Blue monday en de winterdip

Afgelopen maandag was het “Blue Monday” (deprimaandag), de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Blue monday en de winterdip

Afgelopen maandag was het “Blue Monday” (deprimaandag), de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. De Britse psycholoog Cliff Arnall kwam in 2005 met een formule op basis waarvan de maandag van de laatste volle week van januari de dag bleek waarop de meeste mensen zich treurig, weemoedig of neerslachtig voelen. Dit had volgens hem te maken met mislukte goede voornemens en vakanties die aan het begin van het jaar nog ver weg lijken. Ook zijn de dagen nog kort, donker en koud en is voor veel mensen de maandag het begin van de werkweek.

Het staat vast dat de winter, met zijn korte dagen en zijn koude, natte weer, veel mensen triester en minder energiek maakt. Het tekort aan zonlicht en de daarmee gepaard gaande aanmaak van vitamine D breekt mensen vaak pas aan het eind van de winter echt op. Zo eind januari en februari bereiken veel mensen hun dieptepunt; ze voelen zich moe of futloos, hebben moeite om uit bed te komen, ervaren een gebrek aan levenslust en zijn minder productief.

Naast gezonde voeding is buiten sporten een effectieve remedie tegen de zogenaamde winterdip. Door regelmatig buiten te sporten bevorder je de aanmaak van serotonine, een hormoon dat je humeur beïnvloedt, en blijft je vitamine D niveau op peil. Ook bevorder je je weerstand, waardoor je minder vatbaar bent voor ziektes.

Ik moet zeggen dat ikzelf niet door had gehad dat het afgelopen maandag “Blue Monday” was, als ik dit niet op de radio of tv had gehoord. Ik had afgelopen maandag namelijk een topdag! Nu heb ik maandag toevallig ook een lange duurloop van 20km getraind samen met mijn vriend, ter voorbereiding op de Rotterdam marathon. Dat zal vast hebben geholpen.

Toch moet ik in alle eerlijkheid bekennen dat ik als warmbloedige persoon een hekel heb aan de winter, met zijn koude, natte weer en korte, donkere dagen. Als remedie daartegen ga ik regelmatig onder de zonnebank – om even lekker weg te dromen in de warmte, om mijn vitamine D niveau op peil te houden en om me sexy te blijven voelen – en dwing ik mezelf om buiten te blijven sporten – en dat laatste gaat gewoon op karakter. Hoe blij ik altijd ook ben als ik het weer gedaan heb en hoe heerlijk ik mezelf altijd ook voel als ik na afloop van een training onder de douche uitkom, het blijft iedere keer een overwinning om de deur uit te gaan, de warmte uit en de koude in. Uiteraard blijf ik het doen, omdat ik het belangrijk vind om gezond en sterk te zijn en blijven. Bovendien, zoals een bekende wijsheid luidt: ”zomerlichamen worden getraind in de winter”.

De  halve marathon van Egmond aan Zee was voor mij de klap op de vuurpijl  als het gaat om de strijd tegen de elementen. Wat was het koud en wat  waaide het hard! Maar, wat was het prachtig en wat maakten die gure  omstandigheden het een fantastische ervaring! Ik ga deze editie nooit  vergeten. En dat gevoel bij thuiskomst, na een heerlijke, warme douche:  onbeschrijflijk.

Echter, je krijgt er niet altijd zoveel voor terug. Vorige week stond ik doorweekt en koud training te geven op de atletiekbaan na een enorme stortbui, voor mij als nog onervaren trainster een nieuwe dimensie van de buitensport. En, als trainster, wordt er natuurlijk van je verwacht dat je de, in mijn geval, jonge atleten aanmoedigt met een enorme hoeveelheid positieve energie; zij leveren immers de prestatie. Woensdagochtend heb ikzelf buiten gebootcampt terwijl het vroor, niet perse comfortabel bij al die grondoefeningen; vandaag heb ik tien km getraind in guur weer; vanavond geef ik weer training aan de jeugd Ambitiegroep van de Tilburg Road Runners; en morgenochtend wordt er weer gebootcampt, eveneens in de vrieskoude. Kortom, in de winter komt het neer op 2 dingen: discipline en karakter.

Ik hoop ten eerste dat alle mensen, die zich futloos, niet sexy en depressief voelen als gevolg van het koude, natte en donkere winterweer, vanaf nu regelmatig buiten gaan sporten om de winterdip tegen te gaan en zich weer sterk, gezond en energiek te voelen. Maar bovenal hoop ik dat het snel lente wordt, dat de dagen weer langer worden en de zon weer gaat schijnen. Met een zonnetje gaat alles gewoon beter en fijner, kan de mooie sportkleding weer uit de kast, komt  de natuur weer tot leven en wordt de omgeving weer kleurrijk. En die douche na afloop van een training blijft onverminderd heerlijk! Dan is buiten sporten pas echt genieten!

Deel dit artikel:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Born Runners