Een jaar lang twee marathons - deel 6

Door
redactie Redactie
11 april 2018 00:00
Een jaar lang twee marathons - deel 6
De 24-jarige Rinus Pauel begeleidt - als fysiotherapeut - de Chinese ultraloper Bai Bin die een jaar lang 80 kilometer per dag gaat hardlopen. Via ProRun vertelt hij wekelijks over zijn avonturen. Eerder deze week las je deel 5.

Zondag 18 maart
We nemen vanaf nu de Ruta 3, in Argentinie. Deze weg gaat noordelijk en voert langs de oostelijke kant van Argentinië. Hij wordt vooral gebruikt door vrachtwagens die het land moeten doorkruisen. Ik vond het jammer dat we niet voor de westelijke kant kozen, ruta 40. Dan kwamen we namelijk langs de beroemde Gletsjer, El Calafate, maar er is voor deze weg gekozen omdat die schijnbaar veiliger is. Toch rijden de vrachtwagens hier enorm hard. Dat blijkt ook want ongeveer elke kilometer komen we een aangereden guanaco, struisvogel of gordeldier tegen. 

Bai Bin’s ontsteking is toch nog aanwezig, misschien te vroeg gejuicht. Hij weigert echter om zijn dagelijkse afstand te minderen. Vandaag doet hij alsnog 52km. Bai Bin moet erg traag lopen omdat hij last heeft van zijn enkel. Hierdoor doen we lang over de afstand. Er staat bovendien een enorm harde wind onderweg. Hij komt hierdoor op sommige stukken amper vooruit en moet dit dan al wandelend afleggen. Het landschap is wat veranderd naar een dorre, eindeloze vlakte. Woensdag 21 maart
Bai Bin klaagt telkens van wat rugpijn. Iets waar hij volgens hem al heel zijn leven last van heeft. Geef hier dus extra aandacht aan. Bovendien hoop ik met de juiste behandelingen en systematisch een specifieke warming-up te voorzien(voordien deed hij hier nooit aan) dit te kunnen verminderen/voorkomen. Ik had verwacht dat Bai Bin perfect getraind zou zijn, maar ik merk bijvoorbeeld dat zijn stabiliteit niet optimaal is en zie dat er in zijn bewegingen toch wat ruimte voor verbetering is. Hopelijk is die rugpijn zo misschien wat te voorkomen. Vind het overigens wel onwaarschijnlijk hoe hij al die tijd feitelijk alles heeft gedaan puur op wilskracht. 
De ontsteking is inmiddels gelukkig gezakt. Bai Bin heeft toch nog extra medicijnen moeten pakken hiervoor. 

Donderdag 22 maart
Vroeg weg, in de ochtend alles inpakken want rijden in de middag voor de lunch door naar de volgende stad, Puerta San Julian. Loop vandaag zelf vrij comfortabel een 8 km, begin steeds meer vooruitgang te zien. Ook in de andere oefeningen die ik bij elke 5km dat we stoppen sta te doen. 

Ook Shen Zhen wilt nu graag mee trainen. Hij ging af en toe zelf wat kort lopen, maar kreeg last van zijn knie. Logisch aangezien hij naast die ene keer lopen vaak de volle dag stil blijft zitten in de auto, op zijn rookpauzes na. Geef hem dus voortaan ook wat specifieke trainingen om te zorgen dat hij hier vanaf komt. Ik leer Yangying weer een hoop Engels, zij mij daarvoor in de plaats chinees. Wederom een snoeiharde wind, eindeloze dorre vlaktes en werkelijk waar een onwaarschijnlijk mooie zonsondergang aan de compleet vlakke horizon. Bai Bin heeft extra zijn best gedaan om op tijd te kunnen stoppen. Hij wilde namelijk graag gaan basketballen na het eten. Er is een veld naast het appartement dus we gaan nog even voor het slapen gaan. Hij daagt me uit. Met één hand gooit hij de bal van ver buiten de driepuntlijn in het net. Nadien gooit hij de bal onderhands vanaf de middellijn er in. Nog een sport waar hij met gemak in uitblinkt. Die man kan alles.Vrijdag 23 maart
Lange dag in de auto, er zit zo'n 300km tussen het nieuwe dorp en het huidige. Moeten lunchen onderweg maar er is niks te vinden dus koken we ter plekken eten. Ze willen namelijk per se vers warm eten. Als ik voorstel om af en toe eens koud te eten om tijd te winnen antwoorden ze namelijk; "kan dat dan?' en 'dat is toch slecht voor je?” Het matige planwerk blijft me verbazen maar ik zie het gewoon als een nieuwe uitdaging waar ik dit jaar mee moet leren omgaan. Ik kan vrijuit zeggen dat ik zelf absoluut niet een pietje precies ben die alles volgens een schema wilt doen. Thuis bij mijn familie wordt er zelfs vaak mee gelachen, ik ben gewoonweg niet de persoon voor die klus. In de ogen van deze groep lijkt het echter alsof ik alles op een wetenschappelijk onderbouwde strakke manier wil regelen, hoewel ik naar mijn mening enkel een beetje structuur in de chaos probeer te brengen om de zware klus voor Bai Bin haalbaar te maken. 
 • Deel dit artikel
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google+
 • Mail dit artikel:
 • Mail
Auteur
redactie Redactie
Verplicht Verplicht
Verplicht
 • Bryan
  Afgelopen week heb ik de marathon van Rotterdam gelopen. Ik heb hier enorm van genoten en nu ik wat ben opgeknapt kijk ik uit naar een nieuw doel. Ik kan dan ook genieten van het lezen van deze artikelen. Ik heb via KLIK een boek gelezen over het opbouwen van een marathon training. Ik kan niet wachten tot ik volledig hersteld ben.Tot die tijd laat ik mij hier verder inspireren.
  Reactie geplaatst op 12/04/18 om 17:09 uur

ProRun loopclinics: Waar & wanner?

Loopkalender

23
maart