Berlijn, een bliksemsnelle marathon

Foto: Barbara Kerkhof

Herman, Klaas en Yoshi op weg naar de BMW Berlin Marathon

Berlijn, een bliksemsnelle marathon

Van alle grote marathons is Berlijn de snelste, dat laten de cijfers zien. Maar wat maakt nu dat er in de Duitse hoofdstad steeds weer marathonwereldrecords worden gelopen?

Vertel iemand dat je de marathon van Berlijn gaat lopen en er is een dikke kans dat diegene je vraagt: ‘Berlijn, dat is een hele snelle toch?’ Dat krijg je ervan als ergens om de paar jaar een wereldrecord wordt gelopen. De laatste zeven keer dat het wereldrecord op de marathon werd verbroken, gebeurde dat in Berlijn. Dit betekent dat alle marathonwereldrecords sinds 2003 werden gezet nabij de Brandenburger Tor. Wat maakt de omstandigheden in de Duitse hoofdstad zo geschikt voor keihard lopen?

Het is niet zo dat de organisatie van de London Marathon, Berlijns grote concurrent op het gebied van wereldrecords, niet probeert om een wereldrecord op de klok te krijgen. De budgetten zijn in Londen ook zeker niet misselijk een ook daar staat in het voorjaar altijd een indrukwekkend deelnemersveld aan de start met pacers van wereldniveau. Ook wereldrecordhouder Eliud Kipchoge heeft in Londen hele goede marathons gelopen – hij won er vier keer – maar steeds waren de omstandigheden blijkbaar net niet ideaal genoeg voor een wereldrecord. Het kwik stijgt met enige regelmaat toch net iets te hoog in het Britse voorjaar of het is juist wat te regenachtig voor een toptijd.

Wat zit er in de Berliner Luft?

Dus, wat maakt de Berliner Luft dan zo geschikt voor astronomische tijden? Vaak zijn de weersomstandigheden goed in Berlijn aan het eind van september. Om de paar jaar is er qua temperatuur een uitschieter naar boven en blijft een wereldrecord ruim buiten bereik, zoals tijdens de editie van 2021, toen de Ethiopiër Guye Adola won in 2:05,45. Berlijn is daarnaast geen ‘natte stad’, wat betekent dat de straten redelijk vlak zijn, en niet naar de zijkanten aflopen, wat je ziet in steden waar veel neerslag valt. En vlak! Het parcours heeft een verwaarloosbaar aantal hoogtemeters, wat het mogelijk maakt mooie vlakke splits te lopen. Tenslotte zijn er in het Berlijnse parcours maar weinig scherpe bochten. Van de World Major Marathons (Berlijn, Boston, Chicago, Londen, New York, Tokio) heeft alleen Boston minder bochten, maar door de heuvels die daar op de route liggen is dat alsnog geen snelle marathon.

Wie kan Eliud aan?

Zou Kipchoge dit jaar zijn eigen wereldrecord kunnen verbreken? Of kan misschien een van zijn concurrenten dat op 25 september? Toen het Keniaanse loopwonder zijn 2:01,39 liep in 2018 waren we er haast van overtuigd dat de komende jaren niemand anders in de buurt van die tijd ging komen. Groot was de verbazing toen een jaar later de Ethiopische recordkampioen Kenenisa Bekele 2:01,41 liep, slechts twee seconden langzamer! Het kon dus, ook iemand anders dan Kipchoge kon onder de 2:02 lopen. Maar of dat dit jaar ook zal gebeuren? De grootste uitdager van Kipchoge is de eerdergenoemde Adola die een persoonlijk record van 2:03,46 heeft staan. Het zou op z’n zachtst gezegd verrassend zijn als die de wereldrecordhouder verslaat. Maar zeg nooit nooit! Kipchoges PR was 2:03,04 voordat hij in 2018 het huidige wereldrecord vestigde. Okay, hij had toen al wel officieus 2:00,25 gelopen, maar dat was een beetje ‘vals spelen’.

Bij de vrouwen zijn de snelste tijden trouwens veel meer verdeeld over de verschillende Major Marathons, het huidige wereldrecord is in 2019 gelopen in Chicago door de Keniaanse Briged Kosgei en staat op 2:14,04. Zij overtroefde daarmee de Britse Paula Radcliffe die het oude record in 2003 (!) liep in Londen.

Ook snel voor ‘weekend warriors?’

Terug naar Berlijn! Leuk natuurlijk dat de toppers hard gaan in Berlijn, maar hoe zit dat voor jou en mij, de gewone stervelingen die het lopen moeten combineren met banen en gezinslevens? De gemiddelde wereldwijde finishtijd op de marathon is 4 uur en 21 minuten (4:13 voor mannen en 4:42 voor vrouwen). Het blijkt onmogelijk om een algemene gemiddelde finishtijd voor de BMW Berlin Marathon te vinden, maar wat we wel hebben kunnen traceren zijn de gemiddelde finishtijden van Six Star-finishers (marathonlopers die alle zes Major Marathons hebben gelopen). In dat lijstje staat Berlijn inderdaad bovenaan. Het gemiddelde voor vrouwelijke Six Star Finishers in de Duitse hoofdstad is 4:14,15 en voor mannen 3:51,12. Het overall gemiddelde in Berlijn is 3:57,57. Chicago zit daar vlak achter met 3:59,48. We mogen dus wel – voorzichtig – concluderen dat ook voor de ‘weekend warrior’ die een zo snel mogelijke marathon wil lopen, Berlijn een hele goede keuze is.

Berlin is back!

De Berlijn Marathon wordt sinds 1974 georganiseerd. Bakker Horst Milde is de grondlegger van dit inmiddels historische sportevenement. In die eerste editie kwamen 244 mensen over de finish. Even ter vergelijking: tijdens de editie van 2019 waren het er ruim 44 duizend. In 2021 deden er vanwege coronamaatregelen en reisbeperking minder mensen mee. Toen telde de race dik 23 duizend finishers. Dit jaar belooft het loopfeest weer in alle glorie gevierd te worden; de organisatie verwacht meer dan 45.000 deelnemers te verwelkomen uit zo’n 150 landen.

Onze hoofdredacteur Klaas Boomsma (midden) loopt op 25 september de BMW Berlin Marathon. Als je meer wilt weten over de voorbereiding op die marathon en hoe het hem en zijn loopvrienden Yoshi Groen (R) en Herman Leeman (L) vergaat, kun je hier meer over lezen over hun Road to Berlin. Dit project is een initiatief van All4Running en wordt mogelijk gemaakt door adidas, officiële partner van de Berlin Marathon.

Foto: Barbara Kerkhof voor All4Running

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 reacties

  • Jan

    Als je hier over nadenkt (het gaat over gemiddeld): Het gemiddelde voor vrouwelijke Six Star Finishers in de Duitse hoofdstad is 4:14,15 en voor mannen 3:51,12. Dan is toch de conclusie dat er tussen die Six Star Finishers een hoop lopen die eigenlijk nog niet klaar zijn voor het lopen van een marathon maar als bucketlist-item alleen maar uitlopen.

  • Egon

    In 2011 heeft Mutai een officieus wereldrecord gelopen in Boston. Helaas was dit record niet erkend omdat het parcours niet voldoet aan de regels van de IAAF.
    Succes Klaas in Berlijn, hopelijk kun je daar een mooie PR lopen. Het is inderdaad een snel parcours als de omstandigheden goed zijn.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer