Spiertrekkingen: 8 oorzaken

Foto: Janneke Poort | Sjansarazzi

Spiertrekkingen: 8 oorzaken

Heb je wel eens last van spiertrekkingen? Sander geeft 8 veelvoorkomende oorzaken.

Bij spiertrekkingen (fasciculaties) trekken je spieren onwillekeurig samen, zonder dat je een ledemaat beweegt. De spiertrekkingen kunnen zich overal in je lichaam voordoen, maar meestal voel je ze in je armen, benen of gezicht (bijv. trillend ooglid).

Spiertrekkingen zijn vaak onschuldig, maar ze kunnen ook een symptoom zijn van een neurologische aandoening. Enkele bekende voorbeelden hiervan zijn het benigne fasculatiesyndroom (BFS) en amyotrofische laterale sclerose (ALS).

Zoals ik eerder beschreef trekken bij spiertrekkingen je spieren lokaal onwillekeurig samen. Zonder dat je een ledemaat beweegt en deze spiertrekking is mogelijk zichtbaar onder de huid. Een bekend voorbeeld is de trekkende kuit na hardlopen. Een spiertrekking kan zichtbaar zijn onder de huid en meestal zorgt een bewuste beweging van de betreffende spier ervoor dat de fasciculaties (kleine spiertrekking) onmiddellijk stoppen maar ze kunnen terugkeren zodra de spier weer in rust is, bijvoorbeeld als je in bed ligt.

Spiertrekkingen of spiertrillingen hebben te maken met kleine spiercontracties in het lichaam. Je spieren bestaan uit spiervezels en zenuwvezels. Zenuwen kunnen die spieren prikkelen tot samentrekken. Stimulatie of beschadiging van een zenuw kan ertoe leiden dat je spiervezels gaan trillen. De meeste spiertrillingen blijven onopgemerkt en zijn alleen bij uitzondering reden tot bezorgdheid.

Veelvoorkomende oorzaken van spiertrekkingen

Er zijn verschillende omstandigheden die spiertrekkingen kunnen veroorzaken. Lichte spiertrekkingen zijn meestal het gevolg van minder ernstige, leefstijl gerelateerde oorzaken. Meer heftige spiertrekkingen zijn echter vaak het gevolg van een ernstige aandoening. Mogelijke oorzaken van spiertrekkingen zijn onder meer;

1. Lichamelijke activiteit
Trekkingen kunnen optreden na lichamelijke activiteit doordat tijdens inspanningen met hoge intensiteit zich melkzuurvorming in de spieren vormt. Het is meestal van invloed op de armen, benen en rug. Na een zwaardere looptraining waarbij je langer of sneller dan gewend je spieren hebt belast kun je last krijgen van deze trillingen. Vaak zijn ze een voorbode van kramp (In rust/vaak ‘s nachts) en waarschuwen ze dus ook voor kwetsbaarheid voor blessures. De spier is namelijk overmatig gespannen en heeft moeite met het herstel. Je bent dus ook gevoeliger voor spierscheuringen en andere langdurigere spierellende….

2. Stress en angst
Spiertrekkingen veroorzaakt door stress en angst worden vaak een tic of zenuwtrek genoemd. Het kan zich voordoen in elke spier van het lichaam. Fasciculatie komt ook vaak voor tijdens een rustperiode na aanhoudende stress en deze wordt veroorzaakt door onbewust gespannen spieren.

3. Cafeïne
Het consumeren van te veel cafeïne (in koffie en energiedrankjes) en andere stimulerende middelen kan ertoe leiden dat spieren in een deel van het lichaam gaan trillen. Je kunt er bijvoorbeeld een trillende lip van krijgen.

4. Voedingstekort
Tekorten aan bepaalde voedingsstoffen kunnen spierspasmen veroorzaken, vooral in de oogleden, de kuiten en de handen. Veelvoorkomende soorten voedingstekorten zijn vitamine D-tekort, vitamine B-tekort, magnesiumtekort en calciumgebrek.

5. Tekort aan magnesium
Een ontoereikende inname van magnesium kan fasciculaties veroorzaken, vooral na een magnesiumverlies als gevolg van ernstige diarree. Overmatige inspanning (zwaardere training) en zwaar alcoholgebruik zijn ook risicofactoren voor magnesiumverlies. De behandeling van een tekort bestaat uit een verhoogde inname van magnesium uit voedingsbronnen zoals noten (vooral amandelen), bananen en spinazie. Magnesiumsupplementen of farmaceutische magnesiumpreparaten kunnen ook worden ingenomen. Te veel magnesium kan echter diarree veroorzaken, resulterend in uitdroging en verlies van voedingsstoffen (inclusief magnesium zelf, leidend tot een netto verlies, in plaats van winst). Magnesiumsupplementen moeten tijdens de maaltijd worden ingenomen, en niet op een lege maag.

6. Uitdroging
Uitdroging of dehydratie kan spiercontractie en spiertrekkingen veroorzaken, vooral in de grotere spieren van het lichaam. Deze omvatten de benen, armen en romp.

7. Nicotine
Nicotine in sigaretten en andere tabaksproducten kan spiertrekkingen veroorzaken, vooral in de benen.

8. Oogirritatie
Spierspasmen kunnen optreden in het ooglid (trillend ooglid) of in het gebied rond het oog wanneer het ooglid of het oppervlak rond het oog geïrriteerd is en of zwaar vermoeid.

Spiertrekkingen als bijwerking van medicijnen

Bijwerkingen op bepaalde geneesmiddelen, waaronder corticosteroïden en oestrogeenpillen, kunnen spierspasmen veroorzaken. Ook kan het als na-effect blijven na behandeling met chemotherapie na kanker. Het trillen kan zich voordoen in de handen, armen of benen.

Hoewel de meeste spiertrekkingen het gevolg zijn van relatief onschuldige factoren, kunnen sommige spierkrampen worden veroorzaakt door meer ernstige oorzaken. Deze aandoeningen zijn vaak gerelateerd aan problemen met het zenuwstelsel, waaronder de hersenen en het ruggenmerg. Het gaat om aandoeningen die de zenuwen die verbonden zijn met je spieren kunnen beschadigen, wat kan leiden tot spiertrekkingen. Bij aanblijvende klachten ondanks rust en hydratatie en voedingssupplementen aanpassing en uitsluiten andere bovenstaande oorzaken is contact opnemen met arts verstandig.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

11 reacties

 • Alex

  Ik heb sinds kort een spiertrekking in mijn bovenbeen je ziet de spier dan heel strak staan en die is ook heel groot van mijn boven been tot aan onder mijn knie kan je hem zien het doet best wel veel pijn en ik had het vandaag tijdens het zwemmen ik had al best wel veel gezwommen en ook gerend en ik zat toen rustig in het water en opeens trekt ie strak en dat doet best wel veel pijn en toen stopte het heel even denk 10 seconden en bewoog ik weer en toen gebeurden het weer en ik kan dan mijn hele been niet bewegen behalve mijn enkel kan iemand mij vertellen waar dit aan licht en wat ik er tegen kan doen en wat het precies is?

  Groeten Alex.

 • Ruud

  al vanaf september vorig jaar strekkingen van de kuitspier links en in mindere mate aan de rechter kant net of er beestje onder de huis rond lopen
  Kuren gedaan met vit d en b magnesium en andere preperaten.
  Bij het hardlopen gelijk in het begin na 1 kilometer begint het gevoel van kramp in de linker
  kuitspier maar het zet niet door naar kramp ook niet als ik door loop ,alleen het gevoel is niet aan genaam en dat is zacht uit gedracht
  Dus maak ik er tegenwoordig een cardio loop van met veel korte pauzes dat gaat redelijk want iedere keer strekt de pijn weer weg na 1 minuut
  Ben al meerdere keren bij ziekenhuizen geweest en alle soorten onderzoeken gehad icnl MRI en grote naalden in de spieren voor metingen ook daarbij geen bijzonderheden
  Het word niet erger maar ook niet minder ook niet na de looppauze van vorig jaar september tot beging mei dit jaar.
  Mijn vraag heb je nog een tip wat het misschien kan zijn?

  Groet Ruud

  • Albert

   Ik heb exact dezelfde klachten. Zelfde verschijnselen, ook al eea laten onderzoeken maar geen diagnose. Kan er prima om hardlopen etc. Alleen zeurderige pijn in voeten en kuiten

  • Julien

   Hoi
   Ik herken wat je schrijft. Heb net zelf Rotterdam gelopen en merkte dat het meer werd naarmate de kilometers meer werden. Ik heb hard getraind, hoog tempo en veel kilometers. Mijn benen herstelden op een gegeven moment niet meer. Een collega van mij, voedingsdeskundige, gaf aan dat het ook belangrijk is voldoende glycogeen in je spieren te hebben. Suikers dus voor energie. Tijdens de laatste 3 dagen voor Rotterdam koolhydraten gaan stapelen en de aanspanningen werden beduidend minder. Dit kan ook met meer rust te maken hebben. Ik zou zeggen, ga gewoon eens 3 dag koolhydraten stapelen en kijken wat dat doet.

   Ik heb overigens ook een ‘goedje’ gebruikt voor de marathon dat normaal gebruikt wordt om te sportvasten. Zet suikers sneller om in de spieren. Even geen idee hoe het heet maar zou ook kunnen helpen.

   • Betsy

    Ik heb sinds kort zo nu en dan een trilling in boven of onderlip, maar ook in mijn lichaam het is dan net of een spiertje zich opblaast en begint dan te trillen.
    Wie heeft dit ook

    • Betsy

     Ik heb dan niet gesport of gelopen dit komt zo uit het niets ook als ik op bed lig

     • Haj

      Hoi Betsy, ik heb hier sinds 2 weken ook last van. Heb geen idee waardoor dit komt. Ik heb het ook zo uit het niets als ik op bed lig.. weet jij al meer?

     • Lies

      Ik ook, Betsy. Lip, kuit, teen en dove vingertoppen. Geen idee wat het is. Ben jij al wat wijzer?

     • Els

      Vreemd. Heb exact hetzelfde. En wat duizelig. Een virus?

    • Ikke

     Ik heb het ook in mijn onderlip heel irritant heb het nu 2 dagen

    • Lies

     Heb ik ook maar heb momenteel een zeer stressvolle periode en denk dat het daar van komt . Ook veel hoofdpijn wat ik anders nooit heb. Vandaar.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gezondheid