Het verschil tussen snot en slak

Illustratie door Gees Voorhees

Het verschil tussen snot en slak

De training gaat altijd door, en zo rennen we met zweet, snot en slak dwars door de dagen en de seizoenen. Een verhaal uit het magazine Mystical Miles.

Tekst: Ernest van der Kwast

Iedere hardloopgroep heeft een of meer credo’s. Het credo van mijn loopgroep luidt: ‘De training gaat altijd door.’ Het weertype maakt niet uit. Regen, sneeuw, hagel. Storm of hittegolf. De training gaat altijd door. Alleen voor onweer wordt een uitzondering gemaakt. ‘We zijn snel,’ legde een jongere loper mij uit, ‘maar de bliksem is nóg sneller.’

Toen ik nog niet in groepsverband liep, trok ik mijn hardloopschoenen alleen aan als het droog was. Ook ging ik de deur niet uit bij temperaturen boven de dertig graden. Welke idioot gaat er nou hardlopen tijdens een hittegolf? Inmiddels is geen enkel weertype te gek. Ik heb baantrainingen gedaan bij stortregen, ik heb door de hagel gerend, en deze idioot heeft zelfs bij 38 graden Celsius hardgelopen. Toegegeven, met halverwege de training een duik in de Rotte.

Hoe warmer het is, hoe minder je aan hebt. Sokken, singlet, broekje, en natuurlijk je hardloopschoenen. Ik transpireer meer dan de gemiddelde loper en draag daarom sinds kort ook een hoofdband. Niet iedereen is enthousiast. Volgens sommige renners kun je een hoofdband alleen dragen als je kaal bent. ‘Met lange haren wordt je hoofd een soort ananas,’ legde een jonge loper mij uit. In dit soort gevallen zoek je steun bij je gezin, en daarom stond ik onlangs met hoofdband om in de woonkamer en vroeg ik aan mijn vriendin en kinderen: ‘Doe ik jullie aan een ananas denken?’ De jongens knikten meteen, mijn vriendin zei: ‘Geen mening.’

Ik overweeg nu mijn haar te millimeteren.

Misschien is hardlopen in de herfst nog het heerlijkst. Ik rende vorig jaar een kilometer lang in Kipchoge-tempo over de Maasboulevard. De andere kant van de medaille is wind tegen in de striemende regen. En snot dat als een slak over je gezicht kruipt. Ooit wil ik een serie schrijven over de renner en zijn vocht. Zijn zweet, zijn spuug, zijn snot. Zoals een kind een snottebel te lijf gaat met zijn mouw, zo smeert de renner zijn slijm over zijn gezicht. Ik heb vele bijzondere voorbeelden gezien, maar het opmerkelijkste tafereel was de renner die een echte slak op zijn kin had. Terwijl we een versnelling in de regen deden, hoorde ik achter me: ‘Er zit iets op je kin. Iets heel vreemds.’ In een reflex smeerde de renner het vreemde spul over zijn gezicht uit. Het bleek dat ik met zeventien kilometer per uur een naaktslak had vertrapt en met de hak van mijn Adizero’s het stoffelijk overschot had gelanceerd richting het gezicht van de renner achter mij. ‘Gadverdegadver,’ riep hij uit, waarna de halve groep moest kokhalzen.

De renner en zijn kots, die mag natuurlijk ook niet ontbreken in de serie over vocht. Maar daarover een andere keer meer.

De dagen worden korter, de temperaturen gaan omlaag. Ik vrees nu al voor mijn vingers. Je hebt hardlopers die zonder handschoenen warme handen hebben en je hebt lopers zoals ik die zelfs met dikke wanten gevoelloze, witte vingers hebben. Na een training krijg ik mijn fiets niet van het slot en heb ik hulp nodig om mijn veters los te maken. In de wetenschap wordt dit omschreven als het fenomeen van Raynaud. Het kan ook met je tenen gebeuren. En volgens een oudere renner ook met je geslacht. Lang geleden, toen de winters nog streng waren, liep hij op nieuwjaarsdag een duurloop en kwam hij met een bevroren lid thuis. ‘Helemaal wit,’ vertelde hij, waarna een aantal renners wit wegtrok.

De training gaat altijd door, en zo rennen we met zweet, snot en slak dwars door de dagen en de seizoenen.

Deze column van Ernest van der Kwast verscheen in de 3e editie van Mystical Miles en is met toestemming geplaatst.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 reacties

  • Swinnen Guido

    De punk runners lopen ook altijd door weer en wind ! Sneeuw ,regen ,hagel zon , niets houd ons tegen, echt gebeurt na een onweer dat de straat 20cm onder water stond , iemand van ons ging daar in zwemmen!

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer