5000 kilometer boven jezelf uitstijgen

5000 kilometer boven jezelf uitstijgen

Vijfduizend kilometer in rondjes van een meter of 800. In New York over een stoep. Dat is de Self-Transcendence 3100 Mile Race. Gekkenwerk of lopen voor een hoger doel?

Ze zijn weer onderweg in de wijk Jamaica in Queens, New York. Tien lopers die 52 dagen de tijd hebben om een afstand van 3100 mijl af te leggen en zo de Self-Transcedence 3100-Mile Race te voltooien. Om dat voor elkaar te krijgen moeten ze bijna 96 kilometer per dag lopen. Ze mogen iedere dag lopen van 6:00 uur ’s ochtends tot middernacht. Denk vooral niet dat de deelnemers dit in een mooie omgeving doen, van bos, heide of heuvellandschap is geen sprake, nee, ze lopen rondjes van zo’n 800 meter rond een middelbare school in niet het mooiste stukje van New York.

Waarom?

Een van de meest gestelde vragen aan ultralopers is ‘waarom?’ Waarom zover lopen, wat doe je jezelf aan. Voor de ultraloper zelf is die vraag helemaal niet zo relevant, die vraagt zich eerder af ‘hoe?’ Zij die zich wagen aan de monstertocht van 3100 mijl zijn weer van een ander slag. Natuurlijk, met andere ultralopers hebben ze gemeen dat ze ervan houden zichzelf langdurig uit te dagen door te proberen gigantische afstanden af te leggen, maar wat ze – wellicht – onderscheidt van de ‘gewone’ ultralopers, is dat de sportieve prestatie niet het doel is, maar het middel. Waar het de mannen en vrouwen die op dit moment rondjes lopen in New York om gaat, zit in de naam van de wedstrijd: self-transcendence, het zichzelf overstijgen.

Die zelftranscendentie, die triomf van de menselijke geest over het lichamelijke, door middel van sport is een idee dat komt van Sri Chinmoy, grondlegger van de naar hem genoemde boeddhistische stroming met volgelingen verspreid over de hele wereld. Er komt een moment dat je fysiek op bent als loper. Om dan door te kunnen gaan, zul je moeten putten uit je innerlijke kracht, uit je ziel en volgens Sri Chinmoy vertegenwoordigt die ziel het goddelijke in iedere mens.

Recidivisten

Een blik op de deelnemerslijst van dit jaar leert dat zeker de helft van de lopers al eerder – sommigen zelfs al meer dan tien keer – aan de start hebben gestaan. Een van hen, Asprihanal Aalto, doet al mee sinds 2000, heeft de race al verschillende keren gewonnen en heeft de afstand zelfs al eens in 40 dagen afgelegd. Hij werkt als pakjesbezorger in Helsinki en leidt een eenvoudig leven van werken, mediteren en trainen. Dat werken doet hij vooral om ieder jaar twee maanden naar de Verenigde Staten te reizen om mee te kunnen doen met de 3100-mijl-race. Noem het gestoord, noem het toewijding, noem het wat je wil. Het is toch hoe dan ook intrigerend.

Temperaturen in New York kunnen in deze tijd van het jaar nog makkelijk oplopen tot een graad of dertig. Dat maakt het, zeker in zo’n betonnen omgeving nog eens extra zwaar. Gelukkig zijn er flink wat vrijwilligers, Sri Chinmoy-geestverwanten, die de lopers dagelijks toezingen, voorzien van eten, drinken en liefde én, misschien wel het belangrijkste, die nauwgezet het aantal gelopen rondjes bijhoudt. Want je kunt je voorstellen dat je op een slordige 6000 rondjes makkelijk de tel kwijt kunt raken.

Mooie film

Wie iets meer wil zien van de race kan het volgen via de website van het evenement https://3100.srichinmoyraces.org/ of kan de dagelijkse updates checken op het Instagram-account van de race @scmtny. Helemaal een mooi inzicht in het hardlopen vanuit een spirituele behoefte krijg je als je de film 3100: Run and Become kijkt. Die zoomt in op de hier beschreven race, maar vertelt ook over de rol van lopen bij de Navajo, bij de running Monks in Japan en de oorspronkelijke bewoners van de Kalahari-woestijn in zuidelijk Afrika.

Voor de meesten van ons geldt dat we niet zijn gaan lopen om god te vinden, maar we kunnen ons allemaal voorstellen dat lopen soms iets meer is dan een voet voor de andere zetten. Mooi is dat toch.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer