5 boeken die (bijna) iedere loper gelezen heeft

5 boeken die (bijna) iedere loper gelezen heeft

Welke boeken uit deze top-5 heb jij al gelezen?

Lopers lezen graag. Er zijn honderden boeken geschreven over hardlopen en er zijn honderduizenden mooie, ontroerende, leerzame en inspirerende verhalen geschreven over hardlopen.

Sommige boeken raken je in je ziel. Van andere boeken leer je weer wat bij om je eigen loopprestaties te verbeteren.

ProRun zet 5 boeken op een rij die bijna elke loper in de kast heeft staan.

Welke heb jij gelezen?

1. De geboren renner

Christopher McDougall probeert het geheim te ontrafelen van de leden van de Tarahumara, een oude, mysterieuze indianenstam in Mexico. Deze stam heeft de reputatie de beste renners van de wereld te zijn. In 1993 werd een 57-jarig lid van deze stam eerste in een 100 mijlswedstrijd. Op sandalen.

McDougall beschrijft zijn zoektocht – die hem in Mexico brengt ver van de bewoonde wereld, maar ook in laboratoria van Harvard en Nike – op aanstekelijke wijze met veel vaart en humor.

Voor lopers die houden van avontuur en mooie verhalen is dit boek een must.

Bestel “De geboren renner” bij Bol.com.

2. Het Blauwe Uur

In de categorie mooie verhalen en avontuur is ook het Blauwe Uur een pareltje. In het Blauwe Uur beschrijft Hans Koeleman hoe hij gegrepen is door hardlopen in de nacht. De Olympiër ontpopt zich tot een verhalenverteller en avonturier in deze pageturner van jewelste.

Lees dit boek en je wilt halverwege naar buiten. De nacht in. Hardlopend over het strand zonder lampje de duisternis in met wat kameraden om in stilte te lopen tot de zon opkomt.

Bestel “Het Blauw Uur” in de ProRun Webshop.

3. De tien, de halve en de hele

Voor de prestatiegerichte loper die zeer geïnteresseerd is in training, is De tien, de halve en de hele een bijzonder boek. Nederlands bekendste looptrainer – Rob Veer – heeft dik twee jaar aan het boek gewerkt en het is een compleet naslagwerk voor schema’s en achtergrond.

Vooral de uitleg over de fysiologie is bij looptrainers populair. Het is een theoretisch boek voor lopers met kennis van trainingsleer.

Bestel “De tien, de halve en de hele” bij Bol.com.

4. De Hardlooprevolutie

De Hardlooprevolutie van Stans van der Poel en Koen de Jong deed nogal wat stof opwaaien met een marathonschema waarbij je niet meer dan 14 kilometer traint. Toch is het marathonschema niet de belangrijkste boodschap van Van der Poel. Ze was één van de eerste trainers die de kwaliteit van herstel op de voorgrond bracht en in De Hardlooprevolutie leert ze de loper ademhalingsoefeningen om het herstel te bevorderen. Niet met zweverige oefeningen, maar met oefeningen waarbij je met een hartslagmeter om controleert of de oefeningen aanslaan.

Verder is het hoofdstuk over hartslagzones en het bepalen van je omslagpunt, betekenisvol voor alle lopers. Van der Poel en De Jong schrijven in eenvoudige taal, zodat ook lopers met weinig kennis van fysiologie het goed kunnen volgen.

Bestel “De Hardlooprevolutie” in de ProRun Webshop.

5. De mens als duurloper

Jan Knippenberg is een cult-held geworden. Zijn boek De mens als duurloper vertelt het verhaal van een pionier van ultralopen. De helft van de lezers begrijpt niets van de credits van dit boek en de andere helft loopt weg met Knippenberg, die voor rennen is, maar vooral ook tegen een heleboel zaken in de loopsport.

Knippenberg liep bijvoorbeeld het IJsselmeer rond (400 kilometer) in 43uur en 17 minuten, maar hij was wars van commercie en de groeiende populariteit van hardlopen als middel om welvaartskwaaltjes te bestrijden.

Tweejaarlijks is er – voorafgaand aan de 60 van Texel – een bedevaartsloop op Texel naar het graf van Knippenberg. Op zijn grafsteen staat: ‘Lopen is geen sport, maar een manier van reizen.’ Voor lopers die even met Knippenberg mee willen reizen is De mens als duurloper een aanrader.

Bestel “De mens als duurloper” bij Bol.com.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

6 reacties

 • Hans Kok

  Alles over hardlopen – Jim Fixx 1979
  Dat was de oorspronkelijke hardloopbijbel.

  • Humphrey Mandoeng

   Helemaal mee eens Hans. Dat was ook het enige hardloopboek op dat moment. Hardlopen was net overgewaaid uit de VS.

 • charles

  Born to run.
  De tien, de halve en de hele.
  De hardlooprevolutie.
  Die drie heb ik.

 • Inge

  Marathonloper van Abdelkader Benali

 • TOOSKE

  ALTIJD VERDER – DOLF JANSEN
  HEEL LEUK !!

 • Christine van Pareren

  De hardlooprevolutie, en vele anderen buiten dit rijtje.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer