5 boeken die (bijna) iedere loper gelezen heeft

5 boeken die (bijna) iedere loper gelezen heeft

Welke boeken uit deze top-5 heb jij al gelezen?

Lopers lezen graag. Er zijn honderden boeken geschreven over hardlopen en er zijn honderduizenden mooie, ontroerende, leerzame en inspirerende verhalen geschreven over hardlopen.

Sommige boeken raken je in je ziel. Van andere boeken leer je weer wat bij om je eigen loopprestaties te verbeteren.

ProRun zet 5 boeken op een rij die bijna elke loper in de kast heeft staan.

Welke heb jij gelezen?

1. De geboren renner

Christopher McDougall probeert het geheim te ontrafelen van de leden van de Tarahumara, een oude, mysterieuze indianenstam in Mexico. Deze stam heeft de reputatie de beste renners van de wereld te zijn. In 1993 werd een 57-jarig lid van deze stam eerste in een 100 mijlswedstrijd. Op sandalen.

McDougall beschrijft zijn zoektocht – die hem in Mexico brengt ver van de bewoonde wereld, maar ook in laboratoria van Harvard en Nike – op aanstekelijke wijze met veel vaart en humor.

Voor lopers die houden van avontuur en mooie verhalen is dit boek een must.

Bestel “De geboren renner” bij Bol.com.

2. Het Blauwe Uur

In de categorie mooie verhalen en avontuur is ook het Blauwe Uur een pareltje. In het Blauwe Uur beschrijft Hans Koeleman hoe hij gegrepen is door hardlopen in de nacht. De Olympiër ontpopt zich tot een verhalenverteller en avonturier in deze pageturner van jewelste.

Lees dit boek en je wilt halverwege naar buiten. De nacht in. Hardlopend over het strand zonder lampje de duisternis in met wat kameraden om in stilte te lopen tot de zon opkomt.

Bestel “Het Blauw Uur” in de ProRun Webshop.

3. Ren voor je leven

Klaas Boomsma is 10 jaar clean. Na jaren van drank- en drugsgebruik wenste Klaas in een afkickkliniek een ander leven. Hij besloot van de drank af te blijven en te gaan hardlopen. Zijn eerlijke en hoopvolle verhaal heeft hij opgeschreven in zijn autobiografische Ren voor je leven.

Na tien jaar zonder drank en drugs heeft zijn sporttas een nieuwe functie gekregen. Voorheen verstopte hij daar zijn ongeopende rekeningen (van IBG, de belastingdienst en schuldeisers) nu is neemt hij wekelijks zijn sporttas mee naar een loopevenement of een training en zitten er geen enveloppen in, maar een loopshirt en een korte broek.

Ren voor je leven is een hoopvol boek voor ouders met verslaafde kinderen (aan drank, gamen, drugs, seks, gokken, shoppen en eten) en een feest voor hardlopers. Na het lezen van Ren voor je leven krijgt iedereen zin om een avond vol drank in te ruilen voor een ochtend vol loopvreugde.

Bestel “Ren voor je leven” bij Mystical Miles.

4. De Hardlooprevolutie

De Hardlooprevolutie van Stans van der Poel en Koen de Jong deed nogal wat stof opwaaien met een marathonschema waarbij je niet meer dan 14 kilometer traint. Toch is het marathonschema niet de belangrijkste boodschap van Van der Poel. Ze was één van de eerste trainers die de kwaliteit van herstel op de voorgrond bracht en in De Hardlooprevolutie leert ze de loper ademhalingsoefeningen om het herstel te bevorderen. Niet met zweverige oefeningen, maar met oefeningen waarbij je met een hartslagmeter om controleert of de oefeningen aanslaan.

Verder is het hoofdstuk over hartslagzones en het bepalen van je omslagpunt, betekenisvol voor alle lopers. Van der Poel en De Jong schrijven in eenvoudige taal, zodat ook lopers met weinig kennis van fysiologie het goed kunnen volgen.

Bestel “De Hardlooprevolutie” in de ProRun Webshop.

5. De mens als duurloper

Jan Knippenberg is een cult-held geworden. Zijn boek De mens als duurloper vertelt het verhaal van een pionier van ultralopen. De helft van de lezers begrijpt niets van de credits van dit boek en de andere helft loopt weg met Knippenberg, die voor rennen is, maar vooral ook tegen een heleboel zaken in de loopsport.

Knippenberg liep bijvoorbeeld het IJsselmeer rond (400 kilometer) in 43uur en 17 minuten, maar hij was wars van commercie en de groeiende populariteit van hardlopen als middel om welvaartskwaaltjes te bestrijden.

Tweejaarlijks is er – voorafgaand aan de 60 van Texel – een bedevaartsloop op Texel naar het graf van Knippenberg. Op zijn grafsteen staat: ‘Lopen is geen sport, maar een manier van reizen.’ Voor lopers die even met Knippenberg mee willen reizen is De mens als duurloper een aanrader.

Bestel “De mens als duurloper” bij Bol.com.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 reacties

 • Erik Looze

  Het trainen volgens Souplessemethode van Klaas Lok bevalt mij ook goed Nathalie.

 • Erik Looze

  Praktijkboek voor hardlopers van Harry Honselaar vind ik goed. Heel blijven is een van zijn 12 basisregels. De schaal van Honselaar geeft informatie over hardloopprestaties.

 • Nathalie Bartels

  Ik heb het hardloopboek over de Souplessemethode van Klaas Lok gelezen.
  Dankzij de loopschema’s uit dit boek heb ik een opvallende progressie geboekt!
  Ik voel mij veel fitter en gretiger dankzij deze methode, en de trainingen voelen ook soepeler.
  http://www.souplessemethode.nl

 • Arjen Hoogervorst

  Boek 4 en 5 gelezen.
  Maar het állerleukste hardloopboek dat ik ooit las is ‘Loopgek’ van Wim Derksen.
  Leerzaam met hilarische verhalen.
  Wim heeft over zijn loopavonturen bij ons in het kulturhus in Hengelo eens een lezing gegeven.
  De zaal lag vaak in een deuk!

 • Christine van Pareren

  De hardlooprevolutie, en vele anderen buiten dit rijtje.

 • TOOSKE

  ALTIJD VERDER – DOLF JANSEN
  HEEL LEUK !!

 • Inge

  Marathonloper van Abdelkader Benali

 • charles

  Born to run.
  De tien, de halve en de hele.
  De hardlooprevolutie.
  Die drie heb ik.

 • Hans Kok

  Alles over hardlopen – Jim Fixx 1979
  Dat was de oorspronkelijke hardloopbijbel.

  • Humphrey Mandoeng

   Helemaal mee eens Hans. Dat was ook het enige hardloopboek op dat moment. Hardlopen was net overgewaaid uit de VS.

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer