Het leven is net een marathon: Marat(h)on Memoires

Het leven is net een marathon: Marat(h)on Memoires

Sunny Schippers heeft bijna 100 marathons gelopen en dat deed hij in tientallen landen. Over de 77 eerste schreef hij een boek; Marat(h)on Memoires – In it for the long run. Over zijn lopen en zijn leven.

Na de dood van zijn vader zoekt twintiger Sunny houvast. In de kleine vier jaar na dat overlijden vindt Sunny eerst het hardlopen en na een tijdje ook de marathon. Lees het boek Marat(h)on Memoires – In it for the long run en je ziet dat deze Amsterdamse hardloper zijn nieuwe liefde net zo omhelst als hij het leven omhelst: gulzig. In zijn boek behandelt Sunny de 77 marathons die hij liep tot het moment dat hij het boek naar de drukker stuurde. Inmiddels staat zijn teller op 97 marathons, gelopen in vijftig landen.

Up close and personal

Het is een bijzonder werk geworden, het boek van Sunny Schippers. Wie een bloemlezing van 77 marathons verwacht, krijgt iets heel anders voorgeschoteld. De lezer maakt ‘up close and personal’ kennis met alle facetten van Sunny’s leven. Het begint met het verdriet om de dood van zijn vader, maar je leest over de liefde, vriendschappen, de band met broer Scip, drank, drugs, bloed, zweet, tranen en poep. Zo op het eerste gezicht is de marathon de rode draad in het boek, maar je kunt net zo goed betogen dat het leven van de schrijver de rode draad is en de marathons het decor vormen waarin zich dat leven afspeelt.

En dat beschrijven doet Sunny goed! Het boek is lekker geschreven, met vaart. Voor hardlopers is het een feest van herkenning. Alle rituelen rondom een wedstrijd, de emoties en fysieke ervaringen tijdens zo’n race en de euforie van het finishen zijn sterk in woorden gevangen. Zeker voor marathonlopers is dit een heerlijk boek om te lezen, maar ik zou het ook iedereen met een marathonwens absoluut aanraden. Het is, zoals de schrijver zelf zegt, geen boek dat je wil vertellen hoe je een marathon moet lopen, maar wel eentje waarvan je – hopelijk – enorm veel zin krijgt om dat zelf te doen.

Tokio, Taipei en Amstelveen

Sunny reisde de hele wereld over om marathons te lopen, maar in het boek lees je terug dat een marathon die start in pakweg Amstelveen net zo speciaal kan zijn als eentje in Tokio of Vilnius. Die in Amstelveen was voor Sunny dan ook wel heel bijzonder, want hoeveel marathonlopers kunnen zeggen dat ze er eentje hebben gewonnen? In het jaar dat hij de marathon in Amstelveen won, werd hij een paar maanden en kilometer verderop ook derde bij het NK in de categorie M 35. Hij had dat alleen zelf niet door, want Sunny stond met een pr (2:44:54) op zak dronken te worden in een café aan de Amstelveenseweg. Ongetwijfeld gezelliger dan een podiumceremonie.

Marat(h)on Memoires is een ode aan de marathon. Sunny liep er zoveel, op zoveel verschillende plekken, met zoveel verschillende emoties in zijn lijf en met zoveel verschillende sportieve intenties dat hij de lezer een uitzonderlijk gevarieerde schets geeft van dat wonderlijke monster dat de marathon heet.

Bestellen

Het loop- en schrijfwerk van Sunny heeft een kloeke bundel van 400 pagina’s opgeleverd. Hebben? Je bestelt ‘m hier.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De beste looptips en inspirerende artikelen elk weekend in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Ha loper, graag even je aandacht. Op ProRun doen we dagelijks ons best om je te informeren, motiveren en inspireren. We bieden je handige tools, zoals de hardloopkalender, runlog en calculator.

Dit vraagt tijd en geld. Trakteer ons op een kop koffie en € 2,50. Iets meer mag natuurlijk ook.

Dan schrijven en bouwen (en lopen) wij verder.

Alvast bedankt!

Meer uit Columns & meer