Een heel groot loopfeest in Klazienaveen

Een heel groot loopfeest in Klazienaveen

Patrick Overkempe uit Amsterdam liep sinds 1 januari van dit jaar twaalf halve marathons in twaalf provincies. Hij is daarmee de eerste die aanspraak maakt op onze 12 Provincies Medaille.

De tuinsets waren naar voortuinen of naar de straatkant gesleept. Borreltafels, partytenten en forse geluidsinstallaties; het was feest langs het parcours van de Elektromotoren Emmen Halve Marathon tijdens het 38e Drenthe Loopfestijn in Klazienaveen. En daarmee was het ook feest voor de lopers óp dat parcours. Zoveel publiek, zoveel muziek en zoveel gezelligheid. Er was dan ook wat te vieren! Al wisten de toeschouwers en de lopers dat niet.

Namens ProRun was ik niet alleen voor de lol in Drenthe. Natuurlijk, ergens op een plek die je niet kent een halve marathon lopen, is sowieso plezierig, maar in Klazienaveen was er een groter doel.

Foto: John Eising

12 Provincies Medaille

Zoals je misschien weet zijn we op 1 januari van dit jaar begonnen met onze 12 Provincies Medaille. Lopers die in iedere provincie een halve marathon lopen kunnen daarmee aanspraak maken op de zilverkleurige variant van deze medaille. Voor de marathon is er een goudkleurige. De eerste die in alle Nederlandse provincies een halve marathon liep, werd zaterdag Patrick Overkempe uit Amsterdam. En daar moest ProRun natuurlijk bij zijn.

We lanceerden dit initiatief om de Nederlandse evenementen in het zonnetje te zetten. Hardlopers uitnodigen om juist de kleinere wedstrijden op te zoeken. Het is zo ontzettend leuk om alleen of met een paar andere lopers af te reizen om ergens een (halve) marathon te gaan lopen. En het is bovendien een stuk goedkoper en laagdrempeliger dan de wereld overvliegen om een medaille met zes sterren bij elkaar te lopen.

Patrick liet er vanaf de start van dit ProRun-initiatief geen gras over groeien. Al in de eerste maand liep hij halve marathons in Noord-Holland (Egmond), Zuid-Holland (Maassluis) en Friesland (Tzum). Voordat de eerste drie maanden van het jaar waren verstreken, stond zijn teller al op zeven.

Trofee

Patrick had zijn loopmaatje Mijke meegenomen naar Klazienaveen, maar hij had niet verwacht gezelschap te krijgen van zijn trainer Jelle de Boer en van mij. Gezellig! Met zijn drieën en op de fiets gevolgd door fotograaf van dienst John Eising liepen we halve marathon. Ruim voorzien van sponzen, sportdrank en water en op een vrij strak ritme van net onder de 5 minuten per kilometer zette Patrick een punt onder zijn halvemarathonchallenge. Naast de medaille van de organisatie was er namens ProRun een lekkere grote trofee. Zilverkleurig uiteraard.

Het moest wel 21 zijn

Nu moet je weten dat Patrick nogal een man van cijfers is. Nu hij dit jaar 12 marathons in 12 provincies heeft gelopen, wil hij daar dan ook nog 21 van maken. Zonder dat we dat door hadden, bleek hij zaterdag als 21e in zijn leeftijdscategorie te zijn gefinisht. En weet je hoe lang hij in totaal over die 12 halve marathons heeft gedaan? Het is haast niet te geloven en hij heeft er echt niet op gelopen, maar: 21:09:25. Het moest blijkbaar zo zijn. Patrick, van harte gefeliciteerd! We vinden het geweldig dat je met zoveel enthousiasme dit avontuur bent aangegaan. Bedankt daarvoor.

Doe ook mee!

Heb jij de halve of hele marathon(s) die je dit jaar hebt gelopen al ingevoerd? Je kunt hier heel makkelijk een profiel aanmaken en meedoen. Is leuk! En dat Patrick er voor zichzelf een wedstrijd van heeft gemaakt betekent natuurlijk niet dat jij dat ook moet doen. Je mag er zo lang over doen als je wil.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 reacties

 • Ronald

  Top, gefeliciteerd!!
  Dan was ik dus een voorloper…. want ik deed dit al in 2012
  (’12 12x 1/2 marathon in 12 provincies)….
  Kom maar op dus met die medaille 😉
  28-10-2012 Halve van Etten-Leur
  07-10-2012 Halve Marathon Hoge Veluweloop
  16-09-2012 Halve van Hoogland
  14-07-2012 Halve van Bovensmilde
  17-06-2012 Halve van Almere City run
  02-06-2012 Halve van Renesse
  17-05-2012 Halve van Groningen
  22-04-2012 Halve van Enschede
  30-03-2012 Halve van Leeuwarden
  11-03-2012 Halve City Pier City (Den Haag)
  12-02-2012 Halve Groet uit School
  15-01-2012 Halve van Posterholt

 • Nico van Huis

  Mooi! Heel erg knap. Ik heb jullie nog gezien maar niet beseft dat het om de challenge ging. Ik doe ook mee en het is erg leuk dat je eens op andere plekken komt. Een aanrader dus!

 • Patrick

  Een onvergetelijk moment. Jullie aanwezigheid maakte het zo speciaal.
  Dank

 • Mijke

  Wat een heerlijk stuk! Mooi feest was het, en niet alleen die laatste van de 12… ook de reis ernaartoe

De beste looptips en inspirerende artikelen elke vrijdag in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer