X
Win de nieuwe Garmin 245 Forerunner

Meld je aan voor de ProRun nieuwsbrief en maak kans op het winnen van de nieuwe Garmin Forerunner 245

 
Naam *
Verplicht
E-mail *
Verplicht
Verplicht
 
 

Een jaar lang twee marathons per dag - deel 29

Door
redactie Redactie
30 september 2018 00:24
Een jaar lang twee marathons per dag - deel 29
De 24-jarige Rinus Pauel begeleidt - als fysiotherapeut - de Chinese ultraloper Bai Bin die een jaar lang 80 kilometer per dag gaat hardlopen. Via ProRun vertelt hij wekelijks over zijn avonturen.  Eerder las je deel 28

Nadat we met de ‘bagagegroep' (22 koffers) in Panama Stad zijn aangekomen is er, door de slechte verbindingen, weinig contact met de andere groep. Zij hebben met de boot en Kayak de overtocht gemaakt. We horen dat de papieren om de tocht door de jungle te ondernemen niet goed schijnen te zijn. Bovendien komt de gids niet helemaal betrouwbaar over en brengt hen aan het twijfelen of hij wel de juiste persoon is om de gevaarlijke tocht door de jungle te maken. Kort daarna krijgen we het bericht dat Baibin een flinke ontsteking aan zijn voet heeft opgelopen en dringend medische hulp moet hebben. Ze komen nu per vliegtuig naar Panama Stad.

Zodra ze in Panama Stad zijn aankomen, haasten we ons naar het ziekenhuis. Zijn ontsteking wordt steeds erger en momenteel is zijn voet volledig opgezwollen. Hij kan niet eens wandelen of steunen op zijn voet. 

Terwijl we in het ziekenhuis moeten wachten vraag ik aan Baibin hoe zijn overzeese tocht met de Kayak is verlopen.  Hoewel hij jaren ervaring heeft in zee- en wildwater kajakken heeft hij de tocht wat onderschat. Het was heel zwaar. Hij was oververmoeid aan de tocht begonnen en had onderweg veel te weinig gegeten. Tijdens de boottrip en nadien bij hun slaapplaatsen in de jungle konden ze moeilijk aan voedsel komen. 

Allemaal problemen waarvoor ik ze vooraf had gewaarschuwd maar waar ze toen niet naar wilden luisteren. 


De eerste dag heeft hij tot 60 km gekajaked en de drie daarop volgende dagen slechts 20-30 km. Hij vertelde dat hij in zeer onhygiënische en slechte condities moest slapen. Tijdens het kanoën waren zijn voeten stevig verbrand en waren gaan vervellen waardoor hij waarschijnlijk een bacteriële infectie op zijn voet heeft opgelopen.

De voorbereiding was gewoonweg niet goed genoeg. Eigenwijze mensen moeten zelf vallen om te leren van hun fouten zei iemand me ooit, en dat blijkt maar weer eens waar te zijn. Ik baal dat het zo heeft moeten lopen, maar ben wel opgelucht dat ze in orde zijn. 

Baibin krijgt in het ziekenhuis medicijnen en te horen dat de voet enkele dagen relatieve rust nodig heeft. Ik begrijp dat hij graag  weer wil lopen, maar raad hem aan om toch echt goed te herstellen van de zware tocht door Colombia. Het komende deel in Centraal-Amerika wordt naar het schijnt een stuk gevaarlijker en zwaarder en zwaarder. 

Na 6 maanden hardlopen is dit voor Baibin zijn eerste (gedwongen) rustperiode. Het is goed dat hij even kan aansterken en dan kunnen we hem weer een beetje ‘vetmesten’.
Nadat de laatste trainingssessie goed is verlopen en Baibin geen last meer van zijn voet heeft besluiten we de volgende dag weer de tocht te hervatten. 

De volgende ochtend rijden we terug naar Yaviza in de Darien provincie en laten we de drukke metropool achter ons. Na enkele uren zien we niks anders dan kilometers groen om ons heen: we zitten echt in jungle gebied. Af en toe passeren we een klein dorpje van verzamelde rieten hutjes. Er zitten lokale indianen voor de deur die kleurrijke zelfgemaakte juwelen of lappen stof verkopen. We komen aan in Yaviza en we zitten weer in de klamme overweldigende hitte. Yaviza ligt aan een grote rivier en naar het schijnt is het een smokkelaarsparadijs dat frequent wordt gebruikt als verzamelplaats voor  mensensmokkelaars en illegale immigranten. Het gebied wordt dan ook sterk gecontroleerd door een speciaal leger regiment, SENAFRONT, die een grote aanwezigheid hebben in de hele provincie. 

Er hangt een rare sfeer, maar desalniettemin is het heel mooi en gaaf om in echt rauw jungle gebied te zitten. Yaviza is ook het punt waar de Panamericana na de ondoordringbare Darienjungle weer begint.We passeren een bord dat aangeeft dat er nog 12,580 km resteert tot het eindpunt in Alaska. Nog een flink stuk te gaan dus. Baibin begint die middag weer met zijn tocht naar het noorden. • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
redactie Redactie
Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Saskia
  Spannend allemaal! Hard werken voor iedereen!
  Reactie geplaatst op 09/10/18 om 08:56 uur

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

24
mei