Waarom klopt de voorspelling van mijn Stryd niet?

Waarom klopt de voorspelling van mijn Stryd niet?

Victor liep de Marathon Rotterdam in 3 uur en 15 minuten. Vooraf gaf zijn Stryd een verwachte eindtijd van 3:25 aan. Hoe zit dat?

Victor liep de Marathon Rotterdam in 3 uur en 15 minuten. Vooraf gaf zijn Stryd een verwachte eindtijd van 3:25 aan. Dit veranderde niet nadat hij in werkelijkheid 10 minuten sneller was.

Hoe zit dat?

Het belangrijkste bij hardlopen op vermogen is een nauwkeurige Critical Power (CP), oftewel je omslagpunt uitgedrukt in watt. Aan de hand van je CP bepaalt Stryd je vermogenszones en wedstrijdvermogen en  krijg je voorspellingen voor 5 km, 10 km en de halve en hele marathon. Is je CP te laag vastgesteld dan train je op een te lage intensiteit en maakt Stryd voorspellingen die in werkelijkheid te langzaam zijn.

Hoe bepaal ik mijn Critical Power?

Voordat je gaat trainen op vermogen is het essentieel dat je CP goed is vastgesteld. Alleen dan weet je zeker dat je vermogenszones kloppen.

Als je nieuw bent op het gebied van lopen op vermogen dan is het goed om het “Intro to Power plan” van Stryd te volgen. Navigeer in de app van Stryd naar Instellingen > Training Plans. Kies bij het toevoegen voor “Intro to Power”. In dit schema van 2 weken krijg je dagelijks een training van Stryd. Van de 14 trainingen zijn er 9 op lage intensiteit, de zogenaamde hersteltrainingen. Het is geen probleem om een aantal van deze trainingen over te slaan. Belangrijk zijn de 5 trainingen op hogere intensiteit. Probeer deze zo goed mogelijk volgens de richtlijnen van Stryd uit te voeren. Je vindt een uitleg bij elke training in je Powercenter en in de Stryd app.

Stryd Intro to Power Plan
Stryd Intro to Power Plan

Ook zonder het volgen van het Intro plan van Stryd is het mogelijk om een accurate CP te krijgen. Zorg ervoor dat je rustige duurlopen afwisselt met trainingen of wedstrijden op hoge intensiteit:

 • Duurlopen van 40-60 minuten op (bijna) maximale inspanning (bijvoorbeeld een 10km wedstrijd).
 • Duurlopen van 10-20 minuten op (bijna) maximale inspanning (bijvoorbeeld een 5km wedstrijd).
 • Een korte maximale inspanning die 3 tot 5 minuten duurt.
 • Korte sprints of intervallen met maximale inspanning (10-30 seconden in duur).

Stryd geeft je na een aantal trainingen al een nauwkeurige CP, maar het heeft 90 dagen aan data nodig om alle analyse-tools goed te laten kloppen.

Hou houd ik mijn Critical Power nauwkeurig?

Heb je de afgelopen 3 maanden vooral rustig gelopen? Dan zal je zien dat je CP naar beneden gaat en dus niet meer nauwkeurig is. Als je nergens voor aan het trainen bent is dat niet zo’n probleem, maar zodra je een trainingsschema gaat starten heb je een CP nodig dat klopt. Een te laag CP zorgt voor trainingen op te lage intensiteit en een verkeerde berekening van het vermogen voor je wedstrijd. Om je CP te allen tijde zo accuraat mogelijk te houden is het nodig regelmatig een maximale inspanning te leveren tussen de 20 en 60 minuten. Het is altijd een goed idee om bij het starten van een trainingsschema een training (of wedstrijd) op maximale inspanning te doen. Voor een marathon zou je een 10 kilometer zo snel mogelijk kunnen lopen en een 5 kilometer als je gaat trainen voor een halve marathon. Is een 10 kilometer je einddoel, start je schema dan met een 3 km op maximale intensiteit.

De trainingen die bijdragen aan je Critical Power kun je terugvinden in je Power Duration Curve (PDC). Ook kun je van elke training de impact zien die het op je PDC heeft gehad.

Training impact op CP
De impact van een training op de Power Duration Curve

De marathon van Victor

Even terug naar de marathon van Victor. Stryd voorspelde vooraf een tijd 3:25, maar hij kwam na 3 uur en 15 minuten al over de streep. De prognose van Stryd is logisch te verklaren. Victor is in zijn voorbereiding 3 weken ziek geweest en heeft nauwelijks trainingen op hoge intensiteit gedaan. Zijn Critical Power kon dus niet accuraat worden berekend. Had Victor een solide voorbereiding gehad, met wekelijks intervaltraining en één of meerdere 5 of 10 km wedstijden, dan had zijn Critical Power en dus zijn marathonvermogen een stuk hoger geweest. Een tijd van onder de 3 uur was dan reëel geweest.

Ondanks dat Victor sneller liep dan zijn Stryd aangaf is zijn Critical Power na de marathon niet gestegen. Het geleverde vermogen tijdens zijn 42,2 km was niet van voldoende impact op zijn Power Duration Curve van de afgelopen 90 dagen. Victor zal (kortere) duurlopen op maximale inspanning moeten leveren om zijn Critical Power weer te laten kloppen.

Eigenlijk is het dus heel simpel: af en toe een 10 kilometer volle bak en je Critical Power (en je voorspelde eindtijden) blijven accuraat.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

13 reacties

 • Rob

  De verklaring onder het kopje “De marathon van Victor” klopt niet helemaal. Hier staat dat Victor de 3 weken voor zijn marathon ziek is geweest, echter Stryd kijkt naar je snelste tijden gedurende de laatste 3 maanden. Ik heb zelf een tijd niet / nauwelijks kunnen trainen vanwege een hernia, en vlak voor deze hernia nog mijn CP verbeterd. Mijn CP ging ook pas na drie maanden niet trainen omlaag. Toen ik weer ging trainen en een wedstrijdje van 5km liep schoot mijn CP weer omhoog, zodat deze weer precies overeenkwam met het zojuist gelopen wedstrijdje. De enige verklaring die ik kan bedenken voor de mismatch bij Victor is dat Stryd blijkbaar niet / weinig kijkt naar het vermogen op de langere afstanden bij het bepalen van de CP.
  Overigens vind ik het trainen met de Stryd wel fijn, en ik merk ook echt progressie sinds ik op vermogen train.

 • Koen

  Bij mij is het net andersom gegaan tijdens de marathon van Hamburg. Stryd voorspelde 3:29 en ik liep na 32km stuk (spierkramp) waardoor ik eindigde op 3:50.
  Ik liep op 280W en dat was al aan de zuinige kant (Stryd stelde 290W voor)
  Ik heb me vrij strak aan een trainingsschema gehouden en 10 dagen voor de marathon nog een CP test gelopen. Ook de afstand is niet nieuw; 2x eerder een marathon gelopen en recent een halve (1:39)
  Begrijp nog niet goed waarom Stryd zoveel sneller had verwacht

 • Ivo

  Mijn Stryd geeft ook op alle afstanden structureel te lage prognoses. Ik gebruik hem vanaf eind januari en de voorspellingen zijn op geen enkel moment verbeterd. Ik heb onafgebroken getraind (elke training met Stryd) en train gevarieerd. Ongeveer 8 tot 9 looptrainingen per week, varierend van duurlopen in lage hartslagzones tot en met baantrainingen boven lactaatdrempel. Enkele wedstrijden ermee gelopen en ook nadat ik de wedstrijd sneller liep dan de prognose (1,5 minuut sneller op de 10km bijvoorbeeld) verandert er niks. En ik heb er geen verklaring voor.

  • ProRun | Mark

   Beste Ivo, hier is bijna altijd een logische verklaring voor. Verandert je CP wel? Als je wilt kan ik even met je meekijken. Stuur me dan een mail op mark@prorun.nl.

 • paul

  Tjah, de ene keer is heel weinig km’s lopen de (zogenaamd) magische weg , nu de vermogensmeter. Dat uiteindelijk de basis gewoon consistent goede trainingen zijn en niet de metertjes (of andere gouden vondsten) is niet zo spannend misschien?

  Als ik die 10km testloop resultaten heb en een idee van de snelle trainingen kan ik ook uitstekende marathonvoorspelllingen maken – daar hoeft vermogen echt niet tussen te zitten. En ja, met vermogen weet je hoe hard je de brug omhoog moet en op tempo niet (en er zijn wat meer handige voordelen) – maar in plaats van op je klokje turen kun je dat ook makkelijk leren voelen. Ik wil maar zeggen: kan handig en leuk zijn maar de aanprijzingen alhier vind ik soms echt wat té..

  Voorstel volgende boek: Train consistent, train (op) je gevoel- de gouden weg naar loopgeluk én een PR

  • ProRun | Mark

   Beste Paul, dank voor je reactie. Ik denk dat er geen ‘magische weg’ is, of dat deze voor iedere loper anders is. Ik heb zowel met weinig kilometers op hartslag, als met een schema op vermogen en op tempo PR’s gelopen op (halve) marathons. Ik heb gemerkt dat lopen op vermogen mij net even wat verder ‘pusht’.

   Lopen zonder meters is heerlijk en doe ik dan ook geregeld, als ik niet train voor een PR. Loopgeluk ervaar ik in beide gevallen.

  • Jan

   Ik heb met Stryd geleerd om mijn langzame duurlopen echt langzaam te lopen en de snelle intervallen echt snel. De voorspelde marathontijd van 3:49 leek absurd gegeven mijn PR van 4:17. Ik heb 3:51 gelopen, vooral omdat ik de eerste kilometers niet in de verleiding kwam om veel te hard te starten, terwijl iedereen langs je heen vliegt. Stryd helpt je om supervlak te lopen. Natuurlijk kan dit ook allemaal vast zonder Stryd, alleen lukte dat bij mij niet.

  • Youri

   Wat Jan zegt, alleen voor mij dan andersom. Mijn halve marathon gelopen in 1:37:36, waar ik amper durfde te dromen van onder de 1u40.
   Zonder mijn stryd had ik nooit de tempo’s durven lopen die ik heb gelopen uit angst dat ik mezelf zou opblazen, omdat ik mezelf blijkbaar zwaar heb onderschat. Waar de commentatoren bij de profs spraken van zware (weers)omstandigheden en een lastig parcours heb ik haast fluitend bijna 7 minuten van mijn oude PR (van iets meer dan een half jaar oud) af gelopen in voorbereiding op een veel grotere race en dus eigenlijk meer een tussendoortje.
   Meters you love them or you hate them, maar ondanks dat ik af en toe best lekker op gevoel wil trainen ben ik voor PR’s toch verdomd fan van vermogen.

 • Jan

  Als je lichaamsgewicht niet goed is ingesteld, dan klopt de CP ook niet. Een paar kilo maakt al een behoorlijk verschil. Het is een goed idee om dit ook te controleren bij de start van een trainingsschema.

  • Niels Veldman

   In principe is een gewichtsverschil van enkele kilogrammen niet zo interessant. Om je data consistent te houden wordt het afgeraden om deze tussentijds aan te passen (zeker niet tijdens een trainingsplan). In absolute zin maakt aanpassing van je gewicht een verschil, maar alle zones en intensiteiten van je trainingen kloppen niet meer.

   • Ivo

    Ik kan niet eens vinden waar ik mijn lichaamsgewicht kan aanpassen eerlijk gezegd. Ik zou verwachten bij Settings >> User profile, maar daar staat het niet.

    • ProRun | Mark

     Beste Ivo, je kan je gewicht aanpassen via de Stryd App. Je Stryd moet dan wel verbonden zijn.

     – Ga naar de Settings
     – Stryd ‘connecten’
     – Klik op “Stryd” onder ‘Paired Devices’
     – Klik op “Update Height and Weight”

  • ProRun | Mark

   Beste Jan, dat is een goede aanvulling op het artikel. Dank je wel.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Training