Het is bijna zover

Na maanden van secure voorbereiding is ‘race day’ daar, je hebt alle tips opgevolgd. Je bent helemaal klaar voor de start

Met de marathon Rotterdam barst aanstaande zondag het wedstrijdseizoen in alle hevigheid los. En met wedstrijdseizoen bedoelen we dan de grote loopevenementen die de laatste jaren alleen maar populairder worden. De startbewijzen voor de populairste wedstrijden zijn tegenwoordig gewilder dan die van grote popconcerten.

Dat is niet voor niets. Want meedoen aan zo’n belevenis heeft alleen maar voordelen. Je hebt immers voorpret, pret tijdens het lopen én napret.

De weg er naar toe?
Het moment dat je zenuwachtig op internet hebt gekeken om op tijd te zijn voor een startbewijs, ligt alweer een tijd achter je. Vanaf het moment dat de inschrijving is gelukt, zal de gedachte aan die loop constant in je achterhoofd hebben gezoemd . Dat is niet irritant of vervelend. Nee, dat is heerlijk.

Een betere motivator kan een hardloper zich niet wensen. Je hebt wellicht vier maanden hiervoor getraind maar de wetenschap dat je zondag aan de start staat heeft het extra makkelijk gemaakt om in training te blijven.

Je hebt je trainingsschema’s tot op de dag nauwkeurig opgesteld. Doordat je elke keer de vlinders in je buik krijgt als je aan de Grote Dag denkt, loop je net dat stapje extra en pak je net dat laatste heuveltje of die loodzware versnelling mee. Allemaal zaken die van jou een veel betere hardloper maken, maar die je zonder de op handen zijnde wedstrijd wel heel makkelijk laat schieten.

Een fantastische dag?
Na maanden van secure voorbereiding is ‘race day’ daar, je hebt alle tips opgevolgd. Je bent helemaal klaar voor de start. Hier heb je immers maanden aan gedacht en voor getraind.

Natuurlijk ben je zenuwachtig en gespannen. Maar laat dat je er niet van weerhouden om te genieten. Vrienden en geliefden komen je speciaal aanmoedigen. De stad is afgezet, wildvreemden applaudisseren enthousiast. Allemaal zaken die je nooit meemaakt als je alleen maar ‘voor jezelf’ traint. Daarom is het meedoen aan een groot evenement zo lekker.

Na de finish (waarbij je uiteraard je doel hebt gehaald) ontstaat er een gebroederlijke sfeer. Mensen vergelijken tijden en zijn trots op zichzelf en elkaar. Anders dan bij tennis of voetbal kent hardlopen in zo’n geval geen verliezers. Hoe lekker is het om na een uitgelopen wedstrijd samen een biertje te drinken en op elkaar te proosten?

De volgende ochtend?
Het is The Day After. Je wordt wakker met knallende spierpijn (waarschijnlijk) en toch een grote glimlach op je gezicht (zeker weten). Je hebt het gewoon gedaan. Een mooie tijd of een gewenste afstand gelopen. Dat was al die maanden trainen meer dan waard. Als extra bonus krijg je er ook nog een mooi lijf en sterke spieren bij.

Allemaal zaken die we iedereen toewensen. En dus zit er de ochtend na een grote wedstrijd maar één ding op. Je direct weer inschrijven voor een groot hardloopevenement. Succes!

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training