Een lekker rondje

Foto: Femke Hoogland/Mystical Miles

Een lekker rondje

Een goeie route uitstippelen voor je hardlooprondje is deel van de voorpret. Wat voor planner ben jij? Een ontdekkingsreiziger of meer iemand die kiest voor een heen-en-weertje? Een stukkie over mooie rondjes.

Je kunt voor een heen- en weertje gaan, maar veel liever loop je een rondje. Linksaf de deur uit en terugkomen vanaf rechts, zo ziet de licht dwangmatige hardloper zijn hardlooproute het liefst. Geen meter over hetzelfde stuk.

Het loont driedubbel en dwars om even de tijd te nemen om een rondje uit te zetten. Ten eerste omdat je dan nog eens op nieuwe looproutes komt. Je weet dat elke keer hetzelfde stuk lopen je na verloop van tijd stierlijk gaat vervelen. Ten tweede is er het genoegen van dat bijna perfecte rondje uitvogelen; zo’n route die precies tien kilometer is, waar je hoogstens een of twee stoplichten tegenkomt, waarvan tachtig procent autovrij is, waarin een stukje onverhard zit, een klein klimmetje misschien. Zo’n rondje.

In de vreemde

De uitdaging voor de obsessief-compulsieve rondjesplanner komt als er een buitenlandse trip op de planning staat. In je eigen stad weet je inmiddels wel hoe en waar het lekker loopt en hoe je voorkomt dat je een stoeptegel twee keer raakt, maar ook op vakantie wil je natuurlijk ook geen saaie ‘out and back’ langs de weg voor je hotel lopen. Daarbij wil jij, de avontuurlijke hardloper, als eerste de omgeving hebben verkend. Ja toch?

Inmiddels zijn er zat apps die je kunnen helpen een mooie route te plannen. Zelf heb ik de betaalde versie van Strava, waardoor ik toegang heb tot Strava’s prima routebouwer, maar nog een stapje beter is de app Komoot. Daarmee kun je ook nog eens allerlei voorkeuren voor je route en ondergrond aangeven.

En dan komt die eerste loop in een nieuwe omgeving. Alles is anders; het is warm, het ruikt anders, meestal zin er geen fietspaden waar je veilig op kunt lopen, daarom lichte spanning of automobilisten rekening met een hardloper houden. Ga je honden tegenkomen? En bovenal klopt de werkelijkheid met jou op een beeldscherm uitgezette route? Verdwalen in een vreemd land bij 35 graden celsius wil je liever niet. Kortom: avontuur.

Het is anders

Maar wat is het allemaal de moeite waard. Iets aan hardlopen maakt dat je je de omgeving eerder eigen maakt dan wanneer jij je er fietsend, wandelend of met de auto doorheen verplaatst. Dat zullen niet-lopers misschien niet met me eens zijn, maar hardlopers weten beter.

De meest hardloopvriendelijke stad buiten Nederland waar ik ooit heb gelopen is Tel Aviv. Daar staan langs het strand om de paar honderd meter drinkfonteintjes. Om de paar kilometer zelfs speciale waterpunten waar je een fles kunt vullen. Zo luxe krijg je het elders niet en is het dus zaak om je eigen water bij je te hebben. Puntje van aandacht voor iedereen die meer dan tien kilometer wil lopen of gaat rennen op een plek waar het warmer dan 30 graden is.

Verdwaald

Verder is daar ondanks je zorgvuldige planning natuurlijk altijd nog de kans dat je verdwaald. Dat kan best vervelend zijn als je al vijftien kilometer in de benen hebt en je weet totaal niet waar je bent. Op een marathon zul je meestal niet gerekend hebben. Zelf neem ik daarom altijd mijn telefoon mee. Je goede vriend smartphone kan je terugbrengen en in uiterste nood kun je bellen. Maar vooropgesteld, een beetje dwalen in een nieuwe omgeving is ook wel deel van de charme.

Zin in vakantie.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 reacties

 • Birgit

  Allemaal leuk en aardig die apps maar het gevaar zit er in dat je meer op je telefoon kijkt dan om je heen. Ik ben op vakantie een heen en weer loper: ik loop de helft van mijn voorgenomen kms mijn neus achterna en daarna weer terug dezelfde weg. Maar je ziet alles anders. En ik verdwaal daardoor zelfs meestal op de terugweg zodat ik toch net iets meer loop dan ik zou. En dan ben ik blij!

 • Izaak

  Leuk! Je kunt ook de koersenmaker van Garmin gebruiken. Zelf gebruik ik liever afstandmeten.nl en het parcours upload ik dan naar mijn Garmin. Komoot vind ik toch niet zo handig, want zo vaak wordt je over een voetpad gedirigeerd, terwijl je net even beter dat stukje fietspad kan pakken. Komoot verruilt de lol voor frustratie tijdens het routeplannen omdat je de hele tijd routepunten moet verplaatsen.
  Voor waterpunten in Nederland gebruik ik de gratis app Drinkwaterspots (https://www.drinkwaterspots.nl/). Dit helpt bij het plannen vooraf, maar ook voor het verdwalen tijdens.

 • Patrick Coenen

  En als je echt op ontdekking wilt gan in je eigen omgeving (of ergens anders als je daar regelmatig komt) leg je een account aan op citystrides.com

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer