Kilian Jornet breekt magische 20 uur-grens en wint UTMB

Still van de live-registratie op YouTube met links in beeld Jornet en rechts Matthieu Blanchard die tweede werd

Kilian Jornet breekt magische 20 uur-grens en wint UTMB

Kilian Jornet doet het weer: veertien jaar na zijn eerste UTMB-zege wint hij weer in Chamonix. Het is zijn vierde titel op het ‘rondje Mont Blanc’. Hij verbrak ook nog het parcoursrecord.

Het was even de vraag of de Spaanse hardlooplegende Kilian Jornet wel aan de startlijn van de Ultra Trail de Mont Blanc (UTMB) zou verschijnen. Hij had twee weken voor de start op zaterdag covid gekregen. Hij startte en voor wie zich afvroeg wat die besmetting met zijn vorm had gedaan: Jornet won het officieuze wereldkampioenschap van het trailrunnen. Niet alleen dat, hij brak ook nog eens het parcoursrecord door te finishen in 19 uur, 49 minuten en 30 seconden, dwars door de magische grens van 20 uur.

Achter Jornet was het de Fransman Matthieu Blanchard die ook de 20-uurgrens wist te slechten. De in Frankrijk geboren en in Canada wonende Blanchard kwam sprintend ruim vijf minuten na de winnaar binnen. De 35-jarige loper had vorig jaar met een derde plaats al laten zien dat hij zich wel eens in de strijd om de eindoverwinning zou kunnen mengen.

Walmsley moet passen

Het podium in Chamonix werd compleet gemaakt door de Brit Thomas Evans (20:34:45). Evans passeerde in het laatste deel van de race de Amerikaan Jim Walmsley. Walmsley heeft geen gelukkige relatie met het ‘rondje Mont Blanc’, dat de deelnemers door Frankrijk, Italië en Zwitserland voert. Hij was om zich optimaal te kunnen voorbereiden op de UTMB zelfs naar de Franse Alpen verhuisd. Walmsley nam op de voor hem kenmerkende manier de leiding en ging het grootste deel van de race aan de leiding, totdat hij werd getroffen door de man met de hamer en zijn tempo werd teruggebracht tot wandelniveau. Walmsley’s landgenoot Zach Miller leek hem ook nog te gaan passeren, maar de man die al zoveel races – behalve de UTMB – won, wist zich te herpakken en de vierde plaats vast te houden.

De UTMB is een wedstrijd van 170 kilometer met 10.000 meter klimmen. Niet kinderachtig. De cut-off-tijd voor lopers is 46 uur en 30 minuten. Er is jaarlijks plaats voor zo’n 2300 deelnemers. Het trailspektakel rondom de Mont Blanc duurt een week en tijdens die week zijn er nog allemaal andere races, waaronder de 100 km lange CCC en de 145 km lange TDS en nog enkele kortere trailraces.

Kwartet!

Kilian Jornet heeft nu vier keer de UTMB gewonnen. Zijn vorige winst was in 2011. En nu dit parcoursrecord én die covid-besmetting én het feit dat nog maar een week of vijf (!) geleden het parcoursrecord van de Hardrock 100 verbrak. Nog zo’n beuker van een 100 mijl-race in de VS met 20.000 meter klimmen en om het af te maken lopen de dappere deelnemers vrijwel de hele race boven de 3000 meter.

De prestaties van Jornet zijn ongekend, maar zeker ook zijn duurzaamheid. Hij won zijn eerste UTMB-titel in 2008. Hij was toen nog zo totaal onbekend, dat de wedstrijdleiding ervan overtuigd was dat hij een valsspeler was. Het duurde een halve dag voordat werd bevestigd dat hij toch echt gewonnen had. Een piepjonge, onbekende Catalaan die een uur voor de nummer twee eindigde. In de jaren die volgden zou Kilian Jornet Burgada nogal grondig afrekenen met ieder spoortje twijfel over zijn kunnen.

Weer Amerikaanse winnaar

Bij de vrouwen was het na de winst van de Amerikaanse Courtnet Dauwalter vorig jaar, dit jaar Katie Schide die als eerste terugkwam in Chamonix (23:15:12). De Canadese Marianne Hogan werd tweede op een uur en een kwartier afstand. De eveneens Amerikaanse Kaytlyn Gerbin werd derde in 25:07:24.

De in Spanje wonende Nederlandse toploopster Ragna Debats moest de strijd na dik 11 uur en 80 kilometer staken.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie

  • RunHanRun.nl

    Kilian is onbetwist The GOAT.

De beste looptips en inspirerende artikelen 2x per week in je mailbox?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en mis niets!

Meer uit Columns & meer