuchtere maag, voor de maaltijd genomen dient te worden.

  • Hyacinth

   Precies. Magnesium bindt met maagzuur.

 • Nadia

  Mijn kuit trilt even als ik wakker wordt maar kan zijn dat ik stres heb

  • Nadia

   Mijn kuit trilt even als ik wakker wordt maar kan zijn dat ik stres heb

 • Frans Verstraaten

  Ik ben zanger en had al ruim 50 jaar een zéér goede stem. Nu heb al ruim 8 jaar zenuwentrekjes op mijn hele lichaam en dus ook op mijn stemspieren, zodat ik ook problemen heb met zingen helaas. Nu heb ik sinds kort de uitslag van de Neuroloog en zegt dat ik zeer onrustig ben, want ook op de spieren werkt. Een volgende behandeling is logopedie. Hopelijk gaat dit werken??

  • Leen

   Ik heb dit ook. Spiertrillingen en samentrekkingen hele dagen door over heel mijn lijf. Nu al 1 jaar aan een stuk. Ik word er gek van. De neuroloog zegt hetzelfde tegen mij: onrustig en zenuwachtig, maar ik geloof dat niet en ik word er zot van!

   • Dennie Mrozek

    Hallo Leen,
    Wat naar voor je.
    Ben je nog niets wijzer geworden?
    Ik heb een nektrauma en word vanuit mijn nek door mijn heel lichaam getrokken.

   • Hilde De Cat

    Dag Leen
    Heb je ondertussen al een oplossing? Ik heb al jaren last van “vervelende”tenen, kuiten, benen, armen,… vooral als ik in rust ben en ik word er ook gek van. Niemand weet wat ik heb en ze vragen me steeds of ik het gevoel heb dat er mieren in mijn benen lopen, maar dat heb ik niet. Ik heb steeds het gevoel dat ik moet bewegen met mijn benen, tenen, armen, opdat het gevoel zou stoppen. Is dat bij jou ook zo?
    Ik zoek iemand met dezelfde symptomen; heb nog niemand gevonden. Misschien is wat jij voelt hetzelfde? Weet jij ondertussen meer?

    • Mart

     hallo Hilde , dat is gewoon rest leg legs , onrustige benen dat heb ik al vanaf mijn 30 ste
     ben nu 64 en heb het nog steeds , gaat niet over mee leren leven .
     in de zomermaanden dit vaak het ergste koeling helpt , ijs kompressen oid
     succes

    • Ellentine Broerse

     Ik heb het als ik ‘s avonds rustig een boek lees. Het komt het meeste voor als ik een half uur in bed lig. Het flinke pijnloze bewegingen. Vooral in buik en maagstreek. Mijn benen doen ook vaak mee. Ik ga met mijn voeten op een trilapparaat. Dit helpt meestal. Ik heb het ook wel eens niet. Ik heb ook het idee dat ik meer moet drinken.

   • Vermaercke laurette

    Ik heb hetzelfde al jaren over heel mn lichaam
    Inderdaad om gek te worden
    Bij verschillende neurologen geweest niks gevonden
    Ook niet om dit te minderen heb ji iets ondertussen van medicijn ??

   • Marzena

    Misschien heeft u net als ik gewerkt met chemische vloeistoffen?
    Meervoudige chemische overgevoeligheid – Wikipedia!
    Symptomen!

   • Sofie

    Dag Frans,

    Ik heb dit ook een jaar gehad. Was ook ten einde raad. Bij mij iS dit gekomen na een periode van spanning en stress. Dit heeft zich op mijn spraak gezet. ik sprak zoals een doof iemand. Voor mezelf vond ik het verschrikkelijk. Ik heb wanhoopspogingen gedaan omdat ik dacht dat het voor mijn leven was.
    Het is een soort van conversiestoornis, dwz dat door extreme stress je spraak kan wegvallen.
    Ontspanning, ademhalingsoefeningen en geduld heeft mijn spraak doen terug komen. Het heeft meer dan een jaar geduurd. Misschien kan een logopediste ook wel helpen of kinesiste.

    Heel veel moed!

