Als je eenmaal een bepaald imago hebt, is het lastig om daar vanaf te komen. Dat geldt voor mensen, maar net zo goed voor marathons. Zo zouden er in Amsterdam nauwelijks mensen naar de marathon komen kijken, maar zou er vooral irritatie bestaan over de afgesloten straten en nóg meer drukte in de stad. Dat dit beeld niet meer klopt, werd op zondag 20 oktober nog maar eens bewezen. Het was druk en vrolijk langs de kant en mede daardoor werd deze editie van de hoofdstedelijke marathon een groot feest.
Parcoursrecord
Mooi voor de organisatie was dat de Ethiopische Yalemzerf Yehualaw een nieuw parcoursrecord op de klok zette. Zij finishte in een tijd van 2:16:52. Bij de mannen was het haar landgenoot Tsegaye Getachew die de winst greep. Het scheelde weinig of hij had zijn winst nog vergooid. Getachew liep vlak voor het Olympisch Stadion namelijk bijna een verkeerde straat in, terwijl zijn concurrenten wel de goede kant op naar de finish stoven. De schrik bezorgde hem wellicht zo’n grote stoot adrenaline dat hij Boki Asefa en Maru Teferi nog voorbij snelde en net een paar seconden voor hen eindigde in een tijd van 2:05:38, waarmee hij voor de tweede keer eerste werd in Amsterdam.
Nederlands vuurwerk bleef uit. Khalid Choukoud kwam niet in de buurt van zijn persoonlijk record en ook de snelste Nederlandse vrouw, Marcella Herzog, eindigde boven haar persoonlijk record van 2:33:10, zij finishte in 2:34:31. Daarmee was ze overigens wel de snelste Nederlandse.
Recordaantal deelnemers
Aan de start van de TCS Amsterdam Marathon verschenen dit jaar meer lopers dan ooit tevoren. Een blik op de uitslagen leert dat er tegen de 17.000 finishers waren. In totaal hadden 48.000 zich aangemeld voor een van de onderdelen tijdens het marathonweekend: wandelen, de halve marathon, de 8 km of de kidsrun.
Deze editie stond al een beetje in het teken van vooruit kijken naar volgend jaar, zo bleek tijdens de persconferentie die voorafgaand aan de marathon werd gehouden in het Concertgebouw op een steenworp afstand van het Rijksmuseum waar de marathon onderdoor komt en waar vorig jaar de perspresentatie plaatsvond. Deze verandering van locatie zou wel eens een verwijzing kunnen zijn naar het parcours van volgend jaar. De Amsterdam Marathon bestaat 50 jaar in 2025 en deze verjaardag valt samen met het 750-jarig bestaan van de stad Amsterdam. Voor de gemeente en Le Champion, organisator van de marathon, reden om flink uit te pakken. Gezocht wordt naar mogelijkheden om nog meer lopers van start te laten gaan in het weekend van de marathon en om een en ander te veranderen aan het parcours. Er wordt volop gespeculeerd over een – eenmalige? – terugkeer naar het centrum van de stad. We houden je op de hoogte als we meer weten!
Inschrijving vroeg open
Als je volgend jaar mee wilt doen, is het zaak om er vroeg bij te zijn. De inschrijving opent al op 27 oktober en gezien de ongekende populariteit van hardlopen en de marathon in het bijzonder, zou het wel eens hard kunnen gaan met de startnummers.
PG
ik had het idee opgevat om volgend jaar nog een een halve marathon te lopen met de 13k methode rond mijn 75ste. Leek me leuk om dat in het kader ban Amterdam 750 jaar te doen. Gelukkig las ik in jullie blog dat de inschrijving opende op 27 oktober was en is het me gelukt een kaartje te bemachtigen, Dank 🙂
De echte persoon!
De echte persoon!
Inschrijving NK opent pas 6 januari 2025 dat is dan wel weer apart, dan zit de reguliere vast al vol, kan iedereen een licentie gaan aanvragen.
De echte persoon!
De echte persoon!
Ik koop hem wel weer volgend jaar voor een prikkie via Marktplaats i.p.v. je/me te laten gekmaken voor de hype.
Koen de Jong
27 oktober zit ik klaar. Het wordt vast weer een mooie editie. Erg leuk stuk, merci!