Waarom ashwagandha goed in een healthy lifestyle past

Dan Gold, unsplash.com

Waarom ashwagandha goed in een healthy lifestyle past

Ashwagandha is een geneeskrachtig kruid dat al duizenden jaren bekend staat om de vele gezondheidsvoordelen.

Een groot deel van de Nederlanders leeft gezond of wil gezond(er) leven. Om Nederland gezonder te maken, moet je weten dat je hier zelf mee aan de slag moet gaan. Gebalanceerd eten en genoeg bewegen is al een goed begin naar een healthy lifestyle.

Steeds vaker worden er hierbij kruiden, vitaminen en andere plantjes gebruikt als ondersteuning van een gezonde levensstijl. Het plantje ashwagandha wordt bijvoorbeeld al duizenden jaren gebruikt in de traditionele Ayurvedische geneeswijze. Wat ashwagandha precies is en wat de voordelen ervan zijn, lees je hier.

Wat is ashwagandha precies?

Ashwagandha is een geneeskrachtig kruid dat al duizenden jaren bekend staat om de vele gezondheidsvoordelen. Het plantje is bijvoorbeeld niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je hersenen. Oorspronkelijk werd ashwagandha vooral veel gebruikt in de Ayurvedische geneeswijze in India; tegenwoordig kun je het ‘gewoon’ kopen in de vorm van poeder en capsules. Dat poeder komt van een gelijknamige kleine plant met gele bloemen. Het zijn voornamelijk de wortels en de bladeren van de ashwagandha die worden gebruikt om de werkzame stoffen die erin zitten.

Je kunt ashwagandha ook herkennen als Indiase gingseng. In het wild komt ashwagandha nog steeds in India voor, evenals op plekken in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Op andere plekken wordt het geneeskrachtige kruid speciaal geteeld om de voordelige gezondheidsvoordelen ervan. Ashwagandha past namelijk perfect in een healthy lifestyle waarin je bijvoorbeeld veel hardloopt en gezond eet. Meer weten daarover? Lees hier meer tips over afvallen met sporten.

Voordelen van ashwagandha

Ashwagandha kent talloze voordelen die zowel op het lichaam als op het brein van positieve invloed zijn. Zo verhoogt de inname van ashwagandha bijvoorbeeld het concentratievermogen en kan het er zelfs voor zorgen dat je je minder gestrest en angstig voelt. Veel mensen met een milde depressie hebben al veel profijt gehad van dit kruid. Voor een gezonde lifestyle is het immers niet alleen belangrijk om lichamelijk fit in elkaar te zitten; ook geestelijk is het prettig om je goed te voelen. Andere interessante voordelen van ashwagandha voor een healthy lifestyle zijn onder andere:

  • Uit een Indisch onderzoek in 2010 blijkt dat deelnemers die ashwagandha gebruikten meer spierkracht en een betere cardio conditie hadden. Dat is goed nieuws voor een ieder die aan krachttraining doet.
  • De inname van ashwagandha zorgt voor een algehele betere conditie.
  • Wanneer je moet herstellen na een ziekte of een blessure zorgt ashwagandha voor een extra boost energie.
  • Ashwagandha helpt bij het beschermen tegen hart- en vaatziekten, ziekten die in een gezond leven niet passen.
  • Wil je door middel van een gezonde lifestyle wat kilo’s kwijtraken? Daar kan ashwagandha bij helpen. Ashwagandha zorgt ervoor dat je cortisolspiegel lager wordt wat van positieve invloed is op de werking van je schildklier en het verliezen van enkele kilo’s.
  • Wanneer je regelmatig ashwagandha tot je neemt, kan het kruid zelfs helpen bij het verliezen van lichaamsvet. Uit onderzoek is gebleken dat het lichaamsvetpercentage gedurende een periode van één maand afnam bij het gebruik van ashwagandha.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Gezondheid