   • Leen

    Ik heb dit ook. Over mijn hele lijf korte samentrekkingen van 2 seconden, echt op plaatsen waarvan ik nie wist dat er een spier zat. Ik heb dit gekregen na Corona te hebben gehad januari 2022. Naar neuroloog geweest en hij zei BFS en da wordt veroorzaakt door een virus, wss Corona bij mij. Kan levenslang aanhouden en plots weggaan en ook weer plots terugkeren. Ik merk wel dat warmte me positief beïnvloed en koude en stress negatief. Ik neem Rivotril

  • Sofie

   Dag Frans,

   Ik heb dit ook een jaar gehad. Was ook ten einde raad. Bij mij iS dit gekomen na een periode van spanning en stress. Dit heeft zich op mijn spraak gezet. ik sprak zoals een doof iemand. Voor mezelf vond ik het verschrikkelijk. Ik ben naar het Uz Gent gegaan, daar zit een team “ter sprake”.
   Zij kunnen je doorsturen.

   Heel veel sterkte.
   Ik dacht nooit dat het goed ging komen maar het is goed gekomen.
   Bij jou lukt dit ook!

  • Natalie

   Zoek eens op spasmodische dysfonie, het is wel een paar jaar verder nu maar misschien herkent u het?

 • Johann den Dulk

  Mijn spiertrekkingen zijn voornamelijk in de vingers. Dan staan ze stijf en doen pijn. Magnesium heb ik meer dan twee jaar genomen, hielp niets. Mijn huisarts weet het niet. Wat kan ik doen?

  • Marzena

   Mij helpt professionele massage en het dragen van beschermende handschoenen bij alle mogelijke chemische “troep”

 • leanna

  Ik zie dat hier geen antwoorden worden gegeven, of wel? Mijn vraag is dus: wat voor nut heeft dit forum dan?

  • Henk

   Omdat hij geen arts is!

   Jullie moeten naar de dokter gaan als jullie klachten hebben en niet op zo’n forum.

   • Marzena

    Beste Henk,
    Geloof mij dat veel dokters vragen niet eens wat voor werk men doet. En als hij/zij dit van patiënt hoort dan wijst de doctor de patiënt toch af. De oorzaak wordt dan niet opgespoord.
    Ik kan dit met zekerheid zeggen omdat ik en mijn collega’s zulke ervaringen hebben. verschillende symptomen van MCS (Meervoudige Chemische Overgevoeligheid) omdat wij met chemische vloeistoffen werkten.
    Maar gelukkig aanhoudende wint, er bestaat (maar) 1 toxicoloog in Nederland (UMCG).
    Laat dus de mensen met gezondheidsklachten in rust.

 • ragnhild puts

  Ik heb sinds mei 2022 spiertrekkingen in mijn linkerschouderblad. Het begon boven als een wormvormige trillingen en het verplaats zich nu naar onder het schouderblad, alleen links.
  Ik sport veel en heb de neiging bij stress mijn linkerschouder op te trekken. Daar let ik nu op.
  De shiatsu therapeute adviseerde magnesium en dat doe ik sinds eind mei.
  De klachten verminderen duidelijk, maar als ik een dag merk, dat ik mijn linkerschouder teveel opgetrokken heb, zijn ze er weer. Ik ontspan dan.
  Ook in mijn linkeroog en soms linkerkuit heb ik fasciculaties .
  Wellicht is magnesium toch een tip.

 • Jolanda

  Ik heb er al sinds september 2021 last van! Beide kuiten hebben constant spasmen en voelt mijn rechter kuit strak aan. Ben naar de huisarts geweest en door verwezen naar de neuroloog, maar constateerde niets. Word er inmiddels wel wat onrustig van!

  • Jessica

   Is hier iets uitgekomen nog? Ik ervaar hetzelfde

 • Nicky

  Kunnen spierspasmen ook ontstaan door het gebruik van ritalin?

  • Ali

   Volgens mij lijkt het effect van Ritalin aardig op het effect van cafeïne/nicotine. Je kan van Ritalin naar mijn ervaring wel last krijgen van kloppingen, en van cafeïne en nicotine is bekend dat het trekkingen kan veroorzaken.

   (ik ben geen medisch expert)

 • Alex

  Ik heb sinds kort een spiertrekking in mijn bovenbeen je ziet de spier dan heel strak staan en die is ook heel groot van mijn boven been tot aan onder mijn knie kan je hem zien het doet best wel veel pijn en ik had het vandaag tijdens het zwemmen ik had al best wel veel gezwommen en ook gerend en ik zat toen rustig in het water en opeens trekt ie strak en dat doet best wel veel pijn en toen stopte het heel even denk 10 seconden en bewoog ik weer en toen gebeurden het weer en ik kan dan mijn hele been niet bewegen behalve mijn enkel kan iemand mij vertellen waar dit aan licht en wat ik er tegen kan doen en wat het precies is?

  Groeten Alex.

 • Ruud

  al vanaf september vorig jaar strekkingen van de kuitspier links en in mindere mate aan de rechter kant net of er beestje onder de huis rond lopen
  Kuren gedaan met vit d en b magnesium en andere preperaten.
  Bij het hardlopen gelijk in het begin na 1 kilometer begint het gevoel van kramp in de linker
  kuitspier maar het zet niet door naar kramp ook niet als ik door loop ,alleen het gevoel is niet aan genaam en dat is zacht uit gedracht
  Dus maak ik er tegenwoordig een cardio loop van met veel korte pauzes dat gaat redelijk want iedere keer strekt de pijn weer weg na 1 minuut
  Ben al meerdere keren bij ziekenhuizen geweest en alle soorten onderzoeken gehad icnl MRI en grote naalden in de spieren voor metingen ook daarbij geen bijzonderheden
  Het word niet erger maar ook niet minder ook niet na de looppauze van vorig jaar september tot beging mei dit jaar.
  Mijn vraag heb je nog een tip wat het misschien kan zijn?

  Groet Ruud

  • Albert

   Ik heb exact dezelfde klachten. Zelfde verschijnselen, ook al eea laten onderzoeken maar geen diagnose. Kan er prima om hardlopen etc. Alleen zeurderige pijn in voeten en kuiten

  • Julien

   Hoi
   Ik herken wat je schrijft. Heb net zelf Rotterdam gelopen en merkte dat het meer werd naarmate de kilometers meer werden. Ik heb hard getraind, hoog tempo en veel kilometers. Mijn benen herstelden op een gegeven moment niet meer. Een collega van mij, voedingsdeskundige, gaf aan dat het ook belangrijk is voldoende glycogeen in je spieren te hebben. Suikers dus voor energie. Tijdens de laatste 3 dagen voor Rotterdam koolhydraten gaan stapelen en de aanspanningen werden beduidend minder. Dit kan ook met meer rust te maken hebben. Ik zou zeggen, ga gewoon eens 3 dag koolhydraten stapelen en kijken wat dat doet.

   Ik heb overigens ook een ‘goedje’ gebruikt voor de marathon dat normaal gebruikt wordt om te sportvasten. Zet suikers sneller om in de spieren. Even geen idee hoe het heet maar zou ook kunnen helpen.

   • Betsy

    Ik heb sinds kort zo nu en dan een trilling in boven of onderlip, maar ook in mijn lichaam het is dan net of een spiertje zich opblaast en begint dan te trillen.
    Wie heeft dit ook

    • Betsy

     Ik heb dan niet gesport of gelopen dit komt zo uit het niets ook als ik op bed lig

     • Haj

      Hoi Betsy, ik heb hier sinds 2 weken ook last van. Heb geen idee waardoor dit komt. Ik heb het ook zo uit het niets als ik op bed lig.. weet jij al meer?

     • Lies

      Ik ook, Betsy. Lip, kuit, teen en dove vingertoppen. Geen idee wat het is. Ben jij al wat wijzer?

     • Els

      Vreemd. Heb exact hetzelfde. En wat duizelig. Een virus?

     • P

      Weet iemand meer over dit waar niets uitkomt bij dokter of war?

    • Ikke

     Ik heb het ook in mijn onderlip heel irritant heb het nu 2 dagen

    • Lies

     Heb ik ook maar heb momenteel een zeer stressvolle periode en denk dat het daar van komt . Ook veel hoofdpijn wat ik anders nooit heb. Vandaar.

    • Anne

     Ik heb het nu de hele dag in mijn linker bovenarm trillingen. Vooral als ik stil zit voel ik het heel erg. Ik snap er echt niks van en ik kan ook nergens normale uitleg vinden. Ik heb wel veel toetsen en misschien heb ik het door stress… Ik weet het niet.

    • Aisha

     Wanneer je lacht gaat je mond hoeken trillen

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Gezondheid