Hardlopen is tijd investeren

Resultaat met hardlopen boeken kan veel tijd van je vragen. 8 tips die je bij dit streven kunnen helpen.

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Hardlopen is tijd investeren
Hardlopen is een ander woord voor tijd investeren. Wil je een goed resultaat op de klok, dan kost hardlopen veel tijd. 8 tips om je aan het hardlopen te houden.

1. Excuus overwinnen met je ‘train factor’
Ik moet naar mijn werk, studie en vul al die andere zaken maar in. Aan de andere kant heb je veel tijd nodig om een goede basisconditie vast te houden. Kies daarom een manier waarop je altijd sterker bent dan dat excuus. Voor de een is dat omdat buiten hardlopen heerlijk is. De ander kiest een extra mooi paar hardloopschoenen zodat het altijd leuk is om daarmee op pad te gaan. Stap af van het excuus en maak je ‘train factor’.

2. Keiharde afspraak over je basis

Maak met je zelf een harde afspraak wat het minimale is aan trainingkilometers in de week. Dit hangt natuurlijk helemaal van je doel af. En van je gewenste niveau. Wie een 10 kilometer goed wil lopen zal toch wekelijks ongeveer 20 trainingkilometers willen maken. 

3 Vaker
Kan je niet zo lang trainen omdat je ergens anders verwacht wordt? Geeft niet. Verlies je afgesproken aantal basis kilometers niet uit het oog. Ga gewoon een keertje vaker maar dan korter. Je ziet vaak dat de lopers die met een hogere regelmaat gaan, makkelijker een wedstrijd doorkomen.

4 Comfortabele groep
Loop met z’n tweeën een wedstrijd en je hebt een band voor het leven. Veel lopers doen het extra goed als ze een groep vrienden om zich heen hebben. Mensen met wie je een klik hebt, daar wil je meer tijd mee doorbrengen en ook steek je daar meer energie in. Je voelt ook wat minder de pijn van een intensieve training. Goede loopvrienden geven je heel veel afleiding.

5 Check je ronde
Een vlakke ronde is geen probleem. Heb je een trainingsronde uitgezet met heuvels? Na het dalen hebben lopers moeite om weer hun optimale tempo te vinden. Dat komt omdat ze iets te snel dalen, ze laten zich gaan. Daar krijgen de benen een behoorlijke tik van en dan heb je moeite om weer in je vaste tempo te komen. Daal iets voorzichtiger en dan gaat het meestal goed.

6. 2 glazen
Drink je weinig op een dag waarop je gepland hebt om ver te gaan, kan een echt breekpunt worden. Ga je 10 kilometer ver dan is een extra glas water zeker nodig (0,3 liter). Ga je 20 kilometer, verdubbel dat. Drink het ruim voor je training en je loopt een stuk lekkerder. Als het heel warm weer wordt, moet er uiteraard meer gedronken worden.

7. Tempo onbelangrijk
Als je meteen vanaf de eerste seconde je ideale tempo wilt bereiken, vraag je teveel van jezelf. Je krijgt dan vroeg het gevoel dat je wilt opgeven. Dan ga je ergens een keer stoppen met hardlopen. Blijf scherp en draai het om. Geef in de eerste paar kilometer tijd toe. Vergeef jezelf dat je niet meteen optimaal draait in je ritme. Liever in het begin wat tijd toegeven en na de helft iets sneller. Dat gevoel maakt dat je positief terugkijkt op de training.

8. Ontspan en geniet
Scherp blijven heeft ook alles te maken met ontspanning tijdens inspanning. In de eerste paar kilometer kun je ontspanning goed vasthouden. Doe dat ook als het zwaar wordt. Blijf ontspannen lopen. Of zoek de ontspanning op als je echt vermoeid raakt. Dan kan door bijvoorbeeld een paar keer je handen tot vuisten te knijpen en dan weer los te laten. Of door bewust links en rechts van je te kijken en dan weer zorgen dat je met een recht, opgeheven (want goede houding) hoofd doorloopt. Ontspanning tijdens inspanning maakt trainingen leuker en blijf je hardlopen.
Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